Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 24. hétfő Mátyás

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Laikusok által végzett újraélesztés csak mellkas kompresszióval 2007. 04. 02.


A szájból-szájba történő lélegeztetéstől való tartózkodás miatt a járókelők gyakran inkább nem kezdik meg a cardiopulmonalis újraélesztést (CPR); eddig csak kisszámú klinikai vizsgálatban értékelték a járókelők által lélegeztetés nélkül, csak mellkas kompresszióval végzett reanimáció eredményességét (csak kardiális reszuszcitáció).

A "The Lancet" című lapban bemutatott prospektív, többközpontú, megfigyeléses tanulmányban kórházon kívüli újraélesztésen átesett betegeket vizsgálták.

A helyszínre történő kiérkezés után a rohammentősök mérték fel a járókelők által megkezdett újraélesztés technikáját.
Az elsődleges kimenetel a 30 nappal a szívmegállás utáni kedvező neurológiai kimenetel volt.

A vizsgálatba 4.068 olyan felnőtt került be, akiknek járókelők által észlelt kórházon kívüli szívmegállása volt.
A szemtanúk 439 (11%) esetben csak mellkas kompressziós újraélesztést, 712 (18%) esetben szokásos CPR-t kezdtek, de 2917 (72%) esetben nem kezdték meg a CPR-t.

A megkezdett, bármely módon végzett újraélesztési kísérlet után jobb volt a 30 nap utáni kedvező neurológiai kimenetel aránya, mint azokban az esetekben, amikor nem kezdtek újraélesztést (5% vs. 2.2%).
A konvencionális CPR-hez hasonlítva a csak kardiális újraélesztés több esetben eredményezett kedvezőbb neurológiai kimenetelt az apnoe (6.2% vs. 3.1%), a sokkolandó ritmus (19.4% vs. 11.2%), és a szívmegállás után 4 percen belül megkezdett újraélesztés eseteiben (10.1% vs. 5.1%).

Az elemzések szerint a szájból-szájba történő lélegeztetés egyik alcsoportban sem biztosított előnyt.
A járókelők által bármely módon újraélesztett betegek esetében a kedvező neurológiai kimenetel igazított esélyaránya csak kardiális reszuszcitáció után 2.2 volt.

A vizsgálat eredményei alapján felnőttkori kórházon kívüli szívmegállás észlelésekor, különösen apnoe, sokkolandó ritmus, vagy rövid észlelési idő esetén javasolt, hogy a szemtanúk a mellkas kompressziós újraélesztést kezdjék meg.

Dr. Taybani Zoltán

Webdoki

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.