Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek - Válogatott írások a British Medical Journal-ből -
Személyes vélemény
Személyes vélemény 1998- Személyes vélemény 1999- Személyes vélemény 2000- Személyes vélemény 2001

Sakkozhatunk, de ki nevet a végén?
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(6):386.
Kórházunkat lassan bedarálja a politika. Manapság minden energiánkat arra fordítjuk, hogy átszervezzük a működésünket és kétségbeesett igyekezettel próbálunk némi biztonságérzetet teremteni.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A turista orvos ne legyen turistaorvos!
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(4):256.
Nagy-Britanniából Nepálba kitelepült orvosok vagyunk, s a Mount Everest területén 3900 m magasságban egy 10 000 fős népességet ellátó egészségügyi hálózatot vezetünk. A vidék mindentől távol esik, hegyes, nincsenek utak, s a falvak magaslati völgyek mentén elszórtan fekszenek.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Magukra hagyva
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(1):64.
Tapasztalatom szerint az otthonában haldokló beteg esetében - például amikor a rákos betegség eséllyel már nem kezelhető - egyáltalán nem mindegy, hogy a családorvos továbbra is rendszeresen látogatja-e betegét, mondjuk hetente, vagy pedig arra hagyatkozik, hogy majd hívják, ha a beteg állapota rosszabbra fordul.
Szerkesztőségi közlemény
Absztrakt
Az orvos-beteg kapcsolat egy sajátos területe
BMJ Magyar Kiadás 1999;7(3):192.
Édesanyám 93 évesen egykedvűen és meglepô pontossággal fogalmazott közelgô haláláról egy barátjának: ,,A jövô héten már nem kell idefáradnod kedvesem, én már nem leszek itt."
Eredeti közlemény
Absztrakt
A minőség hangja és illata
BMJ Magyar Kiadás 1999;7(5):320.
Az orvoshoz fordulók egyik problémáját az jelenti, hogy hétköznapi kifejezéseinknek orvosi jelentéstartalma van. A ,,Mi a panasza?" a betegnek azt jelenti: ,,Miért nyafog és jajgat?", pedig az orvos azt kérdezi: ,,Mi az Ön problémája?". Hasonlóan jól mutat a kórlapon, hogy ,,a beavatkozást ismertettük, a beteg megnyugvással fogadta", ám az a beteg, aki nem értette meg a magyarázatot, megijedhet tôle.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Emberi tényező, emberi lélek, emberi mozdony
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(5):320.
Hetvenöt-nyolcvan százalék. Évek óta ez az emberi tényezőknek tulajdonított vasúti balesetek látszólag változatlan arányszáma.
Hír
Absztrakt
Szervdonáció: Tehetne-e az USA többet?
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(2):128.
Az orvosom egyszerűen csak ennyit mondott: - Uram, ön haldoklik. Májátültetés nélkül négy hete van hátra. - Néhány évvel ezelőtt a műtőben hepatitis B-vírussal fertőződtem meg, ezután életem, mint férj, apa és ortopéd sebész utolsó szakaszához érkezett.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Szólamok anyára és anyatejre
BMJ Magyar Kiadás 1999;7(2):128.
Újra megtaláltam magam. Legkisebb gyermekemet sem szoptatom már, hormonjaim lassan visszaállnak a terhesség elôtti szintjükre, és határozottan úgy érzem, három és fél év után kezd körülöttem feloszlani a köd.
Hír
Absztrakt
A vég kezdete
BMJ Magyar Kiadás 1999;7(4):256.
Az egészségügyi alapellátás fontos alkatrész társadalomszerkezetünk gépezetében. Eredményes, nagy jelentôségű - és fenyegetett. Nem csak lehetséges, hanem valószínű, hogy legfôbb sajátossága - a személyre szabott ellátás folyamatossága - pár éven belül nosztalgikus emlék lesz csupán.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Evidence-based medicine: hogyan fordítsuk magyarra?
BMJ Magyar Kiadás 1998;6(4):252-3.
Az angol evidence-based medicine kifejezés olyan fogalmat takar, amelyet minden orvosnak ismernie kell, a világ bármely pontján tevékenykedjen is.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.