Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Kardiológia -
Hypertonia
Diagnosztika és terápia- Etiológia, epidemiológia

A cardiovascularis események kockázata szelektív COX-2 inhibitorok szedése mellett
JAMA 2001;286(8):954-9.
Az új, gastrointestinalis mellékhatásoktól mentes nonszteroid gyulladásgátlók (COX-2-gátlók, mint a Vioxx? vagy Celebrex?) alkalmazása rohamosan terjed. A szerzők a rendelkezésre álló két nagy tanulmány adatait feldolgozva azt találták, hogy mindkét COX-2-inhibitor folyamatos szedése fokozhatja a cardiovascularis kockázatot. Ugyanakkor le kell szögezni e retrospektív analízis metodikai hátrányait, de az esetleges veszély fennállására felhívják a figyelmet.
Metaanalizis
Szemlézés
Az obstruktív alvási apnoe szindróma mint a hypertonia rizikótényezője: populációszintű vizsgálat
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(3):145-8.
Az alvási apnoe szindróma és a hypertonia között lényegi kapcsolat van, függetlenül az összes releváns rizikótényezőtől.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Angiotenzin 2-receptorok: potenciális jelentőségük a vérnyomás szabályozásában
Az angiotenzinreceptor 2 (AT2) értágító és vérnyomáscsökkentő hatást közvetít. Az AT2-agonista szerek a legújabb antihipertenzív gyógyszercsoporttá válhatnak.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Arteria renalis-szűkületek kezelése stentimplantatióval
Orv Hetil 2001;142(11):561-4.
Intervenciós radiológiai módszerek alkalmazása az arteria renalis szűkületének kezelésében. Aluldiagnosztizált betegség - túlságosan ritkán alkalmazott módszerek.
Rövid közlemény
Szemlézés
Haemorheologiai faktorok vizsgálata hypertoniás és diabeteses retinopathiában
Orv Hetil 2001;142(20):1045-8.
A szerzők eredményei azt igazolják, hogy hypertoniás és diabeteses betegekben a haemorheologiai paraméterek kóros eltérést mutatnak az egészséges kontrollokhoz hasonlítva és összefüggés igazolható értékük és a szemfenéki kép között.
Eredeti közlemény
Absztrakt
Hypertonia gestatiós diabetesben: előfordulása a terhesség során és utánkövetéskor
Acta Neurol Scand 2001;103(3):153-8.
A hypertonia előfordulása gestatiós diabetes esetében és a követés során - a metabolikus szindróma első megnyilvánulásának gyanújele.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hypertonia -- cardiovascularis rizikófaktorok -- Tények és gondolatok
LAM 2000;10(7-8):556-6.
A hypertonia önmagában súlyos szív- és érrendszeri károsodásokat eredményez. A korszerű kezelési eljárásokkal (a lépcsőzetes terápiától a modern, multimedicinális kezelésig) a szövődmények kivédhetők, az ischaemiás szívbetegség megelőzhető.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt
A panarteriitis nodosa szemészeti szövődményei három eset ismertetése kapcsán. Irodalmi áttekintés.
Klinische Monatsblatter Augenheilkunde 2001;218:44-50.
A panarteriitis nodosa kórképe az esetek 10-20%-ában szemészeti elváltozásokat okoz. A papilla, a chorioidea és a retina egyéb okkal nem magyarázható tarka gyulladásos elváltozásai esetén fel kell vetni a panarteriitis nodosa lehetőségét. Ennek megállapításához izombiopsziát, illetve az érintett szervek angiográfiás vizsgálatát kell elvégezni.
Esetismertetés
Szemlézés
Magas vérnyomás: a vese szerepe és a sóbevitel csökkentésének jelentősége
Am J Kidney Dis 2001;37(Suppl 2):s39-s47.
A szokások rabja, avagy a sajtízű chips és a cardiovascularis mortalitás.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A II. típusú cukorbetegség hatása a bal kamra geometriájára és systolés funkciójára hypertoniás betegeknél: a Hypertonia Genetikai Epidemiológiai Hálózat (HyperGEN) Tanulmány
Circulation 2001;103(2):102-7.
A hypertoniában szenvedő betegek közül azoknál, akik diabetesben is szenvednek, a bal kamra tömegének és koncentrikus méretének emelkedésével, illetve a myocardialis funkciók csökkenésével hamarabb kell számolni (függetlenül a kortól, nemtől, a systolés vérnyomástól és a BMI-től), mint azoknál, akik csak hypertoniában szenvednek.
Metaanalizis
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.