Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Mikrobiológia -
Virológia
Általános és klinikai virológia- Virológiai diagnosztika

Az új LightCycler PCR alkalmazása a parvovírus B19-DNS mennyiségének gyors és érzékeny meghatározásában, és szerepe a visszatérő fertőzések terápiájával kapcsolatos döntések meghozatalában
J Clin Microbiol 2001;12:4413-19.
A humán parvovírus B19 a Parvoviridae család tagja. A szerzők a vírus mennyiségi meghatározására alkalmazható, a LightCycler (LC) módszerén és fluoreszcens rezonanciaenergia-transzferen (FRET) alapuló gyors és érzékeny PCR módszert mutatnak be.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az humán papillomavírus 16, 18, 31 és 58 típusú vírusszerű partikulumok elleni antitestek gyakorisága az átlagpopulációban és prostituáltaknál
J Clin Microbiol 2001;12:4344-48.
A genitalis humán papillomavírus- (HPV) fertőzések a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé tartoznak. A szerzők a 16, 18, 31 és 58-as típusú HPV-VPL által kiváltott szerológiai válaszokat jellemezték két olyan női csoportban, melyekben a szexuális magatartás eltérő volt.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A Rift Valley-láz vírusának kvantitatív real-time PCR módszerrel történő kimutatása, és a módszer alkalmazása az antivirális szerek értékelésére
J Clin Microbiol 2001;12:4456-61.
A Rift Valley-láz vírusa (RVFV) a phlebovirus genusba tartozó negatív szálú RNS-vírus, melynek genomja három szegmensre oszlik. A tanulmányban a szerzők egy, a vírus sejtből és savóból történő kimutatására és mennyiségi meghatározására szolgáló real-time PCR módszert (reverz transzkripciós PCR) teszteltek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A humán herpesvírus 8 (HHV-8) mennyiségének vizsgálata Kaposi-sarcomás HIV-fertőzött betegek perifériás vérében
J Clin Microbiol 2001;12:4269-4273.
A humán herpesvírus 8 (HHV-8) a Kaposi-sarcoma (KS) kórokozójaként ismert, és kapcsolatban áll a testüregalapú lymphomákkal, illetve a multicentrikus Castleman-kórral is. A szerzők egy nagyon szenzitív és specifikus real-time PCR módszert használtak a HHV-8-genomok mennyiségének vizsgálatára perifériás vérmintákban.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A cytomegalovírus (CMV) DNS-ének összehasonlító mennyiségi vizsgálata két nagy teljesítményű automata rendszerrel CMV-fertőzött, szervátültetésen átesett betegek esetén
J Clin Microbiol 2001;12:4472-76.
A cytomegalovírus (CMV) egy béta-herpesvírus, mely az első fertőzést követően rejtett állapotban fennmarad. A tanulmányban a szerzők két automatizált és reprodukálható PCR teszt (LightCycler és COBAS AMPLICOR CMV Monitor) eredményeit értékelték.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Két enzim-immun assay értékelése a humán rotavírusok székletmintákból való kimutatására
J Clin Microbiol 2001;12:4532-34.
A rotavírusok kimutatására enzim-immun módszerek használatosak. A tanulmányban a szerzők két módszert (Ridascreen, Pathfinder) hasonlítottak össze és értékeltek 393 minta vizsgálata alapján.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A ZstatFlu-II teszt klinikai értékelése: az influenzavírus gyors, kemilumineszcens diagnosztikus tesztje
J Clin Microbiol 2002;7(40):2331-34.
A légúti váladékok vizsgálatára leginkább három diagnosztikus eljárás van használatban: a tenyésztés, a direkt és indirekt IF, valamint a gyors spot tesztek. A kitek mindegyike lényegében a vírus antigénjeit mutatja ki, míg a ZstatFlu-II teszt a neuraminidáz enzimatikus aktivitását detektálja.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A humán JK és BK polyomavírusok kimutatása és ekkülönítése LightCycler PCR módszerrel
J Clin Microbiol 2001;12:4357-61.
A szerzők ezeknek a polyomavírusoknak a kimutatására és identifikálására is használt hagyományos PCR módszert hasonlították össze a gyors LightCycler platformot használó real-time PCR módszerrel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hővel disszociált HIV p24 antigén szignálamplifikációjával kivitelezett assay összehasonlítása a Roche Monitor HIV RNS assay-vel
J Clin Microbiol 2002;40(7):2472-75.
A közlemény szerzői beszámolnak a hővel disszociált HIV p24 antigén (HDAg) szignálamplifikációjával végzett assay és a Roche Monitor HIV RNS assay összehasonlításáról. Az elvégzett vizsgálatok tanúsága szerint (130 betegtől származó 130 minta) a két rendszer hasonló eredményeket adott.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A polimeráz láncreakció (PCR) jelentősége a tüdő-transzplantáción átesett egyének légúti vírus fertőzéseinek diagnosztizálásában
J Clin Virol 2002;25:171-75.
A szerzők tüdő-transzplantált betegek légúti infekcióiban szerepet játszó vírusok kimutatásában használt laboratóriumi vizsgálati módszereket hasonlítják össze, kiemelve a PCR reakció jelentőségét. Közleményükből kiderül, hogy a PCR-en alapuló diagnosztika érzékenyebb minden más laboratóriumi módszernél, ezeknél gyorsabb és specifikusabb.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.