Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Kardiológia -
Kardiológiai vizsgálómódszerek
Echocardiographia- Nukleáris kardiológia- Szívkatéterezés- Terheléses vizsgálatok

Fenyegető paradox embolia esete
BMJ Magyar Kiadás 1998;6(6):
A szerzők egy 49 éves nőbeteg kóresetét mutatják be, valamint ismertetik a ma már önálló kórképként számon tartott betegség klinikumát, a hajlamosító tényezőket, a diagnosztikus, valamint terápiás lehetőségeket.
Esetismertetés
Absztrakt
A szisztolés balkamra-diszfunkció kockázatának felmérése az alapellátásban: különböző diagnosztikus eljárásokat értékelő keresztmetszeti tanulmány
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(3):156-60.
Echokardiográfia indokolt, ha a kóros EKG-lelet mellett a natriureticus peptid plazmakoncentrációja is fokozott és/vagy a szívfrekvencia meghaladja a diasztolés vérnyomás Hgmm-ben kifejezett értékét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A digitális technika hatása dobutaminterheléses echokardiográfia értékelésének tanulófázisára
LAM 1998;(8)2:114-7.
Minimálisan 25 vizsgálat elvégzése nyújthat kellő tapasztalatot a dobutaminterheléses echokardiográfia önálló végzéséhez és értékeléséhez digitális technika esetén.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A balkamra-funkció rövid és hosszú távú változása mitralis regurgitatio sebészi megoldása után
Mitralis regurgitatio (MR) miatti műtét után balkamradiszfunkció alakulhat ki, amely a késői mortalitás és morbiditás legfontosabb prediktív tényezője. A szerzők retrospektív vizsgálatának célja a balkamra-funkció (BKF) alakulásának megítélése volt a korai és késői posztoperatív szakban, M-mód echo alapján.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Lézer Doppler-áramlásmérés - Új módszer a mikrocirkuláció vizsgálatára
LAM 1998;8(1):4-12.
A lézer Doppler-áramlásmérés a mozgó vörösvértestekről visszaverődő lézerfény frekvenciaváltozásának mérésével alkalmas a mikrokeringés vizsgálatára. A postocclusiv, reaktív hyperaemia vizsgálata, a vasoconstrictorreflex vizsgálata és a hőhatásokra bekövetkező mikrokeringés-változás mérése révén széles körben lehetővé válik a diabeteses microangiopathia, a krónikus vénás elégtelenség és a Raynaud-kór diagnosztikája.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Postinfarctusos bal kamra szabadfali rupturájának sikeres műtéti megoldása új módszerrel
Orv Hetil 2001;142(24):1269-1271.
A 78 éves férfibetegnél akut transmuralis myocardialis infarctus következtében a bal kamra szabadfali rupturája lépett fel. Az azonnali szívműtét során Magyarországon első ízben varrat nélküli technikával, kétkomponensű szövetragasztó és műanyag folt felhasználásával sikeres beavatkozás történt.
Esetismertetés
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.