Vissza a főoldalra  
Online
2020. feb. 24. hétfő Mátyás

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Levél a Sebész Szakmai Kollégium elnökéhez! 2007. 04. 06.


Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház Sebészeti Osztályának vezető főorvosa, prof. dr. Jakab Ferencnek a Sebész Szakmai Kollégium elnökének és a kollégiumi tagoknak a következő levelet írta: Prof. Dr. Jakab Ferenc a Sebész Szakmai Kollégium elnöke

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Kollégiumi Tagok!

Az utóbbi hónapokban az egészségügyben, ezen belül szakmánkban munkánkat megbénító kaotikus, átgondolatlan, megalapozatlan elvonások és átszervezések történtek.

Sajnos a Sebész Szakmai Kollégium ezen romboló folyamatok tehetetlen szemlélője, esetenként cinkosan hallgató, vagy együttműködő partnere volt.

Ezek kényszerítettek azon elhatározásra, hogy a mai nappal kollégiumi tagságomról lemondjak!

A harmadik ciklusban, tehát 11 éve vagyok a Szakmai Kollégium választott tagja és ez ideig szerény lehetőségeimhez képest igyekeztem ennek a megtisztelő bizalomnak megfelelni. Most úgy érzem méltatlanná váltam, vagy váltunk a legmagasabb szakmai greniumnak járó tiszteletre és bizalomra.

Szerintem is egyértelmű, hogy szükség van egészségügyi reformra, racionalizálásra, a sebészeti ágyak számának csökkentésére, de nem ilyen formában, ilyen módszerekkel, hanem elsősorban szakmai betegellátási, másodsorban gazdasági és egyáltalán nem politikai szempontok szerint.

A Kollégiumnak mint az egészségügyi miniszter szakmai tanácsadó testületének még akkor is hallatni kellett volna szavát, ha esetleg nem kérték ki a véleményét!

Kollegáink elvárták volna, hogy határozottan tiltakozzunk a sebészetet különösen súlytó alulfinanszírozottság, volumen korlátozás, az elsősorban politikai megegyezés alapján létrehozott 10-15 ágyas sebészeti osztályok, ugyanakkor hasonlóképpen működésképtelen kiemelt osztályok létesítése, az ügyelet és progresszív ellátás finanszírozási anomáliái, a szakorvosképzés teljes lerombolása és még számos negatív intézkedés ellen.

Határozottabban követelnünk kellett volna a szakmánkat érintő döntésekben való beleszólásunkat.

Egyre több kolléga kérdezi: Mit tettetek, vagy próbáltatok megtenni a Kollégiumban, hogy a jelenlegi helyzet ne jöjjön létre?

Nem tudok válaszolni – ezért lemondok!

Tisztelettel és őszinte baráti üdvözlettel:

dr. Jankovich MihályMOK

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.