Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek - Társadalom-orvostan -
A lakosság egészségi állapota
Az egészségi állapot mérése- Kockázati tényezők

Testi betegségek és öngyilkos viselkedés. Áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidium-kutatás Pécsi Centrumának adatai alapján
LAM 1997;7(1-2):4-12.
A pszichés zavarok mellett a szomatikus betegségek is jelentős rizikófaktorok a szuicidum szempontjából. Az öngyilkossági kísérletet megelőző háziorvosi vizitek során ezeket gyakran nem ismerik fel.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Az obstruktív alvási apnoe szindróma mint a hypertonia rizikótényezője: populációszintű vizsgálat
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(3):145-8.
Az alvási apnoe szindróma és a hypertonia között lényegi kapcsolat van, függetlenül az összes releváns rizikótényezőtől.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A keringési rendszer betegségei okozta korai halálozás trendjei Magyarországon és az Európai Unióban, 1970-1997
BMJ 2000;320:1087-8.
Az 1970-től 1997-ig terjedő időszakban hazánkban - szemben az EU-trenddel - nem csökkentek, hanem jelentékeny mértékben nőttek a keringési rendszer betegségei - különösen az ischaemiás szívbetegségek és a cerebrovascularis betegségek - miatti korai halálozások kockázata, feltűnően a 35-44 és a 45-64 éves korcsoportok esetében mindkét nem vonatkozásában.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A meleggel összefüggő mortalitás Európa melegebb és hidegebb vidékein
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(1):22-5.
Európa lakossága sikeresen alkalmazkodott a 13,5-24,1 °C közötti átlagos nyári hőmérséklethez, és várhatóan jól fog alkalmazkodni a globális felmelegedés miatt a következő félszáz évre jósolt hőmérséklet-emelkedéshez is, tehát ez alig fogja növelni a mortalitást.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A dohányzás és az agy
BMJ 2000;320:1087-8.
Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ebben a témában a dohányipari cégek is igen érdekeltek!
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Az affektív zavarok felmérése egy fővárosi kerület népessége körében
MR Kossuth 2001.04.04.
A tanulmány szerzői a hazai viszonyok között másodikként alkalmazták a nemzetközi irodalomban népszerű és elterjedt Diagnostic Interview Schedule (DIS) metodikáját, melyet szociodemográfiai adatokkal és a Beck-féle depressziós skála (BDI) teljes verziójának felvételével egészítettek ki.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Összefüggés az anyatejes táplálás és a gyermekek hatéves korában észlelhető asthma között: a születéstől kezdődő követéses csoportvizsgálat eredményei
Arch Neurol 2000; 57:939-43.
A asthma esélye hatéves korban jelentősen csökkenthető, ha a kizárólag anyatejes táplálást a születés után legalább négy hónapos korig folytatják.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hangulat- és szorongásos zavarok előfordulása a felnőtt magyar lakosság körében
Orv Hetil 2000;141(1):17-22.
A bipoláris zavarok élettartam- és periódus-prevalenciája az irodalmi adatok többségénél lényegesen magasabb volt. A többi hangulatzavar valamint a szorongásos zavarok gyakorisága gyakorlatilag megegyezett a nemzetközi adatokkal.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A krónikus szívelégtelenségben szenvedők tájékozottsága és a betegek kommunikációs problémái: kvalitatív vizsgálat
Békési Civil Hírek
A sikeres kommunikációhoz elengedhetetlen az a képesség, hogy meghalljuk a nekünk szánt fontos információkat, és átadjuk azokat, amelyek a beteg számára lényegesek.
Rövid közlemény
Szemlézés
Az életminőség megítélése - a mérés módszerei
LAM 1999;9(9):670-9.
Az életminőségi jellemzők fő csoportjai az egészségprofil, a hasznossági vizsgálatok (költség/haszon számítások), a speciális életminőségi vizsgálatok (egészségmegőrző aktivitások hatása a populáció morbiditási, mortalitási adataira, gyógyszerhatás-elemzések stb.).
Összefoglaló közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.