A zsírszegény halételek gyógyító hatásuak 2003. 04. 29.
Számos vizsgálat megerősítette, hogy a halfogyasztás összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések megelőzésével - hangsúlyozták a Haltermelők Országos Szövetségének a múlt hét végén megrendezett szakmai tanácsklozásán.
Az Ételünk az életünk című összejövelelen dr. Greiner Erika, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője arról szólt, hogy a zsírszegény halak, megfelelően elkészítve – főzéssel, párolással, vagy gőzöléssel sokféle betegség esetén gyógyító hatásúak.
Dr. Csizmadia András, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense az egészséges emberek halfogyasztási szokásairól beszélt. Kiemelte, hogy a hal húsa könnyen emészthető, számos előnye van, de sajnos hazánkban kevés elkészítési módot használnak, szinte csak halászlevet, vagy rántott halat eszünk. Nem mindegy az sem, milyen fajta halat vásárolunk. A friss, fehér húsú halak ízét nem érdemes pörzs-anyagokkal, sokféle fűszerrel, vagy panírral megváltoztatni, ezekhez használjunk ciromot, zöldfűszereket. Végül ínycsiklandó recepteket is megismerhettek a konferencia résztvevői. Tonhalból például kiváló saláta készíthető, kevés fokhagymás- citromos pácban érlelés után enyhe sütéssel. Az elkészült halat jégsalátával, babbal és paradicsommal tálaljuk. Közhely, hogy a halhoz a száraz fehérbor illik. Bizonyos fajtákat azonban pácolhatunk rozmaringgal, zsályával ízesített vörösborban, majd megsüthetjük zöldség-ágyon. Egészséges és nagyon