Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Mikrobiológia -
Bakteriológia
Általános és klinikai bakteriológia- Bakteriológiai diagnosztika

Új oltóanyag a Lyme-kór ellen
Orvostovábbképző Szemle 2000;7(1):155-57.
A Lyme-kór bejelentett eseteinek száma az elmúlt évtizedekben kb. húszszorosára nőtt világszerte, a rovarirtó szerek nemkívánatos mellékhatásai, illetve a kullancscsípés utáni antibiotikus profilaxis költségei miatt pedig megnőtt a biztonságos, hatásos oltóanyag iránti igény. A közlemény szerzői a vakcina jellemzőivel, rövid távú alkalmazásának kérdéseivel, valamint a még meg nem oldott, hosszabb távon jelentkező problémákkal foglalkoznak.
Rövid közlemény
Szemlézés
Gyógyszerészi mikrobiológia
Gyógyszerészi Mikrobiológia 2001
A bemutatott könyv egyetemi tankönyv, melynek szerzője a harmadéves gyógyszerészek mikrobiológia oktatását tűzi ki célul. A mikrobiológia iránt érdeklődő, azt esetleg felidézni akaró orvos és gyógyszerész kollégák számára is rendkívül hasznos, mivel a szerző a legmodernebb diagnosztikai és terápiás elveket veszi alapul.
Módszertani levél
Szemlézés
Enterococcus hirae által okozott natívbillentyű-endocarditis
J Clin Microbiol 2002;40(7):2689-90.
Az Enterococcus hirae meglehetősen ritkán izolálható a különböző klinikai mintákban. A szerzők egy 72 éves férfibeteg ritka, natív aortabillentyű-endocarditisének esetét írták le, melyet Enterococcus hirae okozott.
Esetismertetés
Szemlézés
Az új, metallo-béta-laktamáz kimutatására alkalmas E teszt értékelése a klinikai laboratóriumi rutin diagnosztikában
J Clin Microbiol 2002;40(8):2755-59.
A szerzők egy újonnan kifejlesztett, a metallo-béta-laktamáz enzim jelenlétét kimutató, egyszerű és gyors módszer használatát mutatják be, illetve javasolják alkalmazását a laboratóriumi gyakorlatban. Egyéb eljárásokkal összehasonlítva megállapították a módszer specificitását és szenzitivitását.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Acinetobacter junii okozta septicaemia
J Clin Microbiol 2002;40(7):2696-97.
Az Acinetobacter speciesek általában nosocomialis patogének. Az Acinetobacter junii humán megbetegedést általában ritkán okoz. A közleményben a szerzők egy felnőtt onkológiai beteg katéterrel kapcsolatos infekciójáról számolnak be, melyben kórokozó szerepet játszott a baktérium.
Esetismertetés
Szemlézés
Streptococcus pyogenes infekciókról a változó epidemiológiai helyzet tükrében
Therapia Antimicrobialis 2002;2(6):23-27.
A Streptococcus pyogenes már a XIX. század óta ismert, igen súlyos, gyakran fatális kimenetelű fertőzéseket okozó baktérium. Bár a penicillin felfedezésével az általa okozott megbetegedések jól kezelhetővé váltak, manapság is súlyos, gyors lefolyású megbetegedéseket okoz, melyek diagnosztikáját, terápiás elveit mutatják be a közlemény szerzői.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ételmérgezés
Orvostovábbképző Szemle 2000;8(1):78-87.
Az étkezési szokások megváltozása miatt a fejlődő országokban megnőtt a súlyos ételmérgezések kockázata. A közlemény szerzői áttekintik az ételmérgezések okait, terápiás lehetőségeit, valamint összefoglaják, hogy hogyan lehet az élelmiszerek kezelésével, pl. besugárzással megelőzni az ételmérgezéseket.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Egészséges svéd nők hüvelyi Lactobacillus-flórája
J Clin Microbiol 2002;(40)8:2746-49.
Az egészséges felnőtt nők hüvelyváladékában a normál flóra zömét lactobacillusok alkotják, melyek jelentős szerepet játszanak a hüvely normál flórájának ökológiai egyensúlyban tartásában, így védik a szervezetet az urogenitalis infekciók kialakulásától. Bakteriális vaginosisban a lactobacillusok eltűnnek, így a normál flóra helyreállítása a terápia alapját kell, hogy képezze. Fontos a normál flóra összetételének pontos ismerete. A közlemény szerzői erről a normál flóráról értekeznek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A természetes penicillinek helye az antibiotikum terápiában a XXI. században
Therapia Antimicrobialis 2002;3(7):5-13.
A penicillin (és származékai), felfedezése óta a leggyakrabban használt, legszélesebb körben alkalmazott antibiotikumok. A baktériumok számtalan rezisztenciamechanizmussal védekeznek ellenük. A közlemény szerzői ismertetik a penicillinek farmakokinetikai, farmakodinámiai tulajdonságait, bemutatják klinikai alkalmazhatóságukat, meghatározva ezzel helyüket napjaink terápiás gyakorlatában.
Eredeti közlemény
A pneumococcus fertőzések prevenciója
Magyar Orvos 2002;X(10):40-42.
Az elmúlt években új kórokozók és kórképek megjelenése, valamint régóta ismert fertőző betegségek ismét tömeges méreteket öltött reaktiválódása szertefoszlatta azt a reményt, hogy a fertőző betegségek legyőzhetők. Ugyanakkor egyes régóta ismert infekciók, mint a Streptococcus pneumoniae által okozot infekciók komoly kihívást jelentenek az orvostudomány számára.
Szakmai ajánlás
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.