Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 24. hétfő Mátyás

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  A manuális medicina .


A manuális terápia lényegét meghatározni azért nehéz, mert annak elemei az utóbbi években megjelentek a gyógytornában, a jógában, egyes mozgásterápiákban. A manuális terápia nem összekeverendő a gyógymasszázzsal, a reflexterápiákkal, s gyakran a természetgyógyászatnak ezt az ágát a paramedicinához, illetve az alternatív medicina valamely ágához sorolják, holott inkább a hagyományos, ún. nyugati orvosláshoz áll közel, mivel hatásmechanizmusa hagyományos orvostudomány ismeretanyagán alapul. A manuális medicina - mint gyógymód - a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik, kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és perifériás izületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére.
A manuális medicina két részből áll, a manuális diagnosztikából és a manuális terápiából ( a chirodiagnostik-ból és a chiroterapie-ból). Az 1997-es egészségügyi törvény a manuális medicinát azon természetgyógyászati tevékenységek közé sorolta, amelyet csak orvosok, illetve - a gerincmanipulációk kivételével - csak gyógytornászok alkalmazhatnak. A manuális gyógymódnál a kezelés menetét és a kezelési technikát az aktuális tüneti diagnózis határozza meg, a diagnosztikánál pedig igen nagy jelentősége van a mozgásszervi funkcióanalízisnek.
A manuális terápia az izületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere, amelynek során a kezelő mechanikus energiát alkalmaz. A fogások többsége a népi csontkovácsok gyakorlatából és tapasztalataiból származik, amelyek az évek során sokat finomodtak. A kézi ,,beavatkozás" során a kezelő gyakran nagy erővel nehezedik a célzott izületre, csontra, csigolyára. A műfogásokat mindig kombinálják izomlazító módszerekkel. A manipuláció kivitelében a kezelőnek és a kezeltnek összehangoltan, harmonikusan kell együttműködnie. A manipulációs műfogások száma több százra tehető, minden végtagizületre, valamint minden gerincszakaszra és egyes szegmentekre is külön fogást alkalmaznak. Gyakran a mozgásiránytól eltérő mozgatások hatásosabbak, mint az élettani mozgásirányban végzettek. A manipuláció során gyakran hallhatunk roppanást, amely - általában - a valódi és hatásos manipuláció eredményességének bizonyítéka.

A manuálterápia alkalmazása ellenjavallt többek között: tumoros betegeknél, traumás eltéréseknél, gyulladásos folyamatokkor, oszteoporózisban szenvedőknél, vérzékenyeknél, agyi és érbetegségekben szenvedőknél. A manipulációkat tilos folyamatosan vagy kúraszerűen alkalmazni, egyazon izületet két héten belül újra kezelni. Nem javasolt a havi rendszerességű, ún. preventív kezelés sem.
Az első manuálterápiás kezelés után 6-12 órával fájdalmat, izomlázszerűséget érezhet a kezelt beteg. Ennek oka gyakran a lazítás hiánya, amelynek egy napon belül meg kel szűnnie.
A műfogások helytelen alkalmazásából igen súlyos szövődmények származhatnak, ezért csak jól képzett manuálterápiás szakemberhez forduljunk!

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.