Vissza a főoldalra  
Online
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia

   Vitalitas Online
     Életed az ételed
     Egészségpolitika
     Mentálhigiéné
     Orvostudomány
     Természetgyógyászat
     Család, életmód
     Praxisprivatizáció
     Kórházprivatizáció
     Környezetvédelem
     Egészséges élet
     Biztosítás
     Társadalom
     Társadalompolitika
     Alapellátás
     Szakellátás
     Fekvőbeteg ellátás
     Rehabilitáció ...
     Betegség gyógyítás
     Civilszervezetek
     Népegészségügyi ...

 

  Kérem a következőt! 2007. 04. 16.


Bárki lesz Molnár Lajos utóda, Kóka János feltehetőleg rajta tartja a szemét az egészségügyi piacon. Az SZDSZ elnökének volt cége már most a terület meghatározó szereplője.

A vita egyelőre a több-biztosítós modell körül zajlik, pedig a gazdasági miniszter számára az igazi tét a 2009-es európai parlamenti választás.

"A mostani elnökválasztás tétje nem 2007, hanem 2010 tavasza" - vetette papírra jelölti programjában az időközben - ha csak paraszthajszállal is - a szabad demokraták vezetőjévé választott Kóka János. A gazdasági miniszter ezzel megadta az alaphangot a következő időszak eseményeinek értelmezéséhez. Vagyis minden, ami körülötte történik, annak fényében értelmezendő, hogy a politikus már most megkezdte kampányát a 2009-es uniós választásra, az SZDSZ utána következő újabb tisztújítására és a 2010-es parlamenti voksolásra. Sorsa ezzel összefonódott az MSZP élére februárban ugyancsak két évre emelt Gyurcsány Ferencével. Ha pártjukat 2009-re nem hozzák a 2010-es győzelmi eséllyel kecsegtető formába, feltehetőleg bukniuk kell - így a koalíció két politikusa egymás szövetségese és vetélytársa.

"Kétségtelen: az európai parlamenti választás eredménye nagymértékben befolyásolhatja a 2009-es tisztújítás kimenetelét" - erősíti meg lapunknak Horn Gábor, a kancellária koalíciós ügyekért felelős államtitkára. S mivel Kóka is tudja, hogy az uniós megmérettetés Damoklész kardjaként lebeg a feje felett, már most nagyra törő tervekkel állt elő. Az elnök 2010-re tíz százalékra akarja feltornászni az SZDSZ népszerűségét - amihez meg kellene kétszerezni a párt 2006-os eredményét, sőt ha figyelembe vesszük az azóta bekövetkezett népszerűség-csökkenést, akkor lehet, hogy helyesebb háromszorozásról beszélni.

Ez viszont a nehéznél is nehezebb, hiszen adott a másik kis parlamenti párt helyzetéből levonható tanulság. Miközben az MDF elnöke, Dávid Ibolya az egyik legnépszerűbb politikus, támogatottsága jottányit sem segít a pártján; s ha ez így van a fórum esetében, mennyire igaz lehet az SZDSZ-re, melynek elnökénél sokak szerint nehéz volna irritálóbb politikust találni. Nagy kérdés hát, hogy a megszorítások közepette Kóka hogyan tudja gyarapítani a szabad demokraták táborát. E veszélyt a miniszter korábbi vetélytársa, Fodor Gábor is felismerte, amikor még a pártelnöki kampányban úgy vélekedett: "A Kóka által képviselt folytonosság kiviszi az SZDSZ-t a parlamentből."

A MINISZTER FÉLRELÉP

Kóka János első vizsgamunkaként nem kisebb feladatot kapott, mint hogy a múlt héten lemondott Molnár Lajos utódlásának biztosításakor kétfrontos harcot vívjon a szocialistákkal és Fodornak az SZDSZ vezetésében majd ötvenszázalékos befolyást szerző híveivel. Az kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy az egészségügyi reform legbrutálisabb szakaszának levezénylésére szerződtetett Molnár Lajos nem fogja kitölteni mandátumát, így csak az volt a kérdés, mikor veszi a kalapját. A miniszter erre az SZDSZ-elnökválasztás után hetvenkét órán belül kerített sort, amivel élénk találgatásokra adott alkalmat. Sokan súlyos betegséget sejtettek a háttérben, amit Molnár még lemondása előtt - meglepő nyíltsággal - cáfolt. "Mióta betöltöttem az 55. életévemet, minden esztendőben elmegyek egy teljes kivizsgálásra. Miniszterként először mentem ilyenre, voltam vérvételen, EKG-n, ultrahangon, röntgenen. Végigmentem minden vizsgálaton, és amikor a tizedik kolléga kérdezte meg, hogy talán nincs valami baj, akkor már tudtam, hogy ez lesz a vége" - utalt a pletykákra két hete a Magyar Nemzetben.

A kezdeti hallgatás után aztán nagy nehezen megszületett az a közlemény, amelyben legalább a sorok között szerepelt a lemondás - talán éppen valós - oka. "Az egészségügyi reform következő feladata a biztosítási oldal megújítása, és ennek sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető a döntéshez szükséges bizalom" - indokolt a miniszter. Ez a magyarázat főként annak fényében különös, hogy Molnár a Magyar Nemzet-interjúban mintha éppen a több-biztosítós modellre való átállásból adódó feszültséget igyekezett volna tompítani. Keveseknek tűnt fel, de a miniszter némileg visszakozott az egészségügy teljes piacosítását célul tűző liberális követeléstől. Míg a szabad demokraták közül többen azt szorgalmazzák, hogy az állam teljesen vonuljon ki az egészségbiztosításból, Molnár két hete így nyilatkozott: "Legyen egy állami tulajdonú biztosító, és lehessenek magánbiztosítók is. Az emberek pedig választhassanak aszerint, hogy melyik nyújtja nekik a jobb szolgáltatást." Ezzel a miniszter Kornai János közgazdászhoz csatlakozott, aki azzal bírálta az SZDSZ-t, hogy nem szabad úgy az országra szabadítani a magánvállalkozásokat, hogy ne maradna választási lehetőség az állami és piaci biztosítók között.

A Magyar Hírlap szerint máshonnan fúj a szél. A napilap úgy sejti, Molnárt Gyurcsány Ferenc mondatta le, mert bár a kormányfő is egyetért a több-biztosítós modellel, ehhez nem tudja megszerezni az MSZP parlamenti frakciójának többségét. Ha viszont a miniszter távozásával Kóka János lehetőséget kap, hogy a több-biztosítós rendszer elvetésének esetére koalíciós szakítással fenyegetőzzön, a szocialisták talán hatalmuk elvesztésétől tartva megszavazzák a törvényt - véli a lap. Nem tudni, ez az értékelés mennyire áll biztos lábakon; mindenesetre beszédes az a hallgatás, amelyet Gyurcsány Ferenc tanúsít kormányának napok óta hiányzó tagjáról. A miniszterelnök Molnár lemondása óta lapzártánkig nem szólalt meg a kérdésben, sőt blogjában - bokafájdalmainak emlegetésén túl - egy szó nem sok, annyit sem vesztegetett az egészségügyre.

KI ADJON HORGÁSZENGEDÉLYT?

Az új minisztert kedd délutánig nem nevezték meg, ám bárki kerüljön Molnár helyére, a Kóka János bizonyára minden követ megmozgat, hogy fennhatósága alatt tudhassa ezt a tárcát is. Ennek első, egyelőre jelképes üzeneteként nem Horváth Ágnes, hanem ő helyettesíti a tárca vezetőjét - az egészségügyi államtitkár csak az irányítás operatív feladatait látja el, ami akár arra is utalhat, hogy egyes hírekkel ellentétben Kóka nem benne szeretné látni Molnár utódát.

Más forrásaink szerint azonban az SZDSZ-ben felmerült a lehetőség, hogy Horváth legyen a miniszter, államtitkárává pedig Fodor Gábor egyik támogatóját, Ungár Klárát tegyék meg. Sok mindent hozhat hát a párton belüli és koalíciós alkudozás; például azt a fordulatot is, hogy Somody Imre személyében pártpolitikus helyett újabb tehetős vállalkozó kerüljön a kormányba. A veresegyházi egészségügyi modellben Horváth Ágnessel együtt dolgozó üzletember 2006 márciusában éppen Kóka János kérdésére - miként vélekedik az egészségügyi reformról - válaszolta a következőket a Menedzsment Fórum nevű internetes lapban: "Az egészségügyi ellátórendszer torz struktúrájának átalakítását célzó elképzelések sorra megbuktak, mert a politika rendre meghátrál az egészségügyi lobbik nyomására. Jó lenne, ha a pártpolitikai csatározásokon felülemelkedve valóban függetlenek és tényleges szakértők kapnának lehetőséget arra, hogy sikerre vigyék az egészség ügyét" - írta, hozzátéve: "Nem a halakra kell bízni a horgászengedélyek kiadását" (utóbbi mondatával kínosan emlékeztetve a gazdasági miniszter hírhedt, "Mikor kérdezik meg a békákat a mocsár lecsapolásáról?" kiszólására).

"Nincs öcsém, aki érdekelt lenne az egészségügyi privatizációban, nem loptam, nem csaltam, nem árulok szoftvert" - közölte Kóka elnökjelölti kampányzáróján, cáfolva a vádakat, melyek szerint érdeklődést mutat az egészségbiztosítási kassza és az ágazatba a következő években áramló több százmilliárd forintos uniós támogatás iránt. Az SZDSZ-ben ugyanakkor többen észrevételezték, hogy miközben az orvos végzettségű politikus programjában önálló fejezetet szentelt az esélyegyenlőségnek, a gazdaságnak, a kultúrának, a külügyeknek, a szociál- és oktatáspolitikának, az egészségügyről nem volt külön mondanivalója - mintha csak azt a benyomást kívánná erősíteni, hogy a terület kizárólag üzleti szempontból váltja ki az érdeklődését.

BARÁTOK KÖZT

"Üzletember vagyok, cégem a Magyar Köztársaság" - kínált újabb magas labdát Kóka egy alkalommal az így vélekedőknek. És ha beválna a Világgazdaság jóslata, miszerint a miniszteri poszt legnagyobb esélyese Badacsonyi Szabolcs, a Budai Gyermekkórház eddigi ügyvezető igazgatója, akkor kijelenthető: a miniszter végképp nem ügyel a látszatra. A 35 évével a legifjabb magyarországi kórházigazgató címet elnyerő fiatalember Kóka után egy évvel - 1997-ben - szerzett orvosi diplomát; jelenleg az óbudai képviselőtestület SZDSZ-frakciójának vezetője, az elnöki kampányban a miniszter elkötelezett híve. "Szívügyemnek tekintem az egészségügy helyzetének gyökeres átalakítását" - állt 2006-os parlamenti képviselő-jelölti programjában; a második fordulóban aztán visszalépett a szocialista jelölt javára, tavaly júniusban pedig a szaktárca leendő államtitkáraként emlegették. Ekkor nyilatkozta a Magyar Hírlapnak: szerinte is piacosítani kell az egészségügyet, ám "először gatyába kell rázni a rendszert, jelen állapotában nem szabad még beengedni a biztosítókat". Utóbb kisebb baja is nagyobb volt annál, hogy ezen töprengjen. Az államtitkár Horváth Ágnes lett, munkahelye pedig felkerült a megszüntetendő intézmények listájára, ami ellen hiába tiltakozott, így a Budai Gyermekkórházban ma már csak ápolás folyik.

Ide, a kórház-privatizáció egyik előfutárának tekintett - 2005-ben közhasznú társasággá alakított - intézménybe tette be a lábát az a cég, amely több szálon is Kóka János családi, baráti köréhez tartozik. Arról a Meditcom Kft.-ről van szó, melyről rövid úton kiderült: a cég hasznot húz az orvoslátogatások térítéskötelességéből, amennyiben részt vesz a vizitdíj-automatákhoz kapcsolódó betegirányítási rendszer fejlesztésében. A Meditcomot Kóka János a - volt - sógorával, Lepp Gyulával alapította 2003-ban. Amint a miniszter hangsúlyozza, ő 2004-ben kiszállt a vállalkozásból - ám annak egyik tulajdonosa Lepp maradt, s ügyvezetője máig az a Zsolnai Gábor, akit Kóka egyetemi évfolyamtársaként, majd üzlet- és vitorláspartnereként családi barátnak lehet tekinteni.

"Kóka nélkül is megy a Meditcomnak" - hirdette a cím egy 2005-ben megjelent cikk fölött a Napi Gazdaságban. Tény: a miniszter saját jogon nincs már jelen a cégben, ám baráti szálakon annál több ponton kapcsolódik annak tulajdonosához és ügyvezetőjéhez - különösen ha komolyan vesszük nyilatkozatát a tavaly nyári Manager Magazinban. Eszerint Kóka nemcsak személyes, hanem szakmai kapcsolatot is ápol volt sógorával; Lepp Gyula "inaktív az üzleti életben, így semmilyen rejtett érdek nem vezérli. Nagy rendszerességgel kikérem a tanácsait" - tárta Kóka a nyilvánosság elé, ám rejtély, hogy mit is érthetett "az üzleti életben inaktív" kijelentésen, amikor a sógor mindmáig az egészségügyi üzletág befolyásos alakja.

A Meditcom közel kéttucatnyi egészségügyi intézménnyel áll üzleti kapcsolatban - nagyrészt az SZDSZ-es minisztérium által felügyelt állami intézettel, szabad demokrata felségterületnek számító fővárosi kórházakkal, s ugyancsak liberális polgámester vezette kerületek intézményeivel. Amint pedig Zsolnai Gábor két éve kijelentette: az egészségügyi szoftverek akkor 8-10 milliárd forintos piacából cége hosszú távon 20 százalékos szeletet kíván kihasítani. Ez barátok közt is vagy évi kétmilliárd forint, márpedig ehhez a jelenleginél jóval több intézménybe kell bejáratosnak lenni. A vállalkozás mindenesetre jó úton halad. Főként ha szem előtt tartjuk, hogy egyik első lépésként már 2004-ben elnyerte a Budai Gyermekkórház informatikai rendszerének megvalósítására kiírt pályázatot, és azóta is jelen van az intézetben, jelezve: Kóka János volt cége az egészségügyben megkerülhetetlen tényezővé vált.

Szőnyi Szilárd

xxx

Kóros káderhiány


Bár Molnár Lajos a leggyengébb egészségügyi miniszterek közé tartozik, pótlása nem egyszerű. Az SZDSZ kóros káderhiányban szenved - az egészségügyben ugyanis eddig nem volt "kifizetődő" liberálisnak lenni. A tárca 2006 előtt sosem volt a szabad demokratáké, mindig az MSZP, illetve egy jobboldali párt osztozott rajta, az SZDSZ még parlamenti bizottsági elnököt sem tudott állítani. A szocialisták és a fideszesek csaknem a teljes intézményhálózatot elfoglalták, és a beszállítói megrendelésekhez is saját holdudvaruk jutott hozzá. Átvilágítás, tanácsadás és egészségügyi informatika - ezek a kulcsterületek, mert a szolgáltatások drágák, tartalmuk pedig nehezen ellenőrizhető.

A szabad demokraták csak a fővárosban és a liberálisok vezette minisztériumokban foglaltak pozíciót - Molnár Lajos karrierjének is fontos állomása volt a Kuncze Gábor irányította Belügyminisztérium Központi Kórháza, majd a Kóka János vezette gazdasági tárcához tartozó MÁV-kórház főigazgatói széke. (Egyes hírek szerint a volt miniszter az új központi állami kórházba tart, és Szilvásy Istvánnal, a kancelláriaminiszter fivérével kell majd megküzdenie a vezetőségért.)

Az egészségügyi tárca irányítása így a szabad demokraták számára jelentős területek megszerzésével is kecsegtet. A nagy állami kórházak átszervezését most fejcserék kísérik: főigazgatók és más vezetők távozhatnak, mert az intézmény-összevonásokkal ezekre az állásokra is pályázatot írnak ki. Vidéken viszont a koalíció - a Fidesz számára sikert hozó tavalyi önkormányzati választások következtében - jelentős teret veszít.

Kóka János dolgát megkönnyítheti a miniszterkeresésben, hogy míg a koalícióban a több-biztosítós modell töréspontnak látszik, a szabad demokraták szakértői között nincs vita a kérdésben. A Fideszben még 1998-99-ben lezárult az erről folytatott polémia, s a több biztosító hívei kiszorultak a párt egészségügyi csapatából, olyannyira, hogy az időközben álláspontját felülvizsgáló Frajna Imrét már nem is jelölték képviselőnek. A szocialisták éppen fordítva jártak el: ők az egybiztosítós modell legbefolyásosabb szószólóit léptették hátra, így például Havas Szófia nem lett parlamenti képviselő.

Élő Anita

hetivalasz.hu

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.