Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Aneszteziológia és intenzív terápia -
Aneszteziológia
Általános anaesthesia- Aneszteziológia- Az aneszteziológia gépi felszerelése- Az aneszteziológia gyógyszertana- Az aneszteziológia jogi vonatkozásai, szervezeti kérdések- Etikai és jogi vonatkozások- Regionális anaesthesia

Szülési epiduralis analgesia: 0,2%-os ropivacain, 0,1%-os ropivacain összehasonlítása fentanyllal kiegészített 0,1%-os ropivacainnal
Reg Anaest Pain Med 2002;27(1):31-36.
A szülési fájdalmak csillapítására hatékony az epiduralisan alkalmazott ropivacain magában, vagy fentanyllal kiegészítve. A vizuális fájdalom skálán az önmagában alkalmazott 0,1 % roivacain mellett jelölték legerősebbnek a fájdalmat a betegek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Kettős vak randomizált vizsgálat az intraoperatív és posztoperatív anesztézia összehasonlítására a hasi aorta műtétében
Anesthesiology 2001;95(5):1054-67.
A hasi aorta műtéteket el lehet végezni általános érzéstelenítésben, de epiduralis anesztéziában is. A betegek posztoperatív morbiditása és mortalitása nem különbözik szignifikánsan.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Intrathecalis opioidok vagy epidurális lokális anesztetikumok a szülési fájdalom csillapítására: metaanalízis
Reg Anaesth Pain Med 2002;27(1):23-30.
A szülési fájdalmak csillapítására régóta alkalmaznak epiduralisan helyi érzéstelenítőket. Az intrathecalis opioidok is hatékonyak.
Metaanalizis
Szemlézés
Biztonságos és hatékony kezelési alternatívák-e a kannabinoidok fájdalomcsillapításra? Kvalitatív szisztematikus összefoglaló
BMJ 2001;323(13):13-6.
A kannabinoidok hatását összehasonlítva egyéb fájdalomcsillapítókkal hatékonysága 60 mg orálisan adott kodeinének felel meg. Azonban rosszabb, mint a non-szteroid gyulladáscsökkentőké.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
Krónikus altatógáz-expozíció hatásai a neutrophil apoptosis sebességére aneszteziológusoknál
Eur J Anaesthesiol 2002;(19):604-8.
Az altatógázok befolyásolják a neutrophil granulocyták funkcióját, apoptosisukat gátolják, melynek pedig jelentős szerepe van a szöveti gyulladásos reakcióban. Az egészségügyi dolgozóknál észlelhető hatás további vizsgálatokat igényel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Sebészeti eljárások intravénás regionális anesztéziájában használatos kiegészítő szerek szisztematikus áttekintése
Can J Anaesth 2002;49(1):32-45
Régóta alkalmazott, egyszerű modszer a torniquet felhelyezése mellett beadott lokális anesztetikum intravénás beadása rövid ideig tartó felső végtagi műtéteknél. Hátrányainak kiküszöbölésére számos adjuváns szer alkalmazását próbálták ki.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
Psoas kompartment blokád ultrahang vezérelt végzése: a képalkotó eljárás vizsgálata
Anaesth Analg 2002;94(3):706-10.
A krónikus deréktáji fájdalom enyhítésére alkalmazott módszer a psoas blokád. Ultrahang vezérelt végzése javítja a blokád eredményességét.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A paracetamol és NSAID szerek vagy kombinációjuk összehasonlítása a posztoperatív fájdalomcsillapításra: kvalitatív összehasonlítás
Br J Anaesth 2002;88(2):199-214.
Posztoperatív fájdalomcsillapításra gyakran használunk paracetamolt. Kevés megalapozott bizonyíték áll rendelkezésre ezen terápiás választásunkkal kapcsolatosan.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A laringealis maszkos légútbiztosítás hatékony (és valószínűleg biztonságos) válogatott esetben egészséges szülő nők elektív császármetszéséhez: 1067 eset prospektív vizsgálata
Can J Anesth 2001;48(11):1117-21.
Az elektív császármetszés végezhető általános anesztéziában is. A légútbiztosítására alkalmas lehet a laryngealis maszk is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az anesztéziai turnover idő lerövidítésének hatása a műtőkapacitás kihasználtságára
Eur J Anaesthesiol 2002;19(8):560-3.
A műtői kapacitás kihasználtsága az egyes műtétek közötti várakozási időtől is függ. Ez lerövidíthető, ha a műtő felszabadulása előtt egy indukciós helységben a következő beteget egy független orvos és nővér már előkészíti, ezzel lerövidíti a betegcsere idejét.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.