Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Nefrológia -
Tubulointerstitialis betegségek
Cisztás vesebetegségek- Tubulointerstitialis betegségek

Új aminosav polimorfizmus, Ala/VAl4058, a 45-ös exonban a polycystás vesebetegség 1 génben: az allélek evolúciója
Hum Genet 1997;99(5):644-47.
A szerzők a cikkben egy új, diallélikus polimorfizmust írtak le a PKD1 génben, a 4058-as aminosav területén, Ala/Val4058, melynek allélikus frekvenciája 0,88 és 0,12 és 0,23-as heterozigótaság jellemzi a görög, illetve görög-ciprusi lakosság körében. A szerzők szerint érdekes, hogy ez a genetikai eltérés, illetve az Ala4091-A/G polimorfizmus, melyet korábban a kaukázusi populációban leírtak, nem volt megtalálható az általuk vizsgált 44 japán mintában, ezért linkage analízisben való felhasználásakor figyelembe kell venni az etnikai hovatartozást.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A prosztanoid aktivitás biztonságos befolyásolását és a renalis mellékhatások elkerülését célzó stratégiák: a COX-2 és a COX-LOX kettős gátlása a válasz?
Nephrol Dial Transplant 2002;17(7):1159-62.
A szelektív COX-2 gátlás fokozhatja a cardiovascularis rizikót, és renalis mellékhatásai nem különböznek a nem szelektív nem-szteroid gyulladásgátlókétól. Megoldás lehet a kettős, COX és leukotrién szintézis blokkolók bevezetése.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Autoszomális domináns polycystás vesebetegek halálozása a veseelégtelenség végtádiumának elérése után: az extrarenalis komplikációk szerepe a halálozásban
Am J Kidney Dis 2001;38(4):777-84.
Az autoszomális domináns polycystás vesebetegek halálozási aránya kisebb, mint a nem diabeteses nephropathia következtében veseelégtelenné vált betegek halálozása. Az extrarenalis okok miatt bekövetkezett halálozási arány is kisebb e csoportban, mint a nem diabeteses nephropathia következtében veseelégtelenné vált betegek körében.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Sclerosis tuberosa
Hypertonia és Nephrologia 2001;5(5):144-9.
A ritka betegség genetikai hátterének és klinikumának áttekintő ismertetése. A legújabb molekuláris részletek ismertetése.
Összefoglaló közlemény
A primer Sjögren-szindrómához társuló veseérintettség klinikai és szövettani jellemzői
Nephrol Dial Transplant 2001;16(12):2328-36.
Sjögren-szindrómában a betegek legalább egyötödénél tubulointerstitialis károsodás alakul ki, mely acidosishoz és a vizeletkocentrálás zavarához vezethet. A glomerularis érintettség ritka, de előfordulhat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A renin-angiotenzin rendszer kettős gátlása 1. típusú diabeteses, nephropathiás betegekben
Nephrol Dial Transplant 2002;17(6):1019-24.
ACE-gátló és angiotenzin receptor II blokkoló együttes adása additív módon csökkenti diabeteses nephropathiás, 1. típusú diabeteses betegek proteinuriáját és vérnyomását. Rövid távú, randomizált, kettős vak, keresztezett tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Polycystás vesebetegek krónikus fájdalmának kezelése
Kidney Int 2001;60(5):1631-44.
Jelen összefoglaló tanulmány segítséget nyújt a polycystás vesebetegek fájdalmának kezeléséhez. Módszeresen elemzi a különböző fájdalomcsillapító lehetőségeket, konkrét terápiás protokollt is ajánlva.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A haematuria okai felnőttkori polycystás vesebetegségben
BMJ 2001;323(7309):386-7.
Az autoszomális domináns polycystás vesebetegekben fellépő haematuria nem mindig jóindulatú folyamatot jelez. Két betegismertetésen keresztül bemutatásra kerül a hólyagtumor szűrési és diagnosztizálási lehetősége e betegekben.
Esetismertetés
Szemlézés
A cystafertőzések jelentősége polycystás vesebetegekben
Hypertonia és Nephrologia 2001;5(5):176-8.
A polycystás vesebetegségben szenvedők húgyúti infekciója súlyos következményekhez vezethet. A megfelelő antibiotikum kezelés szempontjai.
Esetismertetés
A simvastatin hatása a vesefunkcióra autosomalis domináns polycystás vesebetegségben
Nephrol Dial Transplant 2001;16(11):2152-7.
Simvastatin: egy ismert hatóanyag eddig ismeretlen hatása. Igéretes lehetőség ADPKD-betegek vesevédelmében.
Rövid közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.