Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Gyermekszemészet
Congenitalis és infantilis glaucoma- Fejlődési rendellenességek- Gyermekkori daganatok- Gyermekkori gyulladásos szembetegségek- Kancsalság és szemmozgászavarok- Retinopathia praematurorum

Retinoblastoma kezelése csak primer kemoterápiával: a tumorméret jelentősége, elhelyezkedése, és a beteg kora
Br J Ophthalmol 2002;86(1):80-3.
A retinoblastomában alkalmazott primer kemoterápia a bulbust, jó esetben akár a visust megtartó kezelési forma lehet. Milyen befolyással van a tumor mérete, retinalis helye, és a beteg kora a retinoblastoma primer kemoterápiával történtő gyógykezelésének sikerére?
Eredeti közlemény
Szemlézés
Perinatalis kérgi és subcorticalis látásvesztés
Ophthalmology 2002;109(1):85-94.
A corpus geniculatum feletti látórendszer perinatalis sérülései különböző szemészeti tünetekkel járnak, amelyek csoportosíthatók aszerint, hogy a laesio a szürkeállományban, vagy a fehérállományban van-e.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A candidaemia és a retinopathia praematurorum összefüggése nagyon alacsony súlyú újszülötteknél
Ophthalmology 2002;109(1):80-4.
A nagyon kis súlyú koraszülötteknél észlelhető retinopathia praematurorum kialakulása és progressziója szempontjából a Candida sepsis fontos kockázati tényző lehet.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Szenzoros kancsalság - konvergens vagy divergens?
Congenitalis, illetve szerzett látásromlás eseteiben gyakran alakul ki horizontális, szenzoros kancsalság, esotropia, vagy exotropia. Az életkor a látásromlás kialakulásakor befolyásolja a kialakuló strabismus típusát.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hagyományos és a "visszacsúsztatós" (hang-back) izomreszekció összehasonlítása horizontális kancsalság elleni m?téteknél
"Visszacsúsztatós" (hang-back) izomreszekció horizontális kancsalság elleni m?tétek során: egyszer?, biztonságos, gyors.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Diplopia és enophthalmus blowout fractura műtéti megoldása után
Orbit 2002;21(1):27-33.
A blowout fractura trauma utáni két héten belüli műtéti megoldása csökkenti a reziduális diplopia incidenciáját. Az idősebb betegekben gyakrabban marad reziduális posztoperatív diplopia.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Diódalézeres fotokoaguláció a sánc és az avascularis retina területén koraszülöttek küszöb-retinopathiája esetén
Retina 2002;22(1):48-52.
Koraszülöttek küszöb-retinopathiájában a sánc és az avascularis retina diódalézeres fotokoagulációja kedvező anatómiai eredményeket hoz. Az intraocularis vérzés előfordulásának lehetősége és az ismételt lézerkezelés szükségességének valószínűsége alacsony.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Kemoredukció és fokális terápia retinoblastoma esetén: a külső besugárzás és az enucleatio indikációját befolyásoló tényezők
Am J Ophthalmol 2002;133(5):657-64.
A szerzők a retinoblastoma kemoredukciójával, majd az ezt követő fokális sugárterápiával szerzett tapasztalataikat adják közre. Meghatározzák azokat a tényzőket, amelyek konkrét esetben előre jelzik a külső besugárzás vagy enucleatio szükségességét.
Esetismertetés
Az apoptosis klinikopatológiai jellegzetességei retinoblastomában
Apoptosis retinoblastomában - a programozott sejthalál összefüggése egyéb klinikopatológiai jellemzőkkel és a betegség prognózisával.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Orbita sebészeti beavatkozások szövődményei gyermekkorban
Térfoglaló orbitafolyamat miatt gyermekkorban is szükség lehet dekompressziós orbitotomiára. A beavatkozás a felnőtt műtéteknél jóval gyakrabban jár súlyos szövődménnyel.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.