Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Retina-, chorioidea- és nervus opticus-betegségek
Időskori macula lutea degenerációk- Juvenilis macula lutea degenerációk és herediter retinadegenerációk- Keringési zavarok okozta betegségek és oedema papillae- Nem glaucomás opticus neuropathiák és neuritisek

Carcinomához társuló retinopathia invazív thymoma esetén
Am J Ophthalmol 2002;134:383-89.
A szerzők egy invazív thymuscarcinomához társuló retinopathia esetét mutatják be. Egy 41 éves japán nőbeteget kísértek figyelemmel 1998 februárja és 2001 májusa között.
Esetismertetés
Szemlézés
Conjunctivapapillomatosis terápiája helyi interferon alfa-2b-kezeléssel
Am J Ophthalmol 2002;134:268-270.
Két, biopsziával igazolt conjunctivapapillomatosisban szenvedő betegnél a szerzők teljes gyógyulást tapasztaltak helyi interferon alfa-2b- (IFN2b) kezelés után.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Retrobulbaris keringés myopiás chorioidea neovascularisatios és neovascularisatio nélküli myop betegekben
Br J Ophthalmol 2002;86(7):771-3.
A centrális retinalis és a hátsó ciliaris vérkeringési sebességek csökkennek a myopia fokának növekedésével. A hátsó ciliaris arteria resistivitási indexe nagyobb myopiás chorioidea neovascularisatio esetén.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Szisztémás non-Hodgkin lymphoma nervus opticus infiltratióval egy AIDS-es betegben
Retina 2002;22(1):75-9.
Klinikai remisszióban lévő non-Hodgkin lymphomás betegben a betegség infiltratív opticus neuropathia képében is recidiválhat.
Esetismertetés
Szemlézés
Interferon-terápia Erdheim-Chester-betegség következtében kialakult orbita infiltratio miatt
Am J Ophthalmol 2001;132(6):945-7.
Az alfa-interferon hatásos lehet az Erdheim-Chester-betegség következtében kialakult orbita infiltratio kezelésében.
Esetismertetés
Szemlézés
Az ellenoldali szem nem artériás ischaemiás, elülső opticus neuropathia esetén - közlés az Ischaemiás Opticus Neuropathia Dekompressziós Kísérlet követési anyagából
Am J Ophthalmol 2002;134:317-28.
A szerzők az ellenoldali szemnél kialakuló nem artériás, ischaemiás elülső optikus neuropathia (NAION) prevalenciáját vizsgálták olyan betegeknél, akik az Ischaemiás Opticus Neuropathia Dekompressziós Kísérlet (IONDT) beteganyagának tagjai voltak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A cardiovascularis rizikó meghatározása retinalis véna occlusiós betegekben
Br J Ophthalmol 2002;86(7):774-6.
A magas rizikójú cardiovascularis betegek csoportjában a retinalis véna elzáródás gyakori tünet. A retinalis véna elzáródásos betegek hosszú távú követése azt igazolja, hogy ezen betegek körében magasabb a cardiovascularis betegségek miatti mortalitás.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Intravitrealis triamcinolone chorioidea neovascularisatio laser kezelés utáni subfovealis recidívájának kezelésére macula degeneratióban
Br J Ophthalmol 2002;86(5):527-9.
Az intravitrealisan beadott triamcinolone elfogadható kezelés lehet subfovealisan recidiváló neovascularisatio kezelésére, mert ezáltal elkerülhető a laseres újrakezelés eredményeként kialakuló korai perzisztáló látásromlás.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Foetalis neuroretina és pigmentepithelium intakt lemezeinek átültetése retinitis pigmentosában szenvedő betegeknél
Am J Ophthalmol 2002;133(4):544-50.
A foetalis retina a pigmentepitheliummal együtt átültethető, és rejekcióra utaló jelek nélkül legalább 6 hónapig megmarad.
Rövid közlemény
Szemlézés
Szubjektív látáspanaszok sclerosis multiplex esetén: a VFQ-25-ben rejlő új lehetőségek, valamint egy SM-specifikus kérdőív megalkotása
Am J Ophthalmol 2002;133(5):686-92.
A sclerosis multiplexben szenvedő beteg számtalan szubjektív látáspanaszról tehet említést, amelyek nem objektivizálhatók a látásélesség változásaként. A részletesebb látásfunkciós kérdőívek, pl. a szerzők által használt VFQ-25 (25-Item National Eye Institute Visual Function Questionnaire) hasznos adatokat szolgáltat a komplex látásfunkciókról.
Eredeti közlemény

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.