Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Az MSZP "nem sír Molnár után" és nem kéri vissza az egészségügyet 2007. 04. 06.


Nem kezdett el senki sem sírni a frakcióban" – értékelte egy vezető szocialista politikus Molnár Lajos távozását, hozzátéve, hogy a koalíciós válság elkerülése érdekében szerdán a kormány részéről csak Gál J. Zoltán, míg a párt részéről Nyakó István nyilatkozott hivatalosan az ügyben.

Az volt a döntés, hogy nagyon visszafogottan kommentálják a miniszter távozását, nehogy a szabaddemokraták között "felszítsák" a tüzet.

Ennek ellenére kedvezőtlen fejleménynek tartják, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete és Kóka János újonnan megválasztott liberális pártelnök is a további együttműködés feltételének szabta a több-biztosítós rendszer bevezetését.

"Örülünk annak, hogy nem akarják visszaadni a minisztériumot, mert nem egy hálás feladat most átvenni, az önjelölteken kívül jó szakembert is nehéz erre a posztra találni, de aggasztó, hogy a liberálisok egy ilyen fontos ügyben ennyire kiélezik már a tárgyalások elején a kérdést. Ilyen kommunikáció mellett ugyanis nincs mozgástér a kompromisszumokra" – fogalmazott a frakció egyik prominense.

Kóka vizsgamunkája

Mivel ez az ügy Kóka első pártelnöki "vizsgamunkája", ezért a baloldalon tartanak attól, hogy milyen irányba megy a történet: sikerül-e megnyugtató választ találni a váratlan helyzetre, vagy elhúzódó válság alakul ki.

Frakcióbeli forrásunk szerint a szocialisták, különösen a szakértők között masszív 80 vs. 20 százalék az egybiztosítós és a több-biztosítós szisztéma támogatóinak az aránya. Emellett a frakcióban az az általános vélemény, hogy a lendületes reformkorszak után kellene jönnie egy kis konszolidációnak. Mint fogalmaztak: "a pirulákat már 'lenyelte' a társdalom, de újabb tabletták adagolása helyett meg kellene várni, míg az elsők hatni kezdenek".

Úgy tudjuk, a vezető szocialisták közül Kiss Péter és Lendvai Ildikó nem elvi alapon ellenzi a több-biztosítós modell bevezetését, csak a megvalósítás módja és a szocialista választók reagálása miatt aggódik.

A szocialistáktól mindenestre senkitől nem tudtunk még csak nagyságrendileg sem időpontot kicsikarni arra nézvést, hogy mikor születhet döntés az egy vagy több biztosító kérdésében. "Lesz majd egy frakcióülésünk, még lehet, hogy ebben a hónapban, amelyre bejönnek a szakértők, behozzák a tanulmányaikat, és előadják az érveket, ellenérveket a kérdésben" – mondta a képviselőcsoport egyik vezetője.

A miniszterelnök tájékozódik

Egy MSZP-s szakpolitikus szintén azzal hárította el kérdésünket, hogy "a miniszterelnök úr felkérte az államreform bizottságot, gyűjtsenek össze minden információt az ügyben, majd ez alapján döntünk, de hogy mikor, annak még nincs határideje". További próbálkozásunkra is csak annyit mondott a megkérdezett, hogy "ez a döntés egy egész nemzedékre meghatározza az egészségügyet, nem lehet elhamarkodottan választani".

Egy kormányzati forrásunk szerint ugyanakkor „nem igaz, amit Molnár Lajos állít, hogy korábban megállapodtunk: áprilisban befejezzük a tárgyalásokat a több biztosítós modellről. A tavaly decemberi őszödi kormányülésen abban állapodtunk meg, hogy a megbeszélések áprilisban kezdődnek, ez szerepel a kormány munkatervében is”. Az új finanszírozási rend bevezetésének határideje a tervek szerint 2008 január 1. Ennek teljesítéséhez legkésőbb októberben – sürgősségi tárgyalás esetén esetleg novemberben – kell a parlament elé kerülnie a törvényjavaslatnak.

Vojnik Mária nyilatkozata azért nagyjából kijelölhet pár sarokpontot. "A társadalombiztosítás a társadalmi szolidaritásról szól idős és fiatal, gazdag és szegény között. Számunkra az a legfontosabb, hogy ez a kockázatközösség a jövőben is fennmaradjon" – mondta a Hírszerzőnek a képviselő, hozzátéve, hogy "egy tízmilliós közösség már elég nagy arra, hogy az egyéni hátrányokat ki lehessen küszöbölni", de van egy olyan szint, "ami alatt ez egyszerűen a rendszer méretéből adódóan már nem lehetséges".

Az első Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára – hangsúlyozva, hogy nincs még döntés az ügyben – azt mondta: ha ez az alap megvan, onnantól kezdve lehet tárgyalni a rendszer finanszírozásáról, "és természetesen létjogosultsága van különböző kiegészítő biztosításoknak". Arra a kérdésünkre, hogy milyen biztosítási formákra gondolt, Vojnik Mária azt mondta, "jellemzően például az ápolás- vagy a balesetbiztosítás lehet ilyen".


MOK

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.