Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Mikrobiológia -
Mikológia
Általános és klinikai mikológia- Mikológiai diagnosztika

Fatális, Saccharomyces cerevisiae által okozott aortagraft-infekció
J Clin Microbiol 2002;40(7):2691-92.
A Saccharomyces cerevisiae gombát meglehetősen gyakran használják a sütőiparban, így általában a humán nyálkahártya-felszíneket kolonizálja. Bár immunkompetens személyeknél a gomba apatogén, a szerzők egy S. cerevisiae fungaemiával és aortagraft-infekcióval járó esetet mutatnak be, 56 éves immunkompetens betegük kapcsán.
Esetismertetés
Szemlézés
Gombás nyelőcsőgyulladás
Orv Hetil Orv Hetil
Az elmúlt évtizedekben rohamosan megnőtt a gombás fertőzések száma, a tápcsatorna gombás fertőzései közül a gombás nyelőcsőgyulladás a leggyakoribb. A gombás fertőzések iránti érdeklődés növekedéséhez nagymértékben hozzájárul az, hogy a "candidiasis" az alternatív gyógyászatnak is egyre kedveltebb kórképévé vált.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az orális candidiasis (candidiosis) klinikai, mikrobiológiai és terápiás vonatkozásai
Orv Hetil 2001;142(48):2667-71.
A közlemény összefoglalja a szájüregi gombás fertőzések klinikai és mikrobiológiai aspektusait. A gyakorló orvos számára hasznos, olyan összefüggéseket tárgyalnak, amelyekkel azok naponta szembesülhetnek munkájuk során.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A vulvovaginalis candidosis néhány gyakorlati kérdéséről
Infektológia és Klinkai Mikrobiológia 2002;8(4):156-60.
A sarjadzó gombák által okozott hüvelygyulladás problémájával számos szakterületen dolgozó klinikus (urológus, szülész-nőgyógyász, bőrgyógyász, valamint az alapellátásban dolgozó szakorvosok) kénytelen szembesülni. Mind maga a diagnosztika, differenciáldiagnosztika, sok esetben pedig a makacsul elhúzódó, gyakran rekurrens infekció terápiája is nehézséget okozhat. A közlemény teljes áttekintést ad a a téma modern irodalmáról, valamint a hazai szakemberek állásfoglalásáról.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A vulvovaginalis candidiasis 3 napos kezelése napi 2 (200 mg) clotrimazol (Canesten) hüvelytablettával
NOVITATES 1999;1(2):19-22.
A vulvovaginalis candidiasisban a clotrimazol kezelés eredménytelenségének és recidivájának oka, hogy a betegek 6 nap helyett rövidebb ideig, a panaszok megszűntéig alkalmazzák. A közlemény összehasonlítja a rövidebb ideig tartó, nagyobb dózisú és a hosszabb ideig tartó alacsonyabb dózisú kezelést.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Az orális candidiasis (candidiosis) molekuláris patogenezise
Orv Hetil 2001;142(47):2621-5.
A közlemény összefoglalja a szájüregi gombás fertőzések (melyek között a Candida albicans dominanciája a legjellemzőbb) legfontosabb patogenitási faktorait, extracelluláris enzimjeit és az orális candidiasis néhány mikrobiológiai aspektusát. A közlemény fontos információkat közöl a gyakorló orvosok, fogorvosok számára, akik nap mint nap találkozhatnak ezzel a meglehetősen gyakori kórképpel.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Neutropeniás és transzplantált betegek invazív gombás fertőzéseinek mycologiai diagnosztikája
Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 1999;6(1):19-24.
Az immunkárosodott betegekben a különböző gombák által okozott infekciók száma jelentős emelkedést mutat az elmúlt években, ami terápiás gondok elé állítja a klinkusokat Ezeknél a magas rizikócsoportba tartozó betegeknél a releváns anyagok mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálata egyértelműen hozzájárulhat a diagnózis felállításához, melynek diagnosztikai lehetőségeiről számol be a közlemény.
Módszertani levél
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.