Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Valóban ezt akarjuk? 2007. 04. 06.


A Der Spiegel német baloldali hírmagazinban Barbara Schmied Lovag fehérben című cikkében ismerteti a privatizált wegbergi kórház botrányos állapotait, ahol emberek haltak meg a vezetés takarékossági lépései miatt.

A cím utalás arra, hogy németben fehér lovagnak nevezik, aki önzetlenül megment egy céget a csődtől – a szerk.)

Többen sejthettek valamit, például a háziorvosok, akik a kisvárosból elkezdték máshova utalni a betegeiket. A fiatal segédorvos, aki látta egy betege halálát, mert takarékossági okokból nem kapta meg a páciens a szükséges kezelést, mégsem tehetett semmit.

Ennek ellenére hónapokig tartott, amíg valaki feljelentést mert tenni. Ebben a hétoldalas levélben a névtelen feljelentő tizenkét gyanús halálesetet említett, szólt a szükségtelen operációkról, hiányzó gyógyszerekről, olyan esetekről, ahol takarékosságból frissen facsart citromlével fertőtlenítették a páciens felnyitott gyomrát. Amennyiben a vádak igazolódnak, a tavaly februárban privatizált kórház esete a legnagyobb kórházbotrány a szövetségi köztársaság történetében.

Pénzügyi érdekek miatt emberek haltak meg, mert az ismert, de drága gyógyszereket nem vagy nem kielégítő mennyiségben alkalmazták. A biztosító által nagy összeggel támogatott, de felesleges műtéteket végeztek el, s a privatizáció miatt számos fontos ellenőrző mechanizmus már felmondta a szolgálatot. Így például nem akadt a kórháztulajdonosok között olyan, akinek feltűnt volna a nagy orvosi fluktuáció.

Az akkor csőd közeli kórházat szimbolikusnak mondható összegért, 25 ezer euróért megvásároló Arnold Pier egy személyben volt tulajdonos, orvosigazgató, a sebészet vezetője és a kórház tulajdonosi testületének ügyvezetője. Az ünnepelt sztársebész ellen röviddel karácsony előtt kezdődött a nyomozás.

Az ügyben nyomozó államügyész, Lothar Gathen szerint mind a négy, az ügy kirobbanása után exhumált páciens esetében megállapítható az orvosi műhiba, s kettejük esetében ezt a hibát lehet közvetlen haláloknak tekinteni. A másik kettő túl kevés vérrögképződést akadályozó gyógyszert kapott, és az így keletkezett trombózis miatt hunytak el.

Tekintettel a magánkórházak hiányzó szakmai felügyeletére Reiner Priggen, az észak-rajna-vesztfáliai – itt fekszik Wegberg – zöldek tartományi gyűlési frakciójának helyettes vezetője hatékony ellenőrző testületet követel. (Der Spiegel)

MNO

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.