Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Kardiológia -
Iszkémiás szívbetegség
Acut coronaria syndroma- Acut myocardialis infarctus, thrombolysis- Coronaria-betegségek patofizológiája- Epidemiológia, diagnosztika: terheléses echocardiographia- Stabil angina pectoris

A nem-kardiális eredetű mellkasi fájdalom kritikus megközelítése: patofiziológia, diagnózis és kezelés
Am J Gastroenterol 2001;96:958-68.
A mellkasi fájdalom differenciál-diagnognisztikájának kiemelt jelentőségét az időfaktor és a markánsan különböző terápiás konzekvenciák adják. A szerzők az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom hátterének tisztázásához nyújtanak segítséget.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
Primer angioplastica összehasonlítása az intravénás thrombolyissel az akut myocardialis infarktus kezelésében. Meghatározhatók-e azok a betegcsoportok, akik számára a primer angioplastica a jelenti a leghatékonyabb kezelést? A Maximal Individual Therapy i
J Am Coll Cardiol 2001;37(7):1827-35.
A szerzők az akut myocardialis infarktusban (AMI) végzett primer angioplastica hatékonyságát vizsgálták a rutin klinikai gyakorlatban a hagyományos intravénás thrombolysissel szemben. Két nagy infarktusos adatbázis elemzésével megállapították, hogy a primer angioplastica kisebb kórházi mortalitással járt, tekintet nélkül a vizsgált - egyéni kockázatot meghatározó - alcsoportokra.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Gyógyszeralkalmazási szokások összehasonlítása Magyarországon és a fejlett nyugati országokban akut coronaria syndromában
Korridor 2001.04.03.
A magyar orvosok több nitrátot, anticoagulanst, ACE inhibitort és kevesebb koleszterinszint-csökkentő gyógyszert alkalmaznak. A thrombolyticus kezelés megkezdésének ideje rövidebb, mint a vizsgálati átlag.
Szisztematikus áttekintés
Absztrakt
A szívizom ischaemiás prekondicionáltsága - Humán klinikai tapasztalatok
LAM 2000;10(9):712-9.
A szerzők ismertetik a perfúzió és az anyagcsere együttes kezelésének elvét, ennek klinikai jelentőségét. Tárgyalják az ischaemiás prekondicionáltság klinikai megjelenési formáit és az adaptáció gyógyszeres indukálására tett kísérleteket.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
Atherosclerosis és szekunder dyslipidaemiák
LAM 1999;9(10):743-53.
A primer és szekunder hyperlipoproteinaemiák atherosclerosisban játszott szerepét az utóbbi évek kutatási eredményei egyre több adattal támasztják alá. A diagnosztikai lehetőségek fejlődése azt eredményezi, hogy korábban lehet felismerni az egyes betegségeket, így azok kezelése is korábban elkezdődhet.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A cardiovascularis események kockázata szelektív COX-2 inhibitorok szedése mellett
JAMA 2001;286(8):954-9.
Az új, gastrointestinalis mellékhatásoktól mentes nonszteroid gyulladásgátlók (COX-2-gátlók, mint a Vioxx? vagy Celebrex?) alkalmazása rohamosan terjed. A szerzők a rendelkezésre álló két nagy tanulmány adatait feldolgozva azt találták, hogy mindkét COX-2-inhibitor folyamatos szedése fokozhatja a cardiovascularis kockázatot. Ugyanakkor le kell szögezni e retrospektív analízis metodikai hátrányait, de az esetleges veszély fennállására felhívják a figyelmet.
Metaanalizis
Szemlézés
Stroke és cardiovascularis hatások a statinokkal végzett klinikai végpontú, randomizált, kontrollos vizsgálatokban
BMJ Magyar Kiadás 1998;6:
A magas koleszterinszint és a stroke között fennálló összefüggést illetően megoszlanak a vizsgálatok eredményei. A szerzők a statinoknak a stroke előfordulását csökkentő hatásának lehetséges mechanizmusait foglalják össze.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A myocardium adaptációja a stresszhez kóros állapotokban - Kísérletes kutatási eredmények
Eur J Anaesthesiol 2000;17:418-30.
A szívizom ischaemiás prekondicionálása jól ismert stresszadaptációs válasz, amelynek során egy rövid ideig tartó ischaemia jelentősen megnöveli a myocardium ellenálló képességét a következő ischaemiás inzultussal szemben. A jelenség alapjául szolgáló molekuláris mechanizmus intenzív kutatás tárgya abban a reményben, hogy az ischaemiás szív védelmére sikerül racionális terápiás megoldást találni.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A thrombocyta glikoprotein II.b/III.a-inhibitorok aktuális szerepe az akut coronariaszindrómákban
JAMA Magyar Kiadás 2001;3(2):101-13.
A parenteralisan használt abciximab, eptifibatid, illetve tirofiban-hidroklorid csökkenti a myocardialis infarktus kialakulásának előfordulását és annak 30 napon, illetve hat hónapon belüli halálozását. A szerek használatának kockázata kicsi, alkalmazásuk válogatott esetben a magas ár ellenére költséghatékonynak bizonyul.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A korai posztinfarktusos periódusban végzett nem invazív tesztek prognosztikai értéke
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(6):323-4.
Infarktuson átesett, anginamentes, jó balkamra-funkciójú betegek egyéves prognózisának meghatározására a szívfrekvencia, illetve a tünetlimitált ergometriás vizsgálat során felvett EKG értékelése alkalmas.
Eredeti közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.