Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Mikrobiológia -
Parazitológia és protozoológia
Általános és klinikai parazitológia és protozoológia- Parazitológiai és protozoológiai diagnosztika

Terhes nők Toxoplasma-specifikus IgG-aviditásának megerősítő vizsgálata VIDAS teszttel
J Clin Microbiol 2002;7(40):2504-8.
Terhes nők Toxoplasma-fertőzésének kimutatása során a leggyakrabban használt módszer az IgG- és IgM-típusú antitestek kimutatása (a gestatio alatti infekció bizonyítására). Az álpozitív vagy a valódi pozitív IgM-titerek téves interpretálása félrevezethető lehet, a téves interpretálás alapján művi abortuszokat indikálhatnak. Ezért ezek a vizsgálatok megerősítésre szorulnak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Humán fertőzést okozó Cryptosporidium kimutatása és azonosítása real-time PCR segítségével
J Clin Microbiol 2002;7(40):2335-38.
A cryptosporidiosis az ételmérgezések és vízmérgezések egyik leggyakoribb okozója. Napjainkban a kórokozó azonosítására PCR-RFLP vagy szekvenálás használatos. A közlemény szerzői bemutatják a LightCycler PCR módszerét a Cryptosporidium kimutatására és azonosítására.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az Enterocytozoon bieneusi zoonotikus veszélye
J Clin Microbiol 2001;12:4495-99.
Az Enterocytozoon bieneusi az emberek microsporidium-fertőzéseinek leggyakoribb kórokozója. A filogenetikai analízissel a szerzők rávilágítottak az Enterocytozoon bieneusi törzsek akadálytalan átadására ember és állat között.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az Acanthamoeba polyphaga és a Pseudomonas aeruginosa által okozott keratitis szokatlan esete kontaktlencsét viselő betegnél (Gauteng, Dél-Afrika)
J Clin Microbiol 2000;(38)2:826-9.
A szerzők Acanthamoeba polyphaga és Pseudomonas aeruginosa által okozott együttes fertőzés (keratitis) esetét ismertetik egy kontaktlencsét viselő betegnél. Az eset kapcsán hangsúlyozzák a tenyésztési módszer jelentőségét a szaruhártya-fertőzések laboratóriumi diagnózisában és a kezelés megválasztásában.
Esetismertetés
Szemlézés
Egymagvú cystaképző Entamoeba törzsek genetikai variációi
J Clin Microbiol 2001;39(4):1644-46.
Tizenkettő egymagvú cystaképző Entamoeba törzs genetikai diverzitást vizsgálták székletmintákban. A szekvencia analízis alapján E. polecki, E. chattoni és két másik Entamoeba típust találtak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Trichuris vulpis kimutatása öt kutyánál és egy krónikus hasmenésben szenvedő betegnél
J Clin Microbiol 2002;7(40):2703-04.
A cikk szerzői beszámolnak egy kutyákból kimutatható ostorféreg (Trichuris vulpis) által okozott humán fertőzésről. A nőbeteg krónikus hasmenésben, duodenalis fekélyben szenvedett, ezen kívül szoros kontaktusban állt kutyájával. A Trichuris vulpis petéje morfológiailag megegyezik a Trichuris trichiurával, azonban kétszer akkora.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A négy különböző peptidből álló, rekombináns Trypanosoma cruzi-antigén felhasználásával végzett ELISA a Chagas-betegség szerológiai diagnosztizálására
J Clin Microbiol 2001;12:4390-4395.
A Chagas-betegséget egy ostoros protozoon, a Trypanosoma cruzi okozza. A szerológiai tesztek alkalmasak a betegség gyors és könnyű diagnosztizálására.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A Giardia és a Cryptosporidium székletből való kimutatására szolgáló ColorPAC Giardia/Cryptosporidium gyors assay és a ProSpecT Giardia/Cryptosporidium microplate assay értékelése
J Clin Microbiol 2001;12:4523-25.
A Giardia lamblia a leggyakoribb bélparazita az Egyesült Államokban. A szerzők a Giardia és/vagy Cryptosporidium székletben való jelenlétének kimutatására szolgáló két, a kereskedelemben beszerezhető tesztet (ColorPAC Giardia/Cryptosporidium gyors assay és ProSpecT Giardia/Cryptosporodium microplate assay) értékeltek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A Trichomonas vaginalis metronidazolrezisztenciája: az első három finnországi eset bemutatása és a különféle oxigénkoncentrációk mellett végzett in vitro érzékenységi vizsgálatok kiválasztása
J Clin Microbiol 2000;(38)2:763-7.
A trichomonosis kezelésére az 5-nitro-imidazol-származékokat használják a legszélesebb körben, ám napjainkig már sok metronidazolrezisztens Trichomonas vaginalis törzset találtak szerte az egész világon. A szerzők az ajánlott módszert a T. vaginalis ellen alkalmazott metronidazol és ornidazol MIC- és minimális letális koncentráció- (MLC) értékeinek a meghatározása során fejlesztették ki, különféle aerob és anaerob körülmények között.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Humán toxoplasmosist okozó Toxoplasma gondii törzsek genetikai jellemzése Spanyolországban: klinikai minták közvetlen analízise
J Clin Microbiol 2001;39(4):1566-70.
Földrajzi helyzettől függően a felnőtt lakosság 15-85%-a fertőzött a parazitával. A cikk célja a T. gondii genotípusainak meghatározása volt közvetlenül a klinikai mintákból, mivel a törzsek izolálása, fenntartása nagyon nehézkes és hosszú időt igényel.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.