Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek - Társadalom-orvostan -
Egészségügyi ellátás
Egészségpolitika- Egészségügyi erőforrások gazdálkodása (humán és anyagi)- Egészségügyi menedzsment (irányítás, tervezés, szervezés, értékelés)- Egészségügyi rendszerek összehasonlító vizsgálata- Minőségbiztosítás, minőségfejlesztés

Az evidence based medicine elvei; érdemek és fonák jelenségek
Orv Hetil 2000;141(15):771-6.
Az EBM potenciális alkalmazási területei: a gyakorlati gyógyszerelés biztonságának növelése, az elméleti ismeretek gyarapítása, az optimális egyedi terápiás döntés meghozatala hiányos patofiziológiai ismeretek esetén, az egyedi észlelőképesség határait meghaladó tények feltárása, az orvosképzés, továbbképzés, a tudományos kutatás, a nemzetközi szakmai kapcsolatok elősegítése, mindehhez az anyagi forrás előteremtése. Potenciális nem kívánt hatásai: az individuum-központú beteggyógyítás (vs átlagbeteg) szemlélet háttérbe szorulása, a patofiziológia (vs gyógyszertermék) irányultságú klinikai kutatás elsorvadása, a klinikai gyógyító és tudományos tevékenység átértékelődése, az orvos-beteg kapcsolat átalakulása.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Pro sanitate 2000 - A betegellátás kihívásai az ezredfordulón
LAM 1999;9(11):812-7.
Az egészségüggyel szembeni legfontosabb elvárásokat a betegségstruktúra megváltozása, a krónikus, nem fertőző betegségben szenvedők élettartamának növekedése, a negatív demográfiai trendek, a népesség öregedése és az ellátás iránti társadalmi igények növekedése határozzák meg.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Ezentúl nem együttműködik, hanem egyetért a beteg
BMJ Magyar Kiadás 1997;5(4):201.
Az úgynevezett ,,együttműködési készség" (compliance) az angol nyelvterületen új elnevezést nyer, ami más megvilágításba helyezi az orvos-beteg viszonyban a beteg szerepét. A Royal Pharmaceutical Society of Great Britain állásfoglalása a régi ,,együttműködési készség" (compliance) kifejezés helyett az ,,egyetértés" (concordance) bevezetését ajánlja.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A kórházi ellátás minőségi indikátorai: az akut myocardialis infarctus kezelésének értékelése
Lánc Egészségkárosodott Emberek Szervezeteinek Szövetsége
A kórházi ellátás értékelésére az akkreditációs eljárásokban gyakran alkalmazott, evidenciákra támaszkodó indikátorok az akut myocardialis infarctus (AMI) miatt kezelt betegek kórházi halálozása és a thrombolyticus terápia alkalmazásának mértéke. A dolgozat ezen indikátorok alkalmazhatóságát vizsgálja a hazai ellátásra vonatkozóan.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Súlyos koponya-agysérültek ellátása Magyarországon 1997-ben. Egy országos felmérés eredményei
LAM 1999;9(5):357-379.
A szerzők kérdőíves módszerrel országos felmérést végeztek a súlyos koponya-agysérültek hazai ellátásáról. A sérültek halálozása 41 % volt, amely magasabb a fejlett országokénál. Áttekintik a diagnosztika és a monitorozás lehetőségeit, valamint a kezelési szokásokat.
Rövid közlemény
Absztrakt
Orvosképzésünk és az egészségügyi rendszer emberi erőforrás-igényei
NIOK
E dolgozat az orvosképzés fejlesztésének szükségességét és lehetőségeit tárgyalja, a személyes szakmai felkészültség jelentőségének, korszerű szerepének, valamint az intézményi hatékonyság fejlesztésének függvényében.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Miért van szüksége az egészségügynek orvosmenedzserekre?
BMJ Magyar Kiadás 1997;5(5):263-4.
Az egészségügyi menedzsment érett korba lépését jelzi, hogy a jelentős országos testületek munkájában az egészségügyi menedzserek szerepe folyamatosan erősödik.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.