Vissza a főoldalra  
Online
2019. jún. 27. csütörtök László

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Diétával a rák ellen 2002. 11. 08.


A gyógyulás kulcsa vagy maga a gyógyulás, ahogy a rossz hírt fogadjuk. Az ép lélek legyőzi a rákot is. Optimista gondolatok. Az életminőség a 21. század küszöbén címmel volt egy konferencia. Zengő Árpád Beata Bishop angol pszichoterapeutát kérdezte, aki egyébként magyar származású.

- Mit jelent a rákban szenvedőknek az a fogalom ma, hogy életminőség?


- Mindent jelenthetne, és nagyon keveset jelent. Nekem azért szívügyem ez az egész téma, mert ha arról van szó, hogy valaki megtudja, hogy életét veszélyeztető betegségben szenved, és ezt általában elég frappánsan, elég drámaian szokta megtudni, akkor az egyetlen első kitörés az, hogy túl lehet ezt élni, vagy nem, és mindent megtesz a legtöbb ember, hogy a túlélést valahogy elősegítse, ha nem is tudja biztosítani. És ilyenkor a minőség el szokott veszni. Ez érthető, de nem jó. Egyrészt azért, mert megvan az onkológiában az a sürgősségi érzés, hogyha valakinél megtalálták a megfelelő diagnózist, hogy azonnal operálni, azonnal sugározni kezdeni, és a beteg természetesen a legtöbb esetben ezt elfogadja és csinálja, mert az orvost tekinti a minden szaktekintély és minden tudás egyetlen birtokosának, és rábízza magát. Eddig jó, eddig rendben van, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne másképp is elősegíteni azt, hogy például a beteg ne kétségbeesett, halálra szánt hangulatban kezdje el a kezelését, mert nagy különbség, hogy úgy kezdi-e el, hogy ez a kezelés nekem most jót fog tenni, és én minden lehető módon pozitívan alá akarom támasztani, vagy pedig úgy, hogy jaj, Istenem, ez milyen borzasztó lesz, és a nagynéném is ebben halt meg, és biztos én is, és így tovább, megy le a lejtőn.

- Az a probléma, hogy a beteget körülvevő családtagok is azonnal apátiába esnek, amikor megtudják, hogy a családtag rákos.


-- Engedje meg, hogy ellentmondjak ennek. Ismerek egy házaspárt, debreceniek, ahol a férfit nagyon súlyos, olyan vastagbéldaganattal diagnosztizálták, ami már átterjedt a májba. Általában ez a halálos ítéletnek a megszólalása. Amikor megtudták a feleségével, hogy mi a helyzet, a felesége azt mondta neki, Zsolt, neked csak egy lehetőséged van, és az az, hogy meggyógyulj. Meggyógyult.


-- Mint ahogy Ön is?


- Igen, mint ahogy én is. Ez a férfi ugyanazt a diétakúrát csinálta, mint én, és meggyógyult, és a mai napig remek állapotban van, és én úgy tisztelem a feleségét, hogy ezt mondta neki. Ezt kell mondani a betegnek: egy lehetőséged van, hogy meggyógyulj.


- Ez az az új szemlélet, amit Magyarországra Ön, úgymond becsempészett?


-- Nem csempésztem be, a legnagyobb nyíltsággal hirdettem meg. Ez egy olyan szemlélet, amit nyugaton már sokkal jobban elfogadnak. Még nem fogadják el teljesen, mert az ortodox orvostudomány olyan, mint egy remek életmentő vár, és a felvonóhidat azonnal felvonják, mihelyt valaki, különösen ha nem orvos, beállít és azt mondja, igen, ez remek és köszönjük szépen, de mást is lehet csinálni. Akkor megharagszanak. Itt arról van szó, és egyébként ezt orvosok találták ki, hogy egyfajta diétával a szervezet immunképességét annyira elő lehet segíteni, hogy az képes megbirkózni mindenféle betegséggel, nem csak rákkal. Ez már nagyon erősen elterjedt nyugaton, mondom, még mindig folyik a csatározás. Ha én magam nem így gyógyultam volna meg, elterjedt melanómából, amiből nem lehet meggyógyulni, és nem lennék 1983 óta nagyon egészséges, akkor nem merném kinyitni a számat. Én egy olyan önkéntes támaszcsoportnak vagyok az alapító tagja Angliában, akik csak ezt tekintjük feladatunknak, információt terjeszteni. Mi semmi mást nem csinálunk. Elmondjuk, hogy van más lehetőség. Nem könnyű, soká tart, strapás, unalmas. Ha akar hallani róla, itt vagyunk, elmondjuk. Ennél többet mi sem teszünk. Ha a hivatalos onkológia be tudná váltani a hozzáfűzött reményeket, az égvilágon senkit nem érdekelne más. Miért is érdekelné.


- Összefogni az orvosokkal ez ügyben lehetséges?


- Azon vagyunk, erősen. Persze, hiszen mi nem vagyunk orvos-ellenesek.


- Az orvosok pedig nem ellenségei az Önök módszereinek, ennek a speciális diétának?


- A fiatalabb orvosok, akik nem vaskalaposok, azok már látják, hogy nem mindegy például, hogy az autóba elsőrendű benzint teszek, vagy mosogatóvizet. Én ezzel a durva hasonlattal szoktam élni, ha azt mondja nekem valaki, hogy teljesen mindegy, hogy mit eszik az ember. Dehogy mindegy. Üzemanyag. Most jó, teljes üzemanyagot teszek a szervezetembe, vagy pedig ilyen előre elkészített, vegyszerekkel, cukorral és csapvízzel teli vackokat. Hogyha nekem azt mondják, hogy nincs különbség, veszem a kalapomat és megyek, mert itt nincs vitára lehetőség.


- Tényleg ennyire egyszerű a világ?


- Igen.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.