Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Szemészet -
Népegészségügyi vonatkozások
Szemészet és genetika - Szemészeti vizsgálatok

A von Hippel-Lindau-betegség és familiaris colon polyposis előfordulása egy családon belül
Arch Ophthalmol 1996;114(10):1294.
Az irodalomban az első olyan esetismertetés, melyben két familiaris tumorszindróma együttes előfordulására derült fény. A szerzők mindkét betegségért felelős génhibát azonosították.
Esetismertetés
Szemlézés
A szemnyomás 24 órás változása egészséges önkéntesekben 0,005%-es latanoprost egyszeri alkalmazása után. Randomizált, kettős vak, placebo kontrollált, egy centrumban lefolytatott cross-over tanulmány
Acta Ophthalmol Scand 2001;79(6):567-71.
Egyetlen csepp latanoprost 24 órán át csökkentette az egészséges személyek szemnyomását. A szemnyomás csökkenése, habár kevésbé kifejezetten, a becseppentés után 48 órával is fennállt.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A génállomány és a környezeti tényezők hatása a refrakciós státuszra és annak meghatározó tényezőire: populáció-alapú tanulmány 20-45 éves ikrek között
Br J Ophthalmol 2001;85(12):1470-6.
Az ikerpárok vizsgálata remek modellel szolgál a refrakciós státusz öröklődési jellemzőinek vizsgálatára. Fontos kérdés, mennyiben jut szerep a refrakció kialalakításában különböző környezeti faktoroknak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Menkes-szindróma - szemészeti észleletek
Ophthalmology 2002;109:1477-83.
A Menkes-szindróma részjelenségeként előfordulhatnak szemészeti eltérések. A szerzők 20 Menkes-szindrómás beteg dokumentációját vizsgálta át ebből a szempontból.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A ferde papilla gyakorisága és egyéb fénytörési hibákkal való kapcsolata
Am J Ophthalmol 2002;133:679-85.
A ferde belépésű papilla viszonylag gyakori melléklelet. A tanulmány szerzői ezen állapot összefüggését vizsgálják a sphaericus és toricus fénytörési hibákkal, valamint más rendellenességekkel.
Eredeti közlemény

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.