Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Kardiológia -
A kardiológia speciális területei
Kísérletes kardiológia- Molekuláris kardiológia- Preventív kardiológia- Szívsebészet

A familiáris Wolff-Parkinson-White-szindrómát okozó gén azonosítása
N Engl J Med 2001;344(24):1823-31.
A szerzők két, örökletes Wolff-Parkinson-White-szindrómában szenvedő család klinikai és molekuláris genetikai elemzéséről számoltak be. Az érintett családtagokban megtalálták az AMP-aktivált proteinkináz gamma 2 regulatorikus alegységét kódoló gén (PRKAG2) identikus, Gln302Arg mutációját.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az arteria radialis nyerése endoszkópos eszközzel: új műtéti eljárás a koszorúér-sebészetben
Orv Hetil 2000;141(38):2075-7.
A szerzők egy esetet ismertetnek, akinél ezt a technikát sikeresen alkalmazták arteria radialis nyerése céljából.
Esetismertetés
Absztrakt
Új módszer a cerebrospinalis fluidum (CSF) intraoperatív biokémiai monitorozásában thoracoabdominális aortaanerysma-műtétek során
BMJ 1998;317:167-71.
A szerzők klinikai körülmények között, intraoperatíve, a CSF biokémiai összetevőinek változásaiból következtetni próbáltak a gerincvelő állapotára és a várható spinalis károsodásra. Vizsgálták az idegsejtek anyagcseréjének anaerob irányba történő eltolódását laktátmérés alapján, továbbá az idegsejtnecrosisra jellemző indikátorok megjelenését keresték.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A transzplantációs igények kielégítésére tett lépések az USA-ban
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(2):67.
Az Egyesült Államokban több mint 66 500 beteg vár transzplantációra (1), és közülük évente négyezren halnak meg várakozás közben (2) - egészen addig, amíg életbe nem lép egy olyan hatékony rendszer, amelyik képes kielégíteni az egyre növekvő igényeket.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
A kalciumcsatorna-blokkolók ínyre kifejtett hatásának vizsgálata belgyógyászati betegeken
Am J Kidney Dis 2001;37(Suppl 2):s13-s6.
Az antihipertenzív, antiarrhythmiás és antiischaemiás szerként alkalmazott kalciumcsatorna-blokkolók egyik mellékhatása az ínyhyperplasia. A vizsgálat eredményei szerint betegek neme, életkora, a gyógyszerek napi adagja, a gyógyszerszedés ideje nem mutatott összefüggést az ínyhyperplasia kialakulásával és súlyosságával, ám a száj rossz higiénés állapota pozitív korrelációt mutatott.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Koszorúérműtétek dobogó szíven
Orv Hetil 2000;141(40):2183-6.
A szerzők eddigi tapasztalataik alapján minden esetben elvégezhetőnek tartják a coronaria-bypass műtéteket dobogó szíven, hűtés nélkül, extracorporalis perfusio (ECC) támogatásával. Ezen műtéti technikával, a megfelelő gyakorlat birtokában tovább csökkenthető a szívizom, illetve az egész szervezet műtéti megterhelése és a szövődmények száma.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A fruktóz-1,6-difoszfát hatása a szívizom purin- és pirimidin-metabolizmusára koszorúérműtét közben
BMJ Magyar Kiadás 1998;6(5):291.
Klinikai vizsgálatokkal az FDF védőhatását bizonyították coronaria-revascularisatiós műtéteknél (CRVM), pangásos szívelégtelenségben és felnőttkori légzési distressz-szindrómában. A szerzők purin- és pirimidin-metabolitok mérésével 16 beteg CRVM-je közben vizsgálták a FDF myocardium-védő hatását.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Szívműtétek Jehova tanúinál
Orv Hetil 2000;141(18):959-61.
A Jehova tanúi vallási közösség szerint, a vértranszfúzió Isten törvényeivel ellenkezik, ezért a Jehova tanúinak sebészi kezelése nagy kihívást jelent az orvostudomány minden területén, így a különösen vérigényes szívsebészet területén is.
Eredeti közlemény
Absztrakt
A fizikai aktivitás népszerűsítésének alapellátásbeli módszerei: véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat (a Newcastle-projekt)
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(1):27-32.
A fizikai aktivitást népszerűsítő módszerek közül a leghatékonyabbnak a legintenzívebb bizonyult a testmozgás szükségességének elfogadásában.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Rupturált bal kamra aneurysma sikeresen operált esete
J Shoulder Elbow Surg 1999;8(5):481-91.
A szerzők egy sokkos állapotot okozó rupturált bal kamra aneurysma sikeres sebészi kezeléséről számolnak be. Az eset kapcsán összefoglalják a bal kamra aneurysma kialakulásának okait, szövődményeit, a diagnosztika és a kezelés lehetőségeit.
Esetismertetés
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.