Tavaszi méregtelenítő kúra .
Gyógyító hatása van a tél végi böjtnek: a szervezetben ilyenkor elvégzett ,,nagytakarítás" helyet ad a biológiailag hasznos anyagoknak. Különösen ajánlott az enyhe méregtelenítés azoknak, akik emésztési zavarokkal küszködnek, akiknek magas a vérzsírszintjük, akiknek aknés, ekcémás,
pszoriázisos bőrpanaszaik vannak. A testet, lelket megtisztító böjtöt az utóbbi években a daganatos betegségek gyógyításában is sikerrel alkalmazzák.
Az állatok világában az étel időleges elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak, a beteg állat ugyanis nem táplálkozik. Az ókor orvosai — Aszklepiosz, Hippokratész — az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást. Egyes kultúrákban ma is gyakran élnek a szervezet méregtelenítésének ezzel a módjával, amikor a főleg növényi ételt fogyasztanak, s tartózkodnak a hústól, tojástól, zsírtól, haltól. A testet, lelket megtisztító böjtöt az utóbbi években a daganatos betegségek gyógyításában is sikerrel alkalmazzák.
A böjtölésben nagyon fontos a fokozatosság nemcsak az átállásban, hanem a normál étrendhez történő visszatérésben is. Alapszabály, hogy a böjti napokon is gyakran fogyasszunk kevés gyümölcsöt, gyümölcs- és zöldséglevet, és tartózkodjunk a nagy testi erőfeszítésektől, a forró fürdőtől, szaunázástól, úszástól.
A kúra megkezdése előtti napon már ne együnk nehéz, kalóriadús ételeket, ne fogyasszunk kávét, teát, inkább igyunk gyümölcs- és zöldségleveket, együnk főtt krumplit, zöldség és gyümölcsleveset. A vacsora előtt fogyasszunk el két kanál lenmagot két dl. vízben elkeverve, és vegyünk könnyű fürdőt, relaxáljunk.
A kúra napján igyunk meg 2-3 dl. savanyú káposztalevet, a székrekedéssel küszködők pedig igyanak keserű gyógyvizet! Reggelire együnk meg 1-2 szem gyümölcsöt (lassan és alaposan rágjunk)!
Délelőtt folyamán további 1-2 gyümölcsöt fogyasszunk el, majd igyunk a megszokottnál több folyadékot (gyümölcsleveket, gyógyteát, ásványvizet, lúgos gyógyvizet), hogy megkössük a felesleges gyomorsavat. Ebédre ugyancsak valamilyen friss gyümölcsök, friss (vagy párolt) zöldségsaláták következzenek. A salátaöntetet joghurtból, hidegen sajtolt olajból, kevés citrom levéből készítsük. Lenmaggal, szezámmaggal, dióval, mandulával is megszórhatjuk. A délutáni étkezés hasonlít a délelőttire, majd zárjuk a napot zöldséglével, vagy levessel. A következő napokon csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a bonyolultabb ételek fogyasztásához (akárcsak egy betegség utáni lábadozás vagy gyomorrontás után). Az első napon reggelizzünk gabonapelyhet, müzlit, gyümölcssalátát, esetleg joghurtot, másnap pirított barnakenyeret kevés vajjal, sovány sajttal. Ebédre zöldségleves, a következő nap főzelék, hal, friss saláta kerülhet az asztalunkra. A vacsora legyen még néhány napig továbbra is szegényes: gyümölcs, saláta, esetleg egy pohár tejsavó, joghurt.
Tpuskás
Jó kis böjtök
Civilizációs betegségünk a székrekedés
Tartós fogyás és karcsúság [Pro-Patiente]
|