Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Szemhéj-, conjunctiva- és orbitabetegségek
Blepharitis, conjunctivitis, hibás szemhéjállás- Könnytermelés és -elvezetés- Orbitagyulladások és endokrin orbitopathia

Különböző osmolaritású nátrium-hyaluronát szemcseppek a száraz szem kezelésére Sjögren-szindrómás betegekben
Br J Ophthalmol 2002;86:879-84.
A hyaluronát szemcseppek hasznosnak bizonyultak a súlyos szárazszeműségben szenvedő Sjögren-szindrómás betegek kezelésében. A kifejezetten hypotoniás szemcsepp jobb hatással volt a corneoconjunctivális epitheliumra, mint az isotoniás oldat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Endocrin ophthalmopathiával társuló felső szemhéj retractio kezelése subconjunctivalis botulinum toxin injekcióval
Ophthalmology 2002;109(6):1183-7.
A botulinum toxin subconjunctivalis injekciója hatásosnak bizonyult az endocrin ophthalmopathiával társult felső szemhéji retractio kezelésében. A módszer könnyen alkalmazható, a betegek jól tolerálják, a mellékhatás kevés.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A kezelés hatása és mellékhatásai súlyos, heges ocularis pemphigoidban
Ophthalmology 2002;109(1):111-8.
Az heges, ocularis pemphigoid autoimmun betegség, amely kezelés nélkül a kötőhártya progresszív hegesedését és vakságot okoz. Szisztémás immunszupresszióra van szükség a betegség megfékezésére, ez azonban sokféle, gyakran súlyos mellékhatással jár.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Spontán szemhéjmegnyúlás teljes vastagságú szemhéj resectio és közvetlen sebzárás után
Br J Ophthalmol 2001;85(12):1450-4.
A szemhéj szöveteinek megnyúlása a sebszélek közvetlen egyesítése és feszülése következtében jön létre, helyreállítva a szemrés méretét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Krónikus hegesedéssel járó conjunctivitis ocularis heges pemphigoidban és fatális Wegener-granulomatosisban szenvedő betegben
Am J Ophthalmol 2001;132(6):923-4.
A szemet érintő Wegener-granulomatosis az általános betegség rossz kontrolljának és aktív vasculitis fennállásának a jele, mely cyclophosphamid kezelést tesz szükségessé.
Esetismertetés
Szemlézés
Az endoszkópos dacryocystorhinostomia eredményeinek elemzése - az obstructio szintjének hatása
Br J Ophthalmol 2002;86(7):792-94.
A tanulmányból az a következtetés vonható le, hogy a műtéti (nem laseres) endoszkópos DCR sikeressége összevethető a külső DCR sikerességével. A módszer különösképpen a canaliculus communis vagy a canaliculusok elzáródásának elsődleges kezelésére igen megfelelő.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A száraz szem kialakulásának kockázata az endokrin orbitopathiában észlelt felsőszemhéj-retrakció kezelésére végzett hátsó conjunctivalis müllerectomia után
Orbit 2002;21(1):19-25.
A conjunctiván keresztül végzett müllerectomia után csökkenhet a könnytermelés. A funkcionális és kozmetikai eredményekkel összevetve a klinikai komplikációk előfordulásának valószínűsége alacsony.
Eredeti közlemény
Szemlézés
VII. agyideg aberráns gyógyulása valamint nyálmirigy-transzplantáció következtében kialakult szekunder hyperlacrimatio kezelése botulinum toxinnal
Br J Ophthalmol 2002;86(1):43-6.
A tanulmány a botulinum toxin terápiás szerepét vizsgálja a hyperlacrimatio kezelésében.
Esetismertetés
Szemlézés
Külső dacryocystorhinostomia felnőttkori, szerzett, részleges nasolacrimalis obstrukció kezelésére
Br J Ophthalmol 2002;86:533-5.
A külső dacryocystorhinostomia szilikoncső implantációjával hatásos műtéti technika a részleges nasolacrimalis obstrukció kezelésére. Ezzel a módszerrel a saccus előtti elzáródások kezelése hosszú távon rosszabb eredményeket hoz.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyermekkori keratoconjunctivitis siccát okozó Epstein-Barr-vírus dacryoadenitis
Am J Ophthalmol 2001;132(6):922-3.
A gyermekkori keratoconjunctivitis sicca differenciáldiagnózisa során gondolni kell az Epstein-Barr-vírus dacryoadenitisre is. Az Epstein-Barr-vírus által okozott keratoconjunctivitis sicca eredményesen kezelhető acyclovirral a gyulladásos válaszreakció csökkentése mellett.
Esetismertetés
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.