Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Ortopédia -
Gerinc
Gerinc degeneratív betegségei- Gerinc fejlődési rendellenességei- Gerinc gyulladásos betegségei- Scoliosis

Degeneratív lumbalis spinalis stenosis
J Bone Joint Surg Am 1998;80(7):1053-66.
Lumbalis spinalis stensosist okoznak a gerinc degeneratív megbetegedései, melyek egy vagy több szegmentumot érinthetnek. A diagnosztika egységes, azonban a kezelési módokat a klinikai tünetek és a radiológiai megjelenés együttese határozza meg.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A lumbalis spinalis stenosis értékelése komputertomográfiával, mágnesrezonancia-vizsgálattal és myelographiával
Clin Orthop 2001;384:122-36.
Degeneratív lumbalis spinalis stenosist többféle patológiás elváltozás is okozhat. A diagnosztikus eljárások értéke az oki tényező milyenségétől függően változó.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A gerinc cryptococcus eredetű osteomyelitise
MR Kossuth 2001.10.29.
A szerzők hét, cryptococcus eredetű csigolya-osteomyelitises betegről számoltak be. A kórkép ismerete differenciáldiagnosztikai szempontból fontos, mivel az a csigolyatuberculosishoz hasonló megjelenésű.
Rövid közlemény
Szemlézés
Neuromuscularis scoliosis: pre- és posztoperatív klinikai értékelés
J Pediatr Orthop 2000;9]4]:217-28.
A neuromuscularis betegségekben szenvedők esetében kialakuló gerincdeformitások műtéttel kezelhetők. Az eredményes műtéthez szükséges pre- és posztoperatív teendők interdiszciplináris ellátás keretében valósíthatók meg.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Gyulladásos eredetű gerincfolyamatok diagnosztikájának és gyógyításának problémái
Rehabilitáció 1997;7:155-9.
A szerzők a gyulladásos eredetű csigolyafolyamatok gyógyításával szerzett tapasztalataikat ismertetik. Foglalkoznak a diagnózis és a kezelés problémáival, röviden ecsetelik a rehabilitációs lehetőségeket.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Spondylolisthesissel társuló lumbalis stenosis
Clin Orthop 2001;384:54-60.
A degeneratív spondylolisthesis által okozott canalis spinalis stenosis tünetei a legtöbb esetben konzervatív terápiával jól uralhatók. Amennyiben műtéti beavatkozás válik szükségessé, a spondylolisthesis miatti instabilitás megoldására az irodalom szerint az instrumentális fúzióval kiegészített dekompresszió hozza a legmegfelelőbb eredményt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A spondylolysis és a spondylolisthesis kialakulásának biomechanikája
Budapest
A szerzők ismertetik e kórképek - általuk elsőként kidolgozott -biomechanikai modelljét, valamint összefoglalják a spondylolisthesis műtéti kezelésének legismertebb eljárásait.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Deréktáji fájdalom
Radiology 2000;217:321-30.
A deréktáji fájdalom-szindróma esetében sajnos nem létezik egységes terminológia. A szerzők ezen szeretnének javítani a radiológus és a klinikusok között zajló kerekasztal-megbeszélés bemutatásával, a kérdéseket és feleleteket arra irányítva, hogy ,,Mi az, amit a klinikus tudni szeretne?" az egyes radiológiai vizsgálatok esetében.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.