Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Ortopédia -
Váll- és könyökízület
A váll- és könyökízület degeneratív betegségei- A váll- és könyökízület egyéb betegségei- A váll- és könyökízület gyulladásos betegségei- A váll- és könyökízület poszttraumás és instabilitásos betegségei

A vibrációs eredetű osteochondritis dissecans cubiti és a degeneratív osteoarthritis differenciáldiagnosztikája HRTC segítségével
Osteologiai Közlemények 2001;9(3):153-9.
Az ipari technológia fejlődése ellenére igen gyakori, hogy fizikai munkát végző egyének éveken, sőt évtizedeken át jelentős vibrációs ártalomnak vannak kitéve. A vibrációs ártalom hatására létrejövő osteochondritis dissecans korai kórismézésében és a betegség stádiumának meghatározásában lehet kiemelkedő szerepe a szerzők által ajánlott HRCT-nek (high resolution computer tomography).
Eredeti közlemény
Szemlézés
A teniszkönyök. Mit mond a tudomány?
J Shoulder Elbow Surg 1999;8(5):481-91.
A rendkívül gyakori és többek által banális betegségnek tartott teniszkönyök etiopatogenezisével és kezelésével kapcsolatban számos tévhit és bizonytalanság lelhető fel a nemzetközi orvosi irodalomban. A szerzők közleményükben összefoglalják a betegség etiológiájával, diagnosztikájával, patológiájával és a kezelési módozatokkal kapcsolatos tényeket és tévhiteket, ezáltal megpróbálnak támpontot adni a teniszkönyök kezelésével foglalkozó szakembereknek.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az omovertebralis csont
LAM 2000;10(9):680-4.
Sprengel-deformitásban gyakori az omovertebralis csont jelenléte, mely gátolja a váll mozgását. Reszekciója javítja a mozgást és kedvező kozmetikai hatása is van.
Rövid közlemény
Szemlézés
Multidirekcionális vállízületi instabilitás konzervatív kezelése
Int Orthop 2001;24:354-7.
A multidirekcionális vállízületi instabilitás diagnosztikája és kezelése nagy tapasztalatot igényel. A kezelés elsődlegesen konzervatív és csak másodlagosan műtéti, de mindkét esetben számítani kell recidív ficamok vagy instabilitás jelentkezésére.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az elülső vállízületi instabilitás kezelése Bankart-műtéttel
M Traumatol Ortop Kézseb 1995;28(1):11-7.
A krónikus elülső vállízületi instabilitás műtéti kezelésekor nem lehet egyedüli cél a recidíva megakadályozása, különösen a fiatal, munkaképes korosztályban, valamint a versenysportolók körében, hanem a teljes funkció és izomerő helyreállítása is jogos igény. Ennek a célnak az anatómiai rekonstrukció, a Bankart-műtét felel meg a legjobban mind a nemzetközi irodalmi adatok, mind a szerzők eredményei alapján.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Habituális vállficam miatt végzett műtéti eljárások hosszú távú eredményei klinikánkon
MR Kossuth 2001.11.07.
A Putti-Platt-, az Eden-Hybbinette-, a kettő kombinációja valamint a Nicola-műtétek megfelelő indikációval és jó technikával elvégezve hosszú távon is jó funkcionális eredményt adhatnak. A viszonylag nagy recidívaarány (14%) miatt a ficamos váll patológiai elváltozását direkt módon nem kezelő beavatkozások azonban ma már nem számítanak korszerű eljárásnak.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az inveterált könyökficamok ellátása
M Traumatol Ortop Kézseb 1997;40(3):233-36.
Három hétnél hosszabb ideje fennálló könyökficam esetén csak a műtéti repozíciótól várható eredmény. A kezelés sikeréhez elengedhetetlen a régió megfelelő anatómiai ismerete, a nervus ulnaris védelme melletti alapos feltárás, a temporaer tűzés, a posztoperatív rögzítés és a gondos rehabilitáció.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A váll ultrahang vizsgálatának ajánlott metodikája
Orv Hetil 2000;141(21):1115-9.
A cikk szerzője a mozgásszervi ultrahang vizsgálat elismert szakembere, aki ismerteti az általa alkalmazott rutin vizsgálati módszert. Ennek megfelelően részletes leírását kapjuk a váll elülső területének, elülső-felső területének végül a váll hátsó részének vizsgálati módszeréről és a vizsgálat során értékelhető struktúrákról.
Szakmai ajánlás
Szemlézés
Teniszkönyök miatt végzett műtétek hosszú távú eredményei klinikánkon
M Traumatol Ortop Kézseb 2001;44:9-14.
Az extensor izomcsoport Hohmann szerinti leválasztása a konzervatív kezelésre nem reagáló teniszkönyök műtéti kezelésének egyszerű és eredményes módszere. A tervezett műtét előtt fontos az egyéb szóbajövő betegségek kizárása.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Artroszkópos Bankart-rekonstrukció. Műtéti technika és sebészi hibák
Clin Sports Med 2000;19(1):49-62.
Ha valaki artroszkópos vállízületi stabilizálást akar végezni, nem árt ismerni az alapvető patoanatómiai ismereteken túl az artroszkópos technika lépéseinek buktatóit és az elkövethető hibalehetőségeket sem. Ebből a cikkből ehhez kapunk támpontokat.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.