Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Bőrgyógyászat -
Bőr daganatos betegségei és hisztológiája
Basocellularis carcinoma- Egyéb daganatok- Histiocytoma- Hisztopatológia- Kaposi-sarcoma- Lymphoma- Melanoma- Planocellularis carcinoma

Sezary-szindrómában a biológiai választ módosító terápiára létrejött komplett molekuláris remisszió összefügg a T-helper-1 sejtek fokozott citokin termelésével és a természetes killer-sejt aktivitással.
J Am Acad Dermatol 2001;(45):208-16.
Valószínűleg malignus T-sejt klónok felelősek Sezary-szindrómában a megváltozott citokintermelésért, amely a biológiai választ módosító kezelés hatékonyságával párhuzamosan normalizálódik.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Dysplasticus naevus: az uveamelanoma prognózisának markere?
Szemészet 1999;136:253-256.
A szerzők megállapításai szerint a dysplasticus naevusban szenvedő betegek esetében az epitheloid sejtes illetve vegyes sejtes uvealis melanoma gyakoribb, mint akiken nem észlelhető dysplasticus naevus.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Klonális T-sejt receptor-gamma génátrendeződésének vizsgálata LightCycler-polimeráz láncreakcióval cutan T-sejtes lymphomában
J Invest Dermatol 2001;116(6):926-32.
A cutan T-sejtes lymphoma korai diagnosztikájában a klonalitást kimutató T-sejt receptor génátrendeződés különböző PCR módszerrel vizsgálható.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Szemléletváltozás a kután lymphomák klasszifikációjában
Orv Hetil 2001;142(8):393-398
Az új beosztásban a hangsúlyt nem a szövettani jellemzőkre helyezik, hanem jól meghatározott betegségcsoportokat definiálnak, a klinikai és hisztológiai jellemzők, a lefolyás, a prognózis és a terápiára adott válasz alapján. Nem használják az alacsony és magas malignitású lymphoma fogalmát, helyette a klinikai viselkedésre utal az indolens, agresszív, provizórikus (T-sejtes lymphomák) és az indolens, intermedier, provizórikus (B-sejtes lymphomák) csoportok elkülönítése.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.