Gyógyító ételek, italok 2003. 01. 29.
Dió, vörösbor, hagymafélék ,zöld tea, paradicsom. Ezek a minden nap asztalra kerülő étel- és italféleségek egyes betegségek megelőzésében is segíthetnek.
A csonthéjasok - például a dió, a mogyoró - rendszeres, havi többszöri fogyasztásával (naponta együnk meg pár szemet) a legújabb táplálkozástudományi vizsgálatok tanúsága szerint csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel a bennük lévő esszenciális zsírsavak és az erek falát védő vitaminok találhatók ezekben az olajos magvakban.
A napi fél- egy pohár vörösbor (maximum napi 1dl.) fogyasztása véd a sejtkárosító szabad- gyökök ellen, s mivel antioxidáns hatású, gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Az alkoholok zsíroldó hatása ugyancsak közrejátszhat az erek védelmében, míg a szőlőben lévő rezveratrol nevű anyag, gombásodásgátló, ugyancsak hasznos a szervezet számára. A vörösborban található quercetin rákellenes hatása ma már bizonyított (ez az anyag található például a brokkoliban, a sütőtökben, a vöröshagymában is).
A vörös- és fokhagyma kéntartalmú vegyületeiknek köszönhetik vírus- és gombaölő hatásukat. A fokhagyma magas acetil- és szalicilsav-tartalma miatt gátolja a vér alvadását, hígítja a vért, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Egyes kutatások szerint egyes hagymafélék - póré, snidling - rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Az érzékeny gyomrúak számára ma már léteznek fokhagyma és vöröshagyma-kivonatot tartalmazó készítmények, amelyek hatóanyagai azonosak e fűszernövényekével.
A paradicsomban található lycopin, sejtvédő anyag, amely a béta-karotinnál is erélyesebb antioxidáns, ezért véd a gyulladásos, a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
A szójából készült termékek gyomordagant-megelőző hatása, a szója genisztein-tartalmának köszönhető.
Az Ázsiából származó és ma már nálunk is népszerű zöld tea csökkenti a az UV-sugarak által előidézhető bőrrák kockázatát, s a benne lévő, epiganokatechin nevű vegyületnek köszönhetően segíthet a tüdő- és gyomorrák megelőzésében is.
A brokkoliban lévő nagy mennyiségű magnézium és a klorofillok és karotinoidok a sejtvédelemben játszanak fontos szerepet, ezért gyakori fogyasztásuk segíthet az immunrendszer erősítésében.
A felénk kevéssé ismert és fogyasztott articsóka javítja az emésztést, csökkenti az érelmeszesedés kockázata, epehajtó és koleszterin-csökkentő hatású.
Az ananászban található enzimek (például a bromelain) nemcsak emésztésre hatnak jól, hanem az anyagcserét is harmonizálják, ezért a friss ananász levének, húsának fogyasztása jól egészíti ki a fogyókúrázók étrendjét. Az ananász gyulladáscsökkentő, ödéma-gátló és váralvadás csökkentő, daganatmegelőző hatása is közismert a táplálkozástudománnyal foglalkozó előtt.
|