Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 25. kedd Géza

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

Linkek
   


ANTSZ

MET


Jövőbe látni ugyan nem tudunk, de a jövőben látni magunkat mindannyiunk képessége - olyan emberi vonás, amelyben lehet, hogy egyetlen másik fajjal sem osztozunk. Amerikai kutatók először vizsgálták képzeletünk e rendkívüli teljesítményét az agykutatás legkorszerűbb módszereivel.


Az első európai egyenlőségi csúcs alkalmából Vladimir Spidla EU szociális biztos a 2007. évet hivatalosan az esélyegyenlőség évének nyilvánította. A csúcsértekezlet, amelyen kb. 450 delegált vett részt egész Európából, azt a célt követte, hogy speciális intézkedéseket állapítson meg az esélyegyenlőség végrehajtására és bevált gyakorlatokat cseréljen ki, hogy maximalizálja a sokaságból való hasznot az emberek és a társadalom számára. A találkozót a német családügyi és ifjusági miniszter asszony vezette.


Az MSZP nem biztosítási modellhez ragaszkodik, hanem az egészségügyi ellátás alapelveit tartja megváltoztathatatlannak - jelentette ki Kökény Mihály.


A Fidesz nem az egészségügy átalakítása, hanem a Molnár Lajos-féle ámokfutás ellen van – mondta a FigyelőNet interjújában Mikola István. A szakpolitikus szerint népegészségügyi adatokra alapozva kellene a kórházstruktúrát kialakítani, és semmiképpen sem szabad bevezetni a több-biztosítós modellt.


Logikai szempontok szerint is érthető, hogy gyengül egy rendszer, ha több kisebb részre osztjuk. Az egy nagy helyett a több biztosító megjelenésével értelemszerűen kisebbek lesznek a kockázatközösségek ’hatáskörei’.


A Fővárosi Bírósághoz szerdáig 23 keresetlevél érkezett az egészségügyi miniszter regionális szakellátási normatívákat és az ellátási területek egészségügyi szolgáltatók közötti felosztását tartalmazó határozatai ellen - tájékoztatott a Fővárosi Bíróság.


A rágcsálókon élősködő Toxoplasma gondii ügyes trükköt alkalmaz, hogy átkerüljön szaporodóhelyére, a macskákra. Úgy változtatja meg a fertőzött patkányok és egerek agyműködését, hogy azok nem taszítónak, hanem vonzónak találják ragadozóik szagát.


A miniszter lemondásának híre sikeres médiaesemény. Eredményesen tereli el a figyelmet a lényegről, a gyalázatról, ami az egészségügyben és az egészségüggyel folyik. Pedig az életünkről van szó, és ez nem túlzás.


Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház Sebészeti Osztályának vezető főorvosa, prof. dr. Jakab Ferencnek a Sebész Szakmai Kollégium elnökének és a kollégiumi tagoknak a következő levelet írta: Prof. Dr. Jakab Ferenc a Sebész Szakmai Kollégium elnöke


A szájból-szájba történő lélegeztetéstől való tartózkodás miatt a járókelők gyakran inkább nem kezdik meg a cardiopulmonalis újraélesztést (CPR); eddig csak kisszámú klinikai vizsgálatban értékelték a járókelők által lélegeztetés nélkül, csak mellkas kompresszióval végzett reanimáció eredményességét (csak kardiális reszuszcitáció).


Robert Sapolsky, a Stanford Egyetem idegtudós professzora szerint az emberek, a főemlősök, a majmok, elefántok, bálnák és egyéb, intelligens állatok azért betegednek meg olyan gyakran a stressz miatt, * mert magasan fejlett az intelligenciájuk, * mert társalomban élő, szociális lények, * - és mert (Sapolsky szerint) túl sok szabadidővel rendelkeznek.


Be lehetne vezetni a sürgősségi betegszállítást - tartalmazza az a dokumentum, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal készített arról, hogy bevezethető-e a verseny az egészségügyben.


Sinkó Eszter szerint a versengő biztosítók negligálják a prevenciót, s arra is felhívta a figyelmet, hogy az unióban sehol sem alakult ki – még a sokat emlegetett holland modellben sem – szolgáltatói verseny. Bizonyíthatatlan az is, hogy a versengés javítaná a hatékonyságot.


Bárki lesz Molnár Lajos utóda, Kóka János feltehetőleg rajta tartja a szemét az egészségügyi piacon. Az SZDSZ elnökének volt cége már most a terület meghatározó szereplője.


Habár a minisztercsere miatt az április közepére ígért időpont valamelyest csúszik, azonban még ebben a hónapban sor kerül a vizitdíj-rendelet finomhangolására - tudta meg a Hírszerző Ari Lajostól, a vizitdíj bevezetését koordináló miniszteri biztostól. Szavaiból kiderült, hogy a szakmai bizottság már letette javaslatait a szaktárcának, illetve a kormányfőnek. A módosítás nem jelenti a mentesítettek körének jelentős változását, inkább "néhány csacskaságot" kell kigyomlálni a rendszerből - tette hozzá.


Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet politikai megbízást teljesít, és nem szakmai véleményt fogalmaz meg a mindszenti beteg halálával kapcsolatban - mondta Hódmezővásárhely polgármestere szerdán az MTI-nek.


A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) — a kormányfőnek és az egészségügyi, valamint a munkaügyi tárca vezetőjének is megküldött — nyilatkozatban foglalt állást az egészségügy átalakításának aktuális kérdéseiről.


Nem kezdett el senki sem sírni a frakcióban" – értékelte egy vezető szocialista politikus Molnár Lajos távozását, hozzátéve, hogy a koalíciós válság elkerülése érdekében szerdán a kormány részéről csak Gál J. Zoltán, míg a párt részéről Nyakó István nyilatkozott hivatalosan az ügyben.


A Der Spiegel német baloldali hírmagazinban Barbara Schmied Lovag fehérben című cikkében ismerteti a privatizált wegbergi kórház botrányos állapotait, ahol emberek haltak meg a vezetés takarékossági lépései miatt.


Áprilistól megszűnik a társadalombiztosításban az eltartotti jogviszony, aminek következtében azoknak is kell járulékot fizetniük, akik eddig közeli hozzátartozójuk biztosítása alapján részesültek egészségügyi ellátásban, például a háztartásbeli feleség a férj jogviszonya után.


Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.