Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Bőrgyógyászat -
A bőrgyógyászat speciális (határ-) területei
Belgyógyászati betegségek bőrtünetei- Epidemiológia és prevenció- Genodermatosisok- Gyermekkori bőrbetegségek

Az ultrahang vizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján fellépő akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomonkövetésében
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13:1225-30
A szerzők herediter angioneuroticus oedema akut hasi rohamaiban 10 év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomonkövetésben, egyben verifikálva a felállított diagnózist, a hasi ultrahang vizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák, mely a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek demonstrálására leginkább alkalmas, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyulladásos bélbetegségek bőr- és nyálkahártyatünetei
American Association for Cancer Research
A szerzők áttekintést adnak a gyulladásos bélbetegségek lehetséges bőr- és nyálkahártyatüneteiről, azok prognosztikai jelentőségéről és bemutatnak néhány ritkább bőrmanifesztációt.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A Gardner-szindrómáról több eset kapcsán
Orv Hetil 2000;141(21):1139-41.
A szerzők 3 eset kapcsán ismertetik a hazánkban kevéssé ismert Gardner-szindrómát, melynek legfőbb jellemzői a malignizálódó vastagbél-polyposis, a multiplex osteomák és a különböző bőrtumorok.
Esetismertetés
Absztrakt
Pszichiátriai kórképek bőrtünetei
Orv Hetil 2000;141(4):169-72.
A pszichoszomatikus bőrtünetek az autonóm idegrendszer és az emocionalitás működészavarán alapulnak. A szerzők esettanulmányokkal illusztrálják a jelenséget, egyben felhívják a figyelmet a citalopram és a risperidon kiváló terápiás hatására.
Esetismertetés
Absztrakt
Barrett-oesophagus szisztémás sclerosisban
Orv Hetil 2001;142(13):671-4.
Szisztémás sclerosisban a nyelőcső érintettsége, a reflux oesophagitis előfordulása rendkívül gyakori. A hosszan tartó reflux oesophagitis gyakran heges szűkületek kialakulásához vezet. Ritkább szövődmény a Barrett-oesophagus, melynek pontos gyakorisága szisztémás sclerosisban nem ismert, előfordulásáról csupán szórványos közlések vannak. A szerzők 52 szisztémás sclerosisos, felső endoszkópos vizsgálaton átesett betegük közt előforduló 5 Barrett-oesophagusos esetről számolnak be.
Esetismertetés
Absztrakt
Az ultrahangvizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomon követésében
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13(10):1225-30.
A szerzők a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok kapcsán tíz év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomon követésben - bizonyítva egyúttal a felállított diagnózist - a hasi ultrahangvizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák. A vizsgálat a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek a kimutatására a legalkalmasabb, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.
Eredeti közlemény
Szemlézés
X-kromoszómához kötött ichthyosis és atopiás betegségek együttes előfordulása
Az örökletes generalizált dyskeratosisok egyik ritkán előforduló tagja az X-kromoszómához kötött ichthyosis. A szerzők felhívják a figyelmet a diagnózis mielőbbi tisztázásának fontosságára, hogy a társuló atopiás betegségek megelőzése érdekében már csecsemőkorban elkezdhessék az allergiás betegségek szempontjából veszélyeztetett gyermek diétás és antihisztamin-kezelését.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A porphyria cutanea tarda patogenezise
Orv Hetil 2000;141(14):709-14.
A porphyria cutanea tarda (PCT) alapvetően a májban lévő uroporphyrinogen-dekarboxiláz (UROD)-aktivitás csökkenése következtében jön létre. A betegség tüneteinek kialakulásában minden esetben szerzett tényezők is közrejátszanak. Az oxidatív károsodások elősegítésében a vas kulcsszerepű.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Az ichthyosis simplex nőkre korlátozódó családi halmozódása
LAM 1999;9(1):30-34.
Az ichthyosis simplex a leggyakoribb genodermatosisok közé tartozik, autoszomális domináns öröklődésű, és a két nemet egyaránt érinti. A kizárólag nőkben előforduló familiáris ichthyosis simplex vagy a mutáns gén eddig nem észlelt, nőkre korlátozódó formája, vagy a véletlen szokatlan megnyilvánulása lehet.
Esetismertetés
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.