Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Ortopédia -
Mozgásszervi daganatok
Csontmetasztázisok- Csonttumorok és tumorszerű elváltozások- Lágyrésztumorok

A p53 protein és a P-glikoprotein együttes előfordulása rossz prognózist jelent osteosarcomában
Int Orthop 2000;24(6):307-10.
A P-glikoprotein és a p53 protein expressziója az osteosarcoma tumorsejtjeiben erősen negatív prognosztikai tényező. A hároméves túlélés 16% szemben a negatív esetek 70%-ával.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Lágyrészsarcomák csontmetasztázisai
A rosszindulatú lágyrészdaganatok közel 10%-ában várhatunk csontáttétet. A csontáttétek függenek a daganat szöveti szerkezetétől, szöveti malignitási fokától és rossz prognosztikai jelként értékelhetőek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az alsó végtag csonkoló és végtagmegőrző tumorsebészete - tízéves összehasonlító vizsgálat
Rehabilitáció 1996;5(1):29-31.
A szerzők hosszú távú vizsgálatai alapján nincs lényeges különbség az alsó végtagi csonkoló, illetve végtagmegőrző műtétek esetében a betegek funkciója, szociális paraméterek, az életminőség szempontjából. Rosszindulatú csonttumorok esetén a sebészi radikalitás ma is elsőrendű követelmény.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A csontok primer lymphomája
Int Orthop 2001;25(2):123-6.
A primer csontlymphomák ritkák, felismerésük, kezelésük nem megoldott feladat, differenciáldiagnosztikai problémát okozhatnak. Kezelésükben elsősorban kemo- és radioterápia jön szóba, a sebészi kezelés szerepe másodlagos.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Apoptosis (programozott sejthalál) a Dupuytren-kóros aponeurosisban
M Traumatol Ortop Kézseb 1999;42(4):304-7.
Az apoptosis, a programozott sejthalál változó arányban jelenik meg a Dupuytren-contractura proliferációs, involutiós és fibroticus szakában, valamint eltérő arányban az egyes, illetve a fenti kórképre jellemző sejtféleségekben (myofibroblastok, fibrocyták). A szerzők szerint a programozott sejthalál, az apoptosis húzódik meg a klinikailag és szövettanilag észlelhető folyamat dinamizmusa mögött.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Nyeregprotézis periacetabularis tumorokban
Int Orthop 2001;25(2):107-9.
Periacetabularis csonttumorok esetén a rekonstrukciós sebészet egyik lehetősége a nyeregprotézis alkalmazása. A protézis stabil, de mégis mobilis összeköttetést biztosít a femurcsonk és a megmaradt medencecsonk között.
Rövid közlemény
Szemlézés
Kerámia endoprotézisek térdtáji agresszív óriássejtes csonttumorokban: nyolc beteg több mint tízéves követése
Int Orthop 2001;25(2):104-6.
A térdtáji rekonstrukciós tumorsebészetben jól alkalmazhatóak az endoprotézisek, különösen a nem zsarníros típusú protézisek funkcionális eredményei igen jók.
Rövid közlemény
Szemlézés
Az acetabularis rekonstrukciók funkcionális és onkológiai eredményei metasztatikus tumorok kezelése esetén
J Bone Joint Surg Am 2000;82(5):642-51.
A medencecsontban, periacetabularisan kialakuló csontmetasztázisok sebészi ellátása akkor indokolt, ha a kemo- és radioterápia hatástalan, a beteg járásképtelen, nagy fájdalomról panaszkodik, általános állapota jó. A palliatív sebészi beavatkozás lényege: intralaesionalis excochleatio, vápakosár, csontcement és csavarokkal történő stabilizálás.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A mendencecsontból kiinduló chondrosarcoma kezelésének gyakorlata Japánban
Am J Ophthalmol 2001;131:301-4.
135 beteg esetében a medencéből kiinduló primer chondrosarcoma sebészi kezelésének eredményei rávilágítanak a radikális sebészi megoldás, továbbá a 10 cm-en aluli tumorméret, a medencelapátra lokalizálódó daganat, a radikális sebészi szél, a beteg funkcionális mobilitása és aktivitása jelentőségére.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Metasztatikus femurtörések kezelése intramedullaris szegezéssel
Int Orthop 2000;24(2):101-3.
A femur proximalis harmadára lokalizálódó metasztázisok esetében mind a felfúrásos Gamma szeg, mind a felfúrás nélküli AO szeg hasonlóan jó eredményt, fájdalomcsillapítást, korai mobilizációt eredményez.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.