Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Nefrológia -
Vesepótló kezelések
Hemodialízis- Peritonealis dialízis- Vesetranszplantáció

Vesetranszplantáció nem dobogó szívű donorokból
N Engl J Med 2002;347(4):248-55.
A nem dobogó szívű donorból végzett veseátültetést követően gyakrabban jelentkezik megkésett graftfunkció, ez azonban nem befolyásolja a graftok jó hosszú távú túlélését. 244 beteget vizsgáló, 15 éves követési időt alkalmazó tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A peritonealis dialíziskezelés kezdeti túlélést érintő előnye a hemodialízis-kezeléshez viszonyítva
Nephrol Dial Transplant 2002;17(1):112-7.
A peritonealis dialíziskezelésben részesülő betegek jobb prognózisra számíthatnak hemodializált társaiknál a vesepótló kezelés első két évében. 4921 beteget tanulmányozó kohorszvizsgálat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Halálozás, hospitalizáció és gazdasági összefüggések a 36-39% közötti hematokrit értékkel újonnan hemodíalizisre kerülő betegek körében
J Am Soc Nephrol 2001;(12):2465-73.
A magasabb hematokrit érték kisebb mortalitást, kevesebb kórházi felvételt, s költségmegtakarítást eredményez az alacsonyabb értékhez képest. 66761 újonnan hemodialízis kezelésre kerülő beteg adatait elemző tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Visszatérő glomerulonephritis okozta vese allograft-veszteség kockázata
N Engl J Med 2002;(347):103-9.
A visszatérő glomerulonephritis a harmadik leggyakoribb oka a vese graft elvesztésének a biopsziával igazolt glomerulonephritis miatt veseelégtelenné vált és transzplantált betegek körében. 1505 beteget vizsgáló, 10 éves követési időt alkalmazó tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az "egészségesebb" és a "betegebb" hemodializált betegek testtömeg-indexének és halálozásának összehasonlítása: a "Dialysis Outcomes and Practice Patterns Study (DOPPS)" vizsgálat eredményei
Nephrol Dial Transplant 2001;16(12):2386-94.
A hemodializált betegek körében a BMI érték növekedése a halálozási esély csökkenésével jár. 9714 beteget vizsgáló, prospektív tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A 7,5%-os Icodextrint tartalmazó peritonealis dializáló oldat hatékonysága és biztonságossága automata peritonealis dialíziskezelésben részesülő betegek körében
Am J Kidney Dis 2002;39(4):862-71.
Az icodextrin tartósan fokozza az ultrafiltrációt, és növeli az eltávolított nátrium mennyiségét automata peritonealis dialíziskezelésben részesülő betegek körében a 2,27%-os glükóztartalmú oldathoz viszonyítva. 33 beteget vizsgáló nyílt, kontrollos, véletlen besorolásos, előre tervezett, multicentrikus, párhuzamos aktív kontrollcsoporttal rendelkező tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A transzplantációt követő immunszuppresszió gastrointestinalis komplikációi
J Am Soc Nephrol 2002;(13):277-87.
Bármely immunszuppresszív kezelés gastrointestinalis mellékhatásokat is eredményezhet. Jelen összefoglaló tanulmány szerzői szót ejtenek a leggyakoribb állapotokról és azok kezeléséről egyaránt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Gyengén kifejlődő arteriovenosus fistula megmentése a járulékos véna lekötése révén
Am J Kidney Dis 2002;39(4): 824-7.
Az arteriovenosus fistulák érését gátló járulékos vénák két bőrön keresztüli öltéssel is leköthetőek, sebészi bemetszés nélkül. Az új technika alkalmazásával a korábban nem megfelelő funkciójú arteriovenosus fistulák 88%-a átlagosan 1,7±1 hónap múlva megérett.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Randomizált tanulmány hemodializált betegekben a vashiány vizsgálatának stratégiáira
Kidney Int 2001;60(6):2406-11.
Hemodializált betegek körében a reticulocyta hemoglobin tartalmán alapuló vashiányt igazoló teszt alkalmazása esetén kevesebb vas-dextrán került felhasználásra, mint a szérum ferritinszinten és a transzferrin szaturáción alapuló teszt esetében, hasonló eritropoetin dózis alkalmazása és hematokrit érték mellett. 157 beteget vizsgáló randomizált tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Vesetranszplantáción átesett betegek immunszuppressziója tacrolimusszal illetve cyclosporinnal: randomizált vizsgálatok metaanalízise
BMJ 1999;318(7191):1104-7.
Vesetranszplantált betegek esetében a tacrolimus alapú immunszuppresszív kezelés mellett kevesebb az akut rejekciók száma és az akut rejekció kezelésére alkalmazott antilymphocyta antitest kezelések száma, növekszik viszont a transzplantációt követő diabetes mellitus előfordulási gyakorisága. A randomizált vizsgálatok metaanalízise arra utal, hogy a tacrolimus kezelés a cyclosporin kezeléshez viszonyítva nem befolyásolja az egy éves beteg halálozást és a graftvesztést sem.
Metaanalizis
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.