Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Nefrológia -
Nefrológiai alapkutatások
Nefrológiai alapkutatások

Vesedaganatok genetikája
Orv Hetil 2001;142(26):1367-73.
A szerzők összefoglalják az alapoktól a legújabb kutatási eredményekig a vesetumorok kialakulásában lejátszódó molekuláris genetikai folyamatokat. Szövettani osztályozás szerint részletezik az egyes daganattípusok hátterében álló genetikai változásokat, aberrációkat.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
A polycystás vesebetegség molekuláris biológiája
Pediatr Nephrol 1998;12(1):721-26.
Ezen átfogó cikkben a szerzők összefoglalják az autoszomális domináns és autoszomális recesszív vesebetegség molekuláris genetikájáról eddig publikált adatokat, és bemutatnak egy modellt arról, hogy különböző gének hogyan vesznek részt a PKD betegség kialakulásában. A szerzők szerint létezhet egy makromolekuláris komplex a sejtmembránban, melyben policisztin1, policisztin2, Tg737 fehérje található; a komplex megváltozása indítja el a vesecysta képződését.
Módszertani levél
Szemlézés
Sclerosis tuberosa
Hypertonia és Nephrologia 2001;5(5):144-9.
A ritka betegség genetikai hátterének és klinikumának áttekintő ismertetése. A legújabb molekuláris részletek ismertetése.
Összefoglaló közlemény
Az atorvastatin hypercholesterinaemiás nyulaknál gátolja a glomerulosclerosist és a renalis endotheldiszfunkciót
Nephrol Dial Transplant 2001;16(Suppl 1):40-4.
A hyperlipidaemia glomerularis károsodáshoz vezet. Az állatkísérletes tanulmányban a szerzők azt vizsgálták, hogy a hypercholesterinaemia által előidézett glomerularis strukturális károsodások és veseartéria reaktivitásának változásai kivédhetők-e atorvastatinkezeléssel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az angiotenzinkonvertáló enzim és angiotenzin-II-receptor gén polymorphismus renovascularis hypertoniában
Hypertonia és Nephrologia 2000;4(4):192-7.
A szerzők a renovascularis hypertonia genetikai kockázati tényezőit vizsgálták. A korszerű kérdésfelvetés ellenére a módszertani problémák csökkentik a vizsgálat értékét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az autoszomális recesszív polycystás vesebetegség
J Mol Med 1998;76(1):303-9.
A szerzők beszámolnak az ARPKD betegség genetikáját rendszerező és azt a klinikai gyakorlatban alkalmazó tanulmányukról, melynek során 1988-ban kezdték el a ARPKD-s családok összegyűjtését linkage analízis céljából. A kritikus területet 4cM nagyságúra sikerült leszűkíteni rekombináns családok vizsgálata révén, a D6S272 és a D6S466 markerek közötti szakaszra; ezen markerek segítségével 67 családban végeztek prenatális DNS-vizsgálatot; egy esetet kivéve minden családnál informatív volt a linkage analízis.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A heterozigótaság elvesztése polycystás vesebetegségben missense mutációval a PKD1 gén repeat régiójában
Hum Genet 1998;103(6):709-17.
Az 1-es típusú polycystás vesebetegségben is gyakori jelenség a heterozigótaság elvesztése (LOH). A szerzők a cikkben leírnak egy missense mutációt a PKD1 gén területén, M3375V, mely a nagy létszámú Cypriot családban is kimutatható; vesetranszplantáció során a polycystás veséből izolált DNS-ben a mutáció mellett LOH-ot találtak a szerzők, ami magyarázza a recesszív allél fenotípusos megjelenését.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az arachidonsav citokróm-P450 metabolitjai: a vesefunkció új szabályozói
Nephrol Dial Transplant 2001;16(12):2283-5
Az arachidonsav citokróm-P450 enzimeken keresztüli, vesében történő metabolizmusának zavarai egyes modellekben hypertoniát okoznak.
Szerkesztőségi közlemény
Az alumínium felszívódásának és szérumszintjének kinetikája krónikus veseelégtelenségben
Orv Hetil 2000;141(35):1915-7.
Tudjuk, de nem mindig gondolunk rá, hogy az alumíniumtartalmú antacidák krónikus veseelégtelenségben szenvedők esetében kerülendők.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.