Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Nefrológia -
Veseelégtelenség
Akut veseelégtelenség- Krónikus veseelégtelenség - kezelés, menedzsment- Krónikus veseelégtelenség - szövődmények

Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegnél jelentkező intestinalis ischaemia és perifériás gangraena
Gastroenterology 2002;122:495-9
A szerzők egy uraemiás beteg kórtörténetét ismertetik, akinél az akut hasi szindrómához egy rendkívül ritka szövődmény vezetett. A közleményben e ritka szövődmény differenciáldiagnosztikájával is megismerkedhetünk.
Esetismertetés
Szemlézés
A testösszetétel és az energiametabolizmus krónikus veseelégtelenségben
Am J Kidney Dis 2002;39(2):369-375
A krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek csökkent zsír nélküli testtömeggel, alacsonyabb csontsűrűséggel és csontásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint egészséges társaik. 30 beteget vizsgáló, keresztmetszeti tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A vesefunkció alakulása a veseartéria ostiumát is fedő aortastent behelyezését követően
Am J Kidney Dis 2002;39(4):730-36.
A vese artéria ostiumának stenttel való fedése hosszú távon nem befolyásolja a vesefunkció alakulását. A szerzők 39 beteg sorsát retrospektív módon követték nyomon a tanulmányban.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A peritonealis dialíziskezelés kezdeti túlélést érintő előnye a hemodialízis-kezeléshez viszonyítva
Nephrol Dial Transplant 2002;17(1):112-7.
A peritonealis dialíziskezelésben részesülő betegek jobb prognózisra számíthatnak hemodializált társaiknál a vesepótló kezelés első két évében. 4921 beteget tanulmányozó kohorszvizsgálat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Koszorúér-betegség uraemiás betegeknél: etiológia, diagnózis és terápia
Kidney Int 2001;60(6):2059-78.
A veseelégtelenségben szenvedő betegek több mint 50%-a cardiovascularis okok miatt veszti életét. Jelen tanulmány szerzői a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél kialakuló koszorúér-betegség etiológiáját, diagnosztikáját és kezelését foglalják össze.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A krónikus veseelégtelenséggel összefüggő anaemia epidemiológiája egyesült államokbeli felnőtteknél: a Harmadik Nemzeti Egészség- és Tápláltsági Felmérés eredményei
J Am Soc Nephrol 2002;13:504-510.
Az országos reprezentatív felmérés adatai alapján megállapítható, hogy a vesefunkció romlásával párhuzamosan az átlagnépesség hemoglobinszintje csökken. A hasonló mértékű vesefunkció-csökkenés férfiaknál a nőknél tapasztaltnál nagyobb mértékű hemoglobinszint-csökkenéssel jár.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A krónikus veseelégtelenség progressziójának lassítása: gazdasági előnyök és betegszempontok
Am J Kidney Dis 2002;39(4):721-29.
Az elkövetkező években dollármilliárdokat lehetne megtakarítani a krónikus veseelégtelenség progressziójának akár kismértékű lassítása esetén is. A szerzők az amerikai vesebetegek adatbázisának (USRDS) adatait felhasználva gazdasági becsléseket végeztek és alkalmaztak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Vesetumorok percutan cryoablatiója von Hippel-Lindau-kórban szenvedő betegekben
J Urol 2002;167(3):1268-70.
Ebben a közleményben a szerzők von Hippel-Lindau-betegséghez társuló veserák egy új kezelési módját mutatják be. A hosszú távú nyomonkövetés alapján az itt ismertetett sebészi kezelés ígéretes alternatívának bizonyulhat a veserák kezelésében.
Rövid közlemény
Szemlézés
A szérumfoszforszint hatékonyabb kontrolljának hatása: a sevelamer hidroklorid használata krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél
Nephrol Dial Transplant 2002;17(2):340-5.
A sevelamer hidroklorid hatékonyan csökkenti a veseelégtelen betegek szérumfoszforszintjét. A foszforszintre kifejtett hatásával hozzájárulhat a betegek hosszabb túléléséhez, a lipidháztartás normalizálódásához, miközben igen kevés mellékhatással rendelkezik.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Troponin T szint kóros, illetve normál vesefunkcióval rendelkező akut coronaria szindrómában szenvedő betegek körében
N Engl J Med 2002;346(26):2047-52.
A beszűkült vesefunkció nem befolyásolja a troponin T-szint diagnosztikus értékét akut coronaria szindrómában szenvedő betegekben. 7033 beteg adatait elemző, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.