Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Molekuláris biológia -
Mikrobiológiai kórokozók kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel
Baktériumok kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel- Vírusok kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel

A virologiai laboratórium szerepe a hepatitis C vírus fertőzés kezelésében
J Clin Virol 2002;25:3-13.
Ebben az összefoglaló tanulmányban a szerző összegezi a Hepatitis C-vírus fertőzéshez kapcsolódó diagnosztikai feladatokat. A szerző ismerteti az összes Hepatitis C vírus detektálási módszereket illetve ezek jelentőségét a fertőzés kimutatásában, a beteg nyomonkövetésében illetve a terápia hatékonyságának ellenörzésében.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Multilókusz-restrikciós tipizálás: egy új eszköz a Burkholderia cepacia-komplex által okozott infekció globális epidemiológiai vizsgálatára cystás fibrosis esetén
J Infect Dis 2002;185(10):1454-62.
A szerzők a cikkben ismertetnek egy tanulmányt, melyben egy új tipizáló módszert, a multilókusz-restrikciós tipizálást (MLRT) mutatják be. A módszer alkalmasnak bizonyult a Burkholderia cepacia genomovar III, a cystás fibrisisban (CF) leggyakoribb fertőző ágens globális epidemiológiájának vizsgálatára. Az MLRT-adatok könnyű kezelhetősége a szerzők szerint lehetővé teszi a különböző laboratóriumokban végzett vizsgálatok eredményeinek összevetését, továbbá az MLRT-vel nyert adatok felhasználhatóak a bakteriális populáció struktúrájának vizsgálatára is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Azonnali, egységes szűrővizsgálat az akut HIV-fertőzés diagnosztizálásában a rutin HIV-diagnosztikában és a szűrendő populációban
JAMA 2002;288(2):216-21.
Ebben, a napokban megjelent publikációban a szerzők bemutatnak egy gyors, könnyen használható molekuláris biológiai módszert, melyet a HIV-fertőzés azonnali diagnosztizálására használhatunk. A módszer jelentősége abból áll, hogy a HIV-fertőzést azonnal kimutatja, nem kell megvárni a szerokonverzióig terjedő időt.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Humán rotavírusjárvány felnőtt közösségben
Orv Hetil 2002;143(22):1347-52.
A szerzők egy felnőtteket gondozó, vidéki értelmi fogyatékos otthonban 2001. áprilisában kezdődő, három hétig elhúzódó rotavírusjárványról számolnak be. A járványért felelős vírus RNS ujjlenyomatának vizsgálata poliakrilamid gélelekroforézissel, a vírus szerotípusának meghatározása szerotípus-specifikus monoklonális antitest alapú enzimkapcsolt immunreakcióval történt.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A polimeráz láncreakció (PCR) jelentősége a tüdő-transzplantáción átesett egyének légúti vírus fertőzéseinek diagnosztizálásában
J Clin Virol 2002;25:171-75.
A szerzők tüdő-transzplantált betegek légúti infekcióiban szerepet játszó vírusok kimutatásában használt laboratóriumi vizsgálati módszereket hasonlítják össze, kiemelve a PCR reakció jelentőségét. Közleményükből kiderül, hogy a PCR-en alapuló diagnosztika érzékenyebb minden más laboratóriumi módszernél, ezeknél gyorsabb és specifikusabb.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az Epstein-Barr vírus (EBV) gén termékeinek: EBER, EBNA1, LMP1 és LMP2A hiánya emlőcarcinomás sejtekben
Lab Invest 2002;82(9):1193-99.
Az Epstein-Barr vírus (EBV) számos tumoros folyamatban játszik szerepet. A szerzők ebben a tanulmányban az Epstein-Barr vírus RNS és az EBV fehérje közül az EBV magantigén 1-es típusának, és az EBV membránfehérjék (LMP1, LMP2A) előfordulását vizsgálták emlőcarcinomás betegekben.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A TLR4-receptor mutációinak jelentősége Gram-negatív szeptikus sokkban szenvedő betegekben
Arch Intern Med 2002;162(9):1028-32.
Ebben a közleményben a szerzők összefüggést mutattak ki a TLR4-receptor mutációi és a Gram-negatív baktériumok által okozott szepszis előfordulása és súlyossága között. A fertőzés és a klinikai tünetek kialakulását genetikai komponensek befolyásolják. A szerzők jól körülhatárolt beteganyagon egy általuk ismertettet polimorfizmus és Gram-negatív kórokozók által kiváltott szepszis között igazoltak összefüggést.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A fajspecifikus PCR a Burkholderia gladioli azonosítási lehetősége
J Clin Microbiol 2000;38(1):282-5.
A szerzők egy új eljárást mutatnak be a cikkben a Burkholderia gladioli azonosítására, melynek során molekuláris módszerekkel tesznek különbséget baktériumfajok között; a vizsgálatot a cysticus fibrosisban szenvedő beteg köpetéből végzik. Vizsgálataik alapján arra a következtetésre jutnak, hogy a fajspecifikus PCR megfelelő eljárás a B. gladioli molekuláris genetikai alapon történő kimutatására.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.