Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Sebészet -
Sebészet
Sebészet

A Boerhaave-szindróma sebészi kezelése
Orv Hetil 2000;141(41):2255-8.
Akut hasi és mellkasi tünetek esetén a ritka Boerhaave-szindróma (Meckel-triász) is jusson eszünkbe!
Rövid közlemény
Szemlézés
Kötszerválasztás
J Bone Joint Surg 1997;79-B:548-2.
Kiváló gyakorlati összefoglalás a sebek és a kötszerek típusairól.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Sebészet idegen vér transzfúziója nélkül
LAM 2000;10(11-12):836-41.
A közlemény szerzője az idegen vér transzfúziója nélküli ,,vértelen sebészet" megvalósításához szükséges lehetőségeket és feltételeket foglalja össze. Az eljárás feltételeinek megteremtése költséges, de számos előnnyel jár. Az eljárás a modern orvostudomány szemléletébe illeszkedik.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Xenotranszplantáció: utópia vagy klinikai realitás?
Orv Hetil 2000;141(51):2759-65.
Az utóbbi években egyre kifejezettebbé váló donorszervhiány miatt a xenotranszplantáció kérdéseinek vizsgálata a kutatás előterébe került.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A szív és a szívburok nyílt sérüléseinek kezelése: az időfaktor és a diagnosztikus feladatok összefüggésének elemzése
Cornea 2001;20(2):172-4.
A szerzők összegzik betegeik gyógykezelésével kapcsolatos tapasztalataikat, valamint foglalkoznak ezen sérülésfajták történeti vonatkozásaival, elemzik sérültjeik ellátása kapcsán alkalmazott diagnosztikai tevékenységüket, melyet nagyobb anyagot ismertető hazai közlemények adataival vetnek össze.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Sebészileg eltávolított emlőtumorok értékelése a patológus szemszögéből, különös tekintettel a benignus elváltozásokra
Orv Hetil 2000;141(48)2595-9.
Emlőmegtartó műtétek során eltávolított 187 szövettani anyag elemzése alapján a szerző a benignus-malignus elváltozások arányát (0,6) kedvezőnek, a fagyasztásos vizsgálatok arányát (25%) csökkenőnek és a benignus elváltozások miatt eltávolított emlőállomány tömegét (átlagosan 31,9 g) túl nagynak találta.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Axillarisan recidíváló emlőrákok klinikopatológiai elemzése
Orv Hetil 2000;141(50):2711-5.
Regionális recidívák megfelelőnek tűnő sebészi és radioterápiás beavatkozások ellenére is kialakulhatnak, erre a kevés nyirokcsomó alapján felállított nyirokcsomóstatus és az extracapsularis daganatterjedés hajlamosíthat, ezért ezeket figyelembe kell venni az adjuváns kezelés tervezésénél.
Rövid közlemény
Absztrakt
Oxidatív stressz a tüdőben extracorporalis keringésben végzett szívműtétek során
Am J Ophthalmol 2001;131:518-20.
A nyitott szívműtétek utáni pulmonalis elégtelenség fokozott oxidatív stressz következménye, amelynek kiváltásában az extracorporalis keringésnek döntő szerepe lehet.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Vascularis encephalopathiában szenvedő krónikus hemodializált betegen végzett aortaaneurysma-műtétet követő vesetranszplantáció
Circulation 2001;103:1718-20.
Az 58 éves férfinél végzett vesetranszplantáció különlegességét az adja, hogy a szerzők tudomása szerint ez Magyarországon az első eset, ahol előzetesen vascularis cerebralis károsodást elszenvedett betegnél ilyen műtét történt. Ez az eset is tükrözi a napjainkban a műtéti alkalmasság megítélésében bekövetkezett szemléletváltozást.
Esetismertetés
Absztrakt
Kiterjedt facialis defektusok kettős lebenyes rekonstrukciója
Orv Hetil 2000;141(38):2079-83.
A szerzők két előrehaladott facialis carcinomás esetük reszekciós műtéte után visszamaradt nagy arcdefektusok rekonstrukcióját írják le.
Esetismertetés
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.