Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Glaucoma
Glaucomasebészet- Gyógyszeres kezelés és neuroprotekció- Klasszifikáció, diagnosztika, epidemiológia- Lézeres beavatkozások- Patomechanizmus

Ultrahang biomikroszkópia és annak értéke a viscocanalostomia hosszú távú sikerességének megjósolásában
Br J Ophthalmol 2002;86:997-1001.
Az UBM a glaucoma műtétek utáni csarnokvíz elfolyási mechanizmusok vizsgálatának hasznos módszere. A filtratio vizsgálata a korai posztoperatív időszakban használhatónak tűnik a viscocanalostomia késői sikerességének megjóslására.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Latanoprost haználata neodinium: YAG-laser iridotomiát követő akut szemnyomás-emelkedés csökkentésére
Acta Opthalmol Scand 2002;80(3):282-6.
A latanoprost csökkentheti a neodynium: YAG-laser iridotomiát követő szemnyomás-emelkedést primer zárt zugú glaucomás szemekben, bár használatát a hatás késői kezdete behatárolja.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A 0,15%-os unaprostone, 0,5%-os timolol és placebo cardiovascularis hatásainak összehasonlítása egészséges felnőttekben futószalagon végzett gyakorlat során
Acta Opthalmol Scand 2002;80(3):272-6.
A timolollal ellentétben az unaprostone 0,15% nem csökkenti a fizikai erőfeszítésre megnövekedett szívfrekvenciát, ami arra utal, hogy nem fejt ki klinikai hatást a béta-adrenerg receptorokra fiatal egészséges személyekben.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Randomizált, prospektív tanulmány a gyógyszeresen nem kontrollálható nyitott zugú glaucoma rendezésére végzett antimetabolitokkal kiegészített trabeculectomia és a viscocanalostomia összehasonlítására
Br J Ophthalmol 2002;86(7):748-54.
A tanulmány alapján trabeculectomia végzésével a szemnyomás jobban rendezhető, mint viscocanalostomiával. Viscocanalostomia után kevesebb posztoperatív komplikáció lépett fel, bár a látást tartósan rontó szignifikáns komplikáció egyik műtéti technika alkalmazása esetén sem jelentkezett.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A sildenafil-citrát (Viagra®) akut hatása nyitott zugú glaucomások szemnyomására
Am J Ophthalmol 2001;132(6):872-4.
A maximális terápiás dózisban (100 mg) adott sildenafil nem okoz szignifikáns változást a krónikus, nyitott zugú glaucomás betegek szemnyomásában.
Rövid közlemény
Szemlézés
A timolol-maleát, a brimonidine és a timolol-maleát és brimonidine együttes alkalmazásának cardiovascularis hatásai
Acta Ophthalmol Scand 2002;80(3):277-81.
A timolol és a brimonidine egyedül vagy kombinációban alkalmazva farmakológiai hatásuknak megfelelő cardiovascularis hatásokat okoznak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A mély sclerectomia veszélyei refracter congenitalis glaucomában
Ophthalmology 2002;109(6):1066-71.
Noha a mély sclerectomia csökkentheti a refracter congenitalis glaucomában szenvedő betegek szemnyomását, ez a tanulmány felhívja a figyelmet a műtét során ebben a betegcsoportban jelentkező sajátos veszélyekre.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A trabeculectomia hosszú távú eredményessége a szemnyomásban kifejezve
Acta Ophthalmol Scand 2002;(80):267-71.
Trabeculectomia után 4 évvel az operált szemek 52%-ának volt 21 Hgmm-es vagy annál alacsonyabb szemnyomása szemcsepp alkalmazásával, vagy anélkül. A capsularis glaucoma diagnózisa a hosszú távú sikeresség szempontjából rosszabb prognózist jelent.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A myocilin Q369STOP mutáció prevalenciájának vizsgálata ugandai glaucomás betegekben
Ophthalmic Genet 2002;23(1):67-9.
A szerzők a juvenilis nyílt zugú glaucomát és primer nyílt zugú glaucomát okozó leggyakoribb myocilin mutáció előfordulását vizsgálták egy ugandai mintapopulációban. Az afro-amerikai populációban extrém ritka mutációt a vizsgált betegcsoportban nem tudták kimutatni.
Rövid közlemény
Szemlézés
Dorzolamide és a szem vérátáramlása kezeletlen glaucomás betegekben - kontrollált kettősen maszkolt tanulmány
Acta Ophthalmol Scand 2002;80(2):176-82.
A helyi dorzolamide kezelés nem befolyásolja a szem vérátáramlását.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.