Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Ortopédia -
Térd
A térdízületi porc és szalagok nem traumás betegségei- A térdízület degeneratív betegségei- Arthroplastica- Artroszkópia- Egyéb (térdízületi betegségek, vizsgálatok, terápiás eljárások)

A lateralis retinaculum bemetszése teljes felszínpótló térdprotézis beültetése után
Clin Orthop 2001;392(11):88-93.
A patellofemoralis ízület kongruenciája igen fontos tényező a protézisbeültetés jó hosszú távú eredményének szempontjából. Ehhez néha a lateralis retinaculum bemetszésére van szükség, főként fixált valgus térdek és - kivételesen - varus deformitás esetén.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A szubsztraktív-additív magas tibia osteotomiával elért rövid-középtávú eredményeink
Magyar Trauma Ortop Kézseb Plasztikai sebészet 2001;44(3):212-8.
A szerzők 48 varus gonarthrosisban szenvedő beteg rövid és középtávú követése során 85%-ban kiváló ill. jó eredményeket értek el szubsztraktív-additív magastibia-osteotomiával. A módszernek mind a szubsztraktív, mind az additív osteotomiával szemben számos előnye van.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A térdprotézisek revíziójának aránya Ontarióban (Kanada)
J Bone Joint Surg Am 1999;81(6):773-82.
A totál térdprotézisek túlélése hosszú távon, a vizsgált nagy anyagon jó. A bármilyen okból végzett revíziók aránya 18530 beültetés mellett 7%-ot ért el.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hátsókeresztszalag-megtartó AGC-teljestérdprotézis-beültetés hosszú távú eredményei
Clin Orthop 2001;388:51-7.
Az AGC-teljes térdprotézisek hosszú távú túlélése igen jó. A hátsó keresztszalag megtartása és a lapos érintkező felszínek nem okozzák a műanyag tibiaplató fokozott kopását.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Periprotetikus törések teljes térdprotézis beültetése után
J Bone Joint Surg Am 2001; 83-A(1):120-30.
A periprotetikus törések a teljestérdprotézis-műtétek ritka, de súlyos szövődményei. A kezelés lehet konzervatív vagy műtéti, azonban mindkét esetben magas szövődményrátával kell számolni.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Algoritmus a hátsó keresztszalag megtartásához vagy pótlásához teljes felszínpótló térdprotézis beültetése esetén
Clin Orthop 2001;392(11):75-87.
A szerzők ismertetik az általuk használt döntési algoritmust, amit annak az eldöntésére alkalmaznak, hogy az adott esetben hátsókeresztszalag-pótló vagy megtartó térdprotézist ültessenek be. Az algoritmus alkalmazásával a szerzők egyformán jó eredményt értek el mindkét csoportban.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A betegek elvárásai térdműtétekkel szemben
J Bone Joint Surg Am 2001;83(7):1005-12.
A betegek elvárásai a térdműtétekkel kapcsolatban széles skálán mozognak. Az elvárások műtét előtti felderítése és azok teljesülésének értékelése a műtét után fontos a betegtájékoztatás és az irreális elvárások felszámolása, valamint a műtét sikerének megítélése szempontjából.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Totál térdprotézis „all-poly” patellakomponenseinek lazulása
Clin Orthop 2001;388:105-11.
A patellakomponens lazulása a totál térdprotézisműtétek leggyakoribb szövődményei közé tartozik. Ez azonban ritkán indokolja a komponens revízióját.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A sebészi kezelés lehetőségei középkorú betegek térdarthrosisa esetén
J Bone Joint Surg Am 2000;82(12):1767-81.
A középkorú, térdarthrosisban szenvedő betegek kezelésében helye van az artroszkópos debridementnek és porcpótlási technikáknak, a korrekciós osteotomiáknak, valamint az unicondylaer és a teljes térdprotézisek beültetésének. A jó hosszú távú eredmény kulcsa az indikációs szempontok gondos mérlegelése és a hibátlan kivitelezés.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A patellofemoralis ízület képalkotó vizsgálata
Clin Orthop 2001;389(8):15-21.
A patellofemoralis ízület képalkotó vizsgálata a térd vizsgálatának fontos része. A korrekt technikával készült felvételek a fizikális vizsgálatot kiegészítve sokat segíthetnek a diagnózis felállításában.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.