Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Cornea- és sclerabetegségek
Cornea- és scleragyulladások, -dystrophiák- Corneatranszplantáció- Refraktív sebészet (PRK, LASIK)

Az antioxidáns terápia szerepe a fotorefraktív keratectomia után ultraibolya-B hatására kialakuló subepithelialis homályok kezelésében - állatkísérletes modell
Szemészet 2002;139:149-54.
A szerzők állatkísérletes modellben egy antioxidánstartalmú szemcsepp hatását értékelték olyan fotorefraktív keratectomián (PRK) átesett szemeknél, amelyeket ultraibolya B- (UVB) besugárzás ért.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hullámfront analízisen alapuló készülékek működési elve, diagnosztikus és terápiás alkalmazásukról
Szemészet 2002;139:175-79.
A közleményben a szerzők ismertetik a hullámfront fizikai fogalmát, illetve a hullámfront-analízis elvén működő aberrométerek fénytani és fizikai működési elvét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ablatio a lebeny aljából laser in situ keratomileusis újrakezelésére
Ophthalmology 2002;109:1453-1464.
A lebeny aljából végzett photoablatio a LASIK utáni kismértékű residuális fénytörési hiba korrekciójára az elegendő stromavastagsággal rendelkező betegek esetén hatásos beavatkozásnak tűnik, mely megelőzheti a keratectasia kialakulását is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A hypermetropiás laser in situ keratomileusis hatása a szemállásra és térlátásra accomodativ esotropiában szenvedő betegekben
Ophthalmology 2002;109(6):1148-53.
A hypermetropiás LASIK-kezelés hatásosan csökkentheti az átlagos korrigálatlan esotropia mértékét. Nehéz meghatározni, hogy kik lesznek azok, akiknél a beavatkozás a leginkább csökkenti majd az esodeviatio mértékét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Mycobacterium interface keratitis laser in situ keratomileusis után
Ophthalmology 2001;108(12):2201-8.
A mycobacterialis keratitis a LASIK potenciálisan látásveszélyeztető szövődménye, melyet hosszú latenciaidő, késői diagnózis, és megfelelő kezelés ellenére is hosszadalmas lefolyás jellemez.
Rövid közlemény
Szemlézés
A hullámfront analizátor vezérelte myopiás és myopiás astigmiás fotorefraktív keratectomiák eredményei
Szemészet 2002;139:155-159.
A szerzők a hullámfront-analizátor segítségével végzett myopiás és myopiás astigmiás fotorefraktív keratectomiák eredményeit értékelték.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A cornea endotheliumának spekulár mikroszkópos vizsgálata kontaktlencsét viselőkön
Szemészet 2002;139:183-186.
A szerzők kontaktlencsét viselők corneaendotheljének morfológiáját vizsgálták, és eredményeket összehasonlították a kontrollpopulációban nyert értékekkel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gombák polimeráz láncreakción alapuló kimutatása fertőzött corneákból
Br J Ophthalmol 2002;(86):755-60.
A PCR reményteli vizsgálómódszer a gombás eredetű keratitisek diagnózisában. Előnye a tenyésztéssel szemben a gyorsaság és az, hogy a minták elemzése a gyűjtőhelytől távol is történhet.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Szaruhártya-átültetés keratoconus miatt szellemi fogyatékos betegekben
Acta Ophthalmol Scand 2001;79(6):609-15.
A szellemi fogyatékos keratoconusos betegek zömében az epikeratophakia végzése javasolt. Válogatott esetekben perforáló keratoplasztikát lehet végezni, mely jobb funkcionális/optikai eredményeket hozhat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Acanthamoeba keratitis Angliában és Walesben: incidencia, kimenetel, rizikótényezők
Br J Ophthalmol 2002;86:536-42.
Az Acanthamoeba keratitis incidenciájában mutatkozó földrajzi variáció részben összefüggésben lehet a kemény víz előfordulásának földrajzi variációjával, és az általa jelentett magasabb rizikóval.
Metaanalizis
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.