Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Körülbelül 60 ezer eltartottnak kell járulékot fizetnie mától 2007. 04. 02.


Áprilistól megszűnik a társadalombiztosításban az eltartotti jogviszony, aminek következtében azoknak is kell járulékot fizetniük, akik eddig közeli hozzátartozójuk biztosítása alapján részesültek egészségügyi ellátásban, például a háztartásbeli feleség a férj jogviszonya után.

Körülbelül 60 ezer embernek kell az új szabály alapján havi csaknem 6 ezer forintot fizetnie.

A jelenlegi nyilvántartás szerint 136 ezren vannak, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy eltartotti jogviszonyuk van, ám több, mint 50 százalékuknak lett időközben máshonnan - például munkaviszonyból származó - társadalombiztosítási jogosultságuk is, de ezt a változást nem jelentették be az OEP-ben - mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője.

Valószínű tehát, hogy körülbelül 60 ezren kerülnek abba a helyzetbe, hogy eldöntsék: valamely hozzátartozójuk a jövőben két ember ( a saját maga és hozzátartozója) után fizet járulékot vagy bejelentkezik külön az APEH-nál és úgy rendezi a legalább a minimálbér 9 százalékát kitevő egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami most nem egészen 6 ezer forint.

A hatályos szabályok szerint majdnem százféle jogviszony alapján válhat valaki biztosítottá, aki ezek bármelyikébe beletartozik, azt nem érinti a változás. Vagyis nem maradnak ellátatlanul például a 18 éven aluliak, a felnőtt, nappali tagozaton tanuló egyetemisták, főiskolások, a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden, gyeten lévők, az álláskeresési pótlékban vagy különféle szociális ellátásban részesülők, de még a börtönök elítéltjei sem.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint az érettségiző fiataloknak is fizetniük kell járulékot. Hiába tudja biztosan egy végzős középiskolás, hogy ősztől felvették egy felsőoktatási intézménybe - tehát újra alanyi jogon jár majd neki az egészségügyi szolgáltatás -, a vizsga utáni naptól a főiskola/egyetem megkezdéséig magának kell rendeznie a biztosítást.
A friss diplomásokkal szemben sem toleráns az új szabályozás, hiszen kevés végzősnek lesz azonnal munkája. Például a tanári szakokon diplomázók biztosan csak hónapokkal az utolsó vizsganap után kezdhetnek dolgozni, hiszen akkor kezdődik az iskolaév. Ez alatt az idő alatt nekik is kötelező a járulék fizetése.

Az APEH-ben nem tudták megmondani, hogy eddig hányan adták be azt a nyomtatványt, amellyel bejelentkeznek a járulékfizetők közé.

uno.hu

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.