Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Nefrológia -
Interdiszciplináris nefrológia
A vesebetegségek diagnosztikája- Diabeteses nephropathia- Húgyúti fertőzések, vesekőbetegség- Hypertonia és a vese- Nefrológiai szakmapolitika- Nefrológus az intenzív osztályon- Pszichonefrológia- Terhesség és a vese- Toxikológia

A krónikus veseelégtelenség progressziójának lassítása: gazdasági előnyök és betegszempontok
Am J Kidney Dis 2002;39(4):721-29.
Az elkövetkező években dollármilliárdokat lehetne megtakarítani a krónikus veseelégtelenség progressziójának akár kismértékű lassítása esetén is. A szerzők az amerikai vesebetegek adatbázisának (USRDS) adatait felhasználva gazdasági becsléseket végeztek és alkalmaztak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Kövérség: a vesebetegség egy figyelmen kívül hagyott előidézője
Nephrol Dial Transplant 2002;17(7):1157-9.
A kövérség glomerularis hiperfiltrációt, a mesangialis matrix felszaporodását okozza, oka lehet focalis segmentalis glomerulosclerosis kialkulásának, és fokozza a veseelégtelenség progresszióját függetlenül annak etiológiájától.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
A gadolinium, mint alternatív diagnosztikus és intervenciós angiográfiás kontrasztanyag beszűkült vesefunkciójú betegekben
Nephrol Dial Transplant 2002;17(5):824-8.
A gadopentetát dimeglumin biztonsággal használható a jódos kontrasztanyagok helyett veseelégtelen betegek angiográfiás beavatkozásai során. A gadolinium drága, de használatával az akut veseelégtelenség elkerülhető, mely a kórház költségei szempontjából is kedvező.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Vérnyomáscsökkentő szerek proteinürítést mérséklő hatása: összehasonlító vizsgálatok metaanalízise
Nephrol Dial Transplant 1995;10(11):1963-74.
Krónikus vesebetegek esetén az ACE-gátlók nagyobb mértékben csökkentik a fehérjeürítést, és hasonló mértékben befolyásolják a vérnyomást, mint az egyéb vérnyomáscsökkentő szerek. Az 1994 februárjáig közölt összehasonlító vizsgálatok metaanalízise.
Metaanalizis
Szemlézés
Ultrahang és hasi röntgen vizsgálat összehasonlítása intravénás urográfiával férfiak húgyúti fertőzésének kivizsgálása során: prospektív kohort esettanulmány
BMJ 2002;324(7335):454-6.
Meggyőző vizsgálat az olcsóbb és veszélytelenebb ultrahang és hasi röntgen alkalmazása mellett, a diagnosztikus biztonság megtartásával.
Eredeti közlemény
Szemlézés
: A per os adott sulodexid csökkenti a micro- vagy macroalbuminuriás I. vagy II. típusú diabeteses betegek albuminuriáját: A Di.N.A.S. tanulmány
J Am Soc Nephrol 2002;13(6):1615-25.
A glükózaminoglikán sulodexid gátolja a diabeteses nephropathia progresszióját. A hatás ACE-gátló-kezelés mellett, additív formában érvényesül.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A renin-angiotenzin rendszer kettős gátlása 1. típusú diabeteses, nephropathiás betegekben
Nephrol Dial Transplant 2002;17(6):1019-24.
ACE-gátló és angiotenzin receptor II blokkoló együttes adása additív módon csökkenti diabeteses nephropathiás, 1. típusú diabeteses betegek proteinuriáját és vérnyomását. Rövid távú, randomizált, kettős vak, keresztezett tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Veseartéria stenosis morfológiai és funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálata: több vizsgáló által, három központban végzett tanulmány.
J Am Soc Nephrol 2002;13(1):158-69.
A veseartéria stenosisának mértéke mágneses rezonanciás angiográfiás felvétel és fáziskontraszt véráramlásgörbék együttes értékelése alapján pontosabban határozható meg, mint digitális szubtrakciós angiográfiával. Meggyőző felvételekkel illusztrált tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A nem komplikált cystitis empirikus kezelése
BMJ 2001;323(7323):1197-8.
Rövid útmutató a nem komplikált cystitis kezeléséhez, a háziorvosi praxisban is!
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
A captopril hosszútávú vesefunkciót megőrző hatása normotenzív, mikroalbuminuriás, 1-es típusú cukorbetegségben randomizált, ellenőrzött tanulmány alapján.
BMJ 1999;319(7201):24-5.
Mikroalbuminuriás, 1-es típusú cukorbetegekben 8 éves captopril kezelés gátolja a diabeteses nephropathia kialakulását és stabilizálja a vesefunkciót. Randomizált tanulmány.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.