Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek - Társadalom-orvostan -
Prevenció, promóció
A krónikus, nem-fertőző megbetegedések primer (társadalmi) prevenciója- A szekunder prevenció (szűrési és intervenciós programok) populációs szintű szervezése, értékelése- A társadalmi eredetű kockázati tényezők vizsgálata és intervenciója

A Chlamydia trachomatis-szűrés lehetősége Magyarországon - költség-haszon elemzés
Orv Hetil 2000;141(27):1511-6.
A kezeletlen chlamydia-fertőzésnek számos szövődménye lehet, melyek kialakulása szűréssel megelőzhető. A szerzők korábbi, terhes populáción végzett felmérésük eredményeit felhasználva költség-haszon analízist készítettek.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A fizikai aktivitás népszerűsítésének alapellátásbeli módszerei: véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat (a Newcastle-projekt)
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(1):27-32.
A fizikai aktivitást népszerűsítő módszerek közül a leghatékonyabbnak a legintenzívebb bizonyult a testmozgás szükségességének elfogadásában.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A praenatalis ultrahangvizsgálatok és a gyermekkori leukaemia kockázata: eset-kontroll tanulmány
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(4):219-20.
A szerzők a praenatalis ultrahangvizsgálat és a gyermekkori leukaemia kockázata közötti összefüggést tanulmányozták. Vizsgálataik szerint a terhesség során végzett ultrahangvizsgálat nem növeli a gyermekkori heveny leukaemiák kockázatát.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A preventív egészségügy kihívásai az ezredfordulón
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(6):348.
A szerző véleménye szerint a másodlagos és a harmadlagos prevenció az orvosi tevékenység körébe tartozik, de a primer prevenció (egészségmegőrzés) integrált multiszektoriális diszciplína, amely az egészségtudomány kompetenciája.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Tüdőgyógyászati prevenció
Nature 2001. március
A légzőszervi megbetegedések elleni küzdelem bizonyítottan leghatékonyabb módja a megelőzés. A pulmonológiai szakellátás kompetenciájába elsősorban a szűrésgondozás szekunder és tercier prevenciós feladatai tartoznak.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Összefüggés a daganatos és az alkohollal kapcsolatos halálozás között egy bácskai községben
Orv Hetil 2000;141(6):289-94.
A daganatos betegségek megelőzésének, különösen bizonyos lokalizációjú daganatok megelőzésének egyik kulcskérdése az alkoholabúzus visszaszorítása.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Bács-Kiskun és Nógrád megye 1990-1994 között történt öngyilkossági eseményeinek elemzése
LAM 1999;9(10):800-4.
A szerzők egy hagyományosan igen magas (Bács-Kiskun) és egy alacsony (Nógrád) öngyilkossági gyakoriságú megye szuicid eseményeit elemezték az 1990 és 1994 közötti öt év adatai alapján. A talált eltérések alapján a két terület eltérő kultúrájára, az öngyilkosság kulturális beágyazottságára hívják fel a figyelmet.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.