Vissza a főoldalra  
Online
2019. máj. 20. hétfő Bernát, Felícia

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Tavaszi méregtelenítő kúra .


Gyógyító hatása van a tél végi böjtnek: a szervezetben ilyenkor elvégzett ,,nagytakarítás" helyet ad a biológiailag hasznos anyagoknak. Különösen ajánlott az enyhe méregtelenítés azoknak, akik emésztési zavarokkal küszködnek, akiknek magas a vérzsírszintjük, akiknek aknés, ekcémás, pszoriázisos bőrpanaszaik vannak. A testet, lelket megtisztító böjtöt az utóbbi években a daganatos betegségek gyógyításában is sikerrel alkalmazzák.

Az állatok világában az étel időleges elutasítása része az ösztönös öngyógyításnak, a beteg állat ugyanis nem táplálkozik. Az ókor orvosai — Aszklepiosz, Hippokratész — az ember számára is a leghatékonyabb gyógymódnak tartották az időnkénti koplalást. Egyes kultúrákban ma is gyakran élnek a szervezet méregtelenítésének ezzel a módjával, amikor a főleg növényi ételt fogyasztanak, s tartózkodnak a hústól, tojástól, zsírtól, haltól. A testet, lelket megtisztító böjtöt az utóbbi években a daganatos betegségek gyógyításában is sikerrel alkalmazzák.

A böjtölésben nagyon fontos a fokozatosság nemcsak az átállásban, hanem a normál étrendhez történő visszatérésben is. Alapszabály, hogy a böjti napokon is gyakran fogyasszunk kevés gyümölcsöt, gyümölcs- és zöldséglevet, és tartózkodjunk a nagy testi erőfeszítésektől, a forró fürdőtől, szaunázástól, úszástól.

A kúra megkezdése előtti napon már ne együnk nehéz, kalóriadús ételeket, ne fogyasszunk kávét, teát, inkább igyunk gyümölcs- és zöldségleveket, együnk főtt krumplit, zöldség és gyümölcsleveset. A vacsora előtt fogyasszunk el két kanál lenmagot két dl. vízben elkeverve, és vegyünk könnyű fürdőt, relaxáljunk.

A kúra napján igyunk meg 2-3 dl. savanyú káposztalevet, a székrekedéssel küszködők pedig igyanak keserű gyógyvizet! Reggelire együnk meg 1-2 szem gyümölcsöt (lassan és alaposan rágjunk)!

Délelőtt folyamán további 1-2 gyümölcsöt fogyasszunk el, majd igyunk a megszokottnál több folyadékot (gyümölcsleveket, gyógyteát, ásványvizet, lúgos gyógyvizet), hogy megkössük a felesleges gyomorsavat. Ebédre ugyancsak valamilyen friss gyümölcsök, friss (vagy párolt) zöldségsaláták következzenek. A salátaöntetet joghurtból, hidegen sajtolt olajból, kevés citrom levéből készítsük. Lenmaggal, szezámmaggal, dióval, mandulával is megszórhatjuk. A délutáni étkezés hasonlít a délelőttire, majd zárjuk a napot zöldséglével, vagy levessel. A következő napokon csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a bonyolultabb ételek fogyasztásához (akárcsak egy betegség utáni lábadozás vagy gyomorrontás után). Az első napon reggelizzünk gabonapelyhet, müzlit, gyümölcssalátát, esetleg joghurtot, másnap pirított barnakenyeret kevés vajjal, sovány sajttal. Ebédre zöldségleves, a következő nap főzelék, hal, friss saláta kerülhet az asztalunkra. A vacsora legyen még néhány napig továbbra is szegényes: gyümölcs, saláta, esetleg egy pohár tejsavó, joghurt.

Tpuskás

Jó kis böjtök

Civilizációs betegségünk a székrekedés

Tartós fogyás és karcsúság [Pro-Patiente]

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.