Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Bőrgyógyászat -
Bőr anatómiája, élettana, immunológiája
A gyulladás és az immunológia alapjai- Carcinogenezis- Egyéb anatómiai, élettani és immunológiai kérdések- Extracelluláris mátrix

A transzdermális transzport olajsav által indukált változásainak in vitro megjelenítése és mennyiségi meghatározása két-foton fluoreszcens mikroszkópiával
J Invest Dermatol 2001;117(1):16-25.
A szerzők a bőrön keresztül történő transzportfolyamatok mechanizmusának, a transzport kémiai módosításának vizsgálatára alkalmas fluoreszcens mikroszkópos módszert mutatnak be. 3 dimenziós image létrehozásával és a transzportot jellemző paraméterek számszerű meghatározásával elkülönítik a hidrofil és hidrofób molekulák diffúziójára vonatkozó sajátosságokat és rámutatnak az olajsav permeabilitást módosító hatásának mibenlétére.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hám kóros differenciációja olyan transzgenikus egérben, melynek bőrében folyamatosan expresszálódik ciklooxigenáz-2
PNAS 2001;98(13):7629-34.
A szerzők rámutatnak a ciklooxigenáz-2 bőrben való kóros kifejeződését kísérő lehetséges következményekre, melyek érintik egyrészt a keratinocyták érésének, a szőrtüszők és a pilosebaceus egységek fejlődésének zavarait, másrészt a megfigyelt epidermalis hyperplasia és dysplasia igazolni látszanak a feltevést, hogy az enzim a bőr carcinogenesisében is szereppel bírhat. A szerzők az enzimet az epidermisben folyamatosan kifejező transzgenikus egér-modellre alapozzák megállapításaikat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A terhesség specifikus dermatosisai: újraértékelés
J Eur Acad Dermat Vener 2001;15(3):197-206.
A szerzők a terhesség jó- és rosszindulatú bőrtüneteiről számolnak be.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.