Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Kardiológia -
Varia
A pulmonális keringés betegségei, tüdőembólia- Endokrin/szisztémás betegségek szív-manifesztációja- Kongenitális szívbetegségek a felnőttkorban

22q11.2 kromoszómadeléció és velo-cardio-facialis szindróma egy Fallot-tetralógiás betegben
MR Kossuth Mindennapi Tudomány 2001.04.18.
A szerzők egy minimális arcdysmorphiát mutató, szellemileg ép, Fallot-tetralógiás betegben igazolt 22q11.2 mikrodeléciót mutatnak be.
Esetismertetés
Absztrakt
Acetilszalicilsav-kezelés diabetes mellitusban
LAM 2000;10(5):380-5.
A diabeteses férfiak és nők primer és szekunder prevenciós vizsgálatai azt igazolták, hogy amennyiben nincs kontraindikációja, szekunder prevencióban kis dózisú acetilszalicilsav-kezelés szükséges. A primer prevencióhoz tartozó diabeteses betegek közül a magas cardiovascularis rizikójú betegek számára ajánlott ez a terápia.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A szénhidrát-anyagcsere állapota és a sikeres percutan coronariarevascularisatiót (PTCA) követő kórlefolyás cukorbetegek esetében.
Am Heart J 2001;141:117-23.
A cukorbetegeség késői szövődményei, ha már előrehaladott betegség képében vannak jelen, sokszor a leggondosabb és legszakszerűb orvosi beavatkozás ellenére is visszafordíthatatlanok és az orvosi beavatkozás is a szokásosnál több veszélyt rejt magában. A vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy a súlyos coronariabetegségben szenvedők esetében a PTCA-t követő korai és késői szövődmények megjelenése már független az anyagcsere-állapottól.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Diabetes mellitus és hypertonia - Tények, kérdések, gondolatok
LAM 2000;10(10):791-9.
A WHO új diagnosztikus kritériumait alkalmazva a hypertonia gyakorisága az 1-es típusú cukorbetegek körében 15-61%, 2-es típusú diabetes mellitus esetén 51-73%. . A hypertonia miatt kezelt cukorbetegek mintegy 70%-ánál kettős, és közel egyharmadánál hármas vagy négyes gyógyszerkombináció adása szükséges, amelyben az ACE-gátló készítmény és a hosszú hatású kalciumantagonista kombinációja mellett a kis dózisú diuretikumok és/vagy a kardioszelektív béta-receptor-blokkolók is helyet kapnak.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A II. típusú cukorbetegség hatása a bal kamra geometriájára és systolés funkciójára hypertoniás betegeknél: a Hypertonia Genetikai Epidemiológiai Hálózat (HyperGEN) Tanulmány
Circulation 2001;103(2):102-7.
A hypertoniában szenvedő betegek közül azoknál, akik diabetesben is szenvednek, a bal kamra tömegének és koncentrikus méretének emelkedésével, illetve a myocardialis funkciók csökkenésével hamarabb kell számolni (függetlenül a kortól, nemtől, a systolés vérnyomástól és a BMI-től), mint azoknál, akik csak hypertoniában szenvednek.
Metaanalizis
Szemlézés
A férfiak alkoholfogyasztásában hét év alatt bekövetkezett változások befolyásolják-e a cardiovascularis betegségek kockázatát?
JAMA Magyar Kiadás 2001;3(5):332.
Az alkoholfogyasztás csökkenti a cardiovascularis betegség kockázatát. A tanulmány szerzői az alkoholfogyasztási szokásokban bekövetkezett változás hatását vizsgáták a cardiovascularis betegség kockázatára.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.