Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Ortopédia -
Csípő
A csípő degeneratív betegségei- Arthroscopia- Csípő és térd arthroplasticák- Csípő-térd fejlődési rendellenességei- Egyéb felnőttkori csípőbetegségek- Meniscus laesiok- Térdkörüli szalagsérülések

A csontcement vándorlása totál csípőízületi endoprotézis után
J Bone Joint Surg Br 1999;81(1):130-4.
A protézisszárak distal felé vándorlása az első évben kifejezett. Nem mindegy azonban, hogy a migráció a csont-cement vagy a cement-protézis határfelszínen következik be.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Titán ötvözetből készült egyenes szárú cementezett protézisek fokozott lazulása. Analízis és összehasonlítás a króm-kobalt-nikkel ötvözetből készült protézisekkel
Int Orthop 2001;25:77-80.
A protézisszárak alapanyaga vagy acélötvözet, vagy titánötvözet. Cementezett technika esetében a króm-kobalt-nikkel ötvözettel elért hosszú távú eredmények jobbak, mint a titánötvözetű protézisek esetében.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Túlélés femurfejfelfúrással vagy érnyeles fibulagrafttal kezelt aszeptikus femurfejnecrosisban
J Bone Joint Surg Am 1998;80-A:1270-5.
Az aszeptikus femurfejnecrosis ízületmegtartó kezelése nagy jelentőségű lehet a fiatal, aktív betegek csoportjában, akik esetében csípőprotézis beültetése még nem jön szóba. Esetükben alkalmazható biztonsággal az érnyeles fibulagraft beültetése, mely a femurfej felfúrásánál is eredményesebben állítja helyre a combfej keringését.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A csípőízület érintettsége rheumatoid arthritisben - Patológiai jellegzetességek és az ortopéd sebészi kezelés lehetőségei
LAM 2001;11(1):38-44.
Az alapbetegséget jellemző krónikus, proliferáló synovialis burjánzás fokozatosan elpusztítja a porcot és magát az ízületet is. A sebészi beavatkozások ízületmegörzők vagy -rekonstrukciósak lehetnek.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A cementköpeny hiányosságai a femur sagittalis síkjában
Acta Orthop Scand 1999;70(6):596-8.
A műtéti technika fontos része a cementköpeny kialakítása cementes csípőprotézisek beültetése során. A femur anatómiája nagyban meghatározza a cementköpeny folytonosságát, de a protézis megfelelő pozicionálásával ezek a különbségek kiküszöbölhetők.
Rövid közlemény
Szemlézés
Intrapelvicusan elhelyezkedő csípőprotézis-komponens eltávolítása transabdominalis feltárásból
J Orthop Sci 2001;6(4):362-5.
A súlyos csontveszteséggel járó vápalazulások kis hányadában előfordulhat a vápakomponens intrapelvicus migrációja. Egyik biztonságos, de igen komplikált műtéti lehetőség a transabdominalis feltárás, melyre adott esetben szükség lehet.
Esetismertetés
Szemlézés
A Charnley-féle kis súrlódású gömbcsuklós csípő-arthroplastica
J Bone Joint Surg Br 1999;81-B:427-30.
A Charnley-féle csípőízületi endoprotézis nagy múltra tekint vissza, története során sok változtatáson ment át, de a lényeg a mai napig változatlan maradt. A mintegy 23 éves átlagos követés 320 műtét revíziós rátája csak 5% körüli.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A csípőarthrosis műtéti kezelésének korszerű szemlélete
LAM 2001;11(1):28-37.
A csípőarthrosis műtéti kezelése enyhe esetekben a biomechanikai rekonstrukciót ígérő ízületmegtartó, súlyos esetekben az ízületmegszüntető, illetve ízületpótló beavatkozásokat jelenti. Az indikációk, kontraindikációk és a lehetséges szövődmények összefoglalása rávilágít a sebész felelősségére.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.