Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Ortopédia -
Mozgásszervek daganatai I.
Csontmetastasisok- Lágyrésztumorok- Primer csonttumorok- Primer jóindulatú csonttumorok- Primer jóindulatú lágyrésztumorok- Tumorszerű csontelváltozások

Nyeregprotézis periacetabularis tumorokban
Int Orthop 2001;25(2):107-9.
Periacetabularis csonttumorok esetén a rekonstrukciós sebészet egyik lehetősége a nyeregprotézis alkalmazása. A protézis stabil, de mégis mobilis összeköttetést biztosít a femurcsonk és a megmaradt medencecsonk között.
Rövid közlemény
Szemlézés
Az alsó végtag csonkoló és végtagmegőrző tumorsebészete - tízéves összehasonlító vizsgálat
Rehabilitáció 1996;5(1):29-31.
A szerzők hosszú távú vizsgálatai alapján nincs lényeges különbség az alsó végtagi csonkoló, illetve végtagmegőrző műtétek esetében a betegek funkciója, szociális paraméterek, az életminőség szempontjából. Rosszindulatú csonttumorok esetén a sebészi radikalitás ma is elsőrendű követelmény.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Lágyrészsarcomák csontmetasztázisai
A rosszindulatú lágyrészdaganatok közel 10%-ában várhatunk csontáttétet. A csontáttétek függenek a daganat szöveti szerkezetétől, szöveti malignitási fokától és rossz prognosztikai jelként értékelhetőek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az acetabularis rekonstrukciók funkcionális és onkológiai eredményei metasztatikus tumorok kezelése esetén
J Bone Joint Surg Am 2000;82(5):642-51.
A medencecsontban, periacetabularisan kialakuló csontmetasztázisok sebészi ellátása akkor indokolt, ha a kemo- és radioterápia hatástalan, a beteg járásképtelen, nagy fájdalomról panaszkodik, általános állapota jó. A palliatív sebészi beavatkozás lényege: intralaesionalis excochleatio, vápakosár, csontcement és csavarokkal történő stabilizálás.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.