Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Aneszteziológia és intenzív terápia -
Intenzív terápia
A súlyosság megítélése, scoring rendszerek- Az intenzív terápia jogi és etikai vonatkozásai- Fizioterápia az intenzív osztályon- Hematoonkológiai intenzív terápia- Infektológia- Intenzív terápia- Invazív beavatkozások és monitorozás- Légzőszervi betegségek intenzív terápiája- Neurológiai intenzív terápia- Sebészeti (posztoperatív) intenzív terápia- Sepsis, septicus shock, MOF, SIRS- Szív- és keringési betegségek- Szülészeti intenzív terápia- Táplálás- Traumatológiai intenzív terápia- Veseelégtelenség, vértisztító eljárások

Implantálható eszközök a pitvarfibrilláció kezelésére
N Engl J Med 2002;346(26):2062-8.
A pitvarfibrilláció gyakori, panaszokat, hemodinamikai zavarokat okozó ritmuszavar. Kezelésében napjainkban helyet kapnak a pacemakerek és implantálható defibrillátorok is.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Troponin T szint ép veseműködésű és veseelégtelen, akut coronaria szindrómás betegeken
N Engl J Med 2002;346(26):2047-52.
A troponin T szint akut coronaria szindrómás betegeken alkalmas a rövid távú prognózis megítélésére. A betegek veseműködése a troponin T szint felhasználhatóságát nem befolyásolja.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A TLR4-receptor mutációinak jelentősége Gram-negatív szeptikus sokkban szenvedő betegekben
Arch Intern Med 2002;162(9):1028-32.
Ebben a közleményben a szerzők összefüggést mutattak ki a TLR4-receptor mutációi és a Gram-negatív baktériumok által okozott szepszis előfordulása és súlyossága között. A fertőzés és a klinikai tünetek kialakulását genetikai komponensek befolyásolják. A szerzők jól körülhatárolt beteganyagon egy általuk ismertettet polimorfizmus és Gram-negatív kórokozók által kiváltott szepszis között igazoltak összefüggést.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Heparin és lisofyllin hatása a pulmonalis funkciókra füstbelégzés után birkamodellben
Crit Care Med 2002;30(3):637-43.
Füstbelégzés kapcsán nebuhalerrel bejuttatott heparin és intravénás lisofyllin mellett javult a tüdő funkciója. A rosszul ventilált területek véráramlása csökkent, és csökken a lipidperoxidáció is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A nasojejunalis és gastricus táplálás véletlen besorolásos összehasonlítása súlyos állapotú betegeknél
Crit Care Med 2002;30(3):586-90.
A súlyos állapotú betegeknél gyakran alakul ki gastroparesis, nagy reziduális volumennel, mely lehetetlenné teszi a gastricus táplálást. A nasojejunalis szondán keresztüli táplálás során a gyomor reziduális volumene kisebb, a betegek ritkábban szorulnak parenteralis táplálásra.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Döntéshozatal cardialis troponin tesztekkel
N Engl J Med 2002;346(26):2079-82.
A cardialis troponinok közel ideális biológiai markernek számítanak, lehetővé teszik mikroinfarktusok kimutatását is, alkalmasak prognózis felállítására. A troponin T assay-t egy gyártó készíti, a második generációs vizsgáló módszer pontos, a troponin I vizsgálatára több assay lézetik, cut off pontjuk ezért laboronként a használt eljárástól függően eltérő.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Az izoprosztánok mint a reperfúziós ischaemiás károsodás markerei
Eur J Anaesthesiol 2002;19(8):550-9.
Cardiopulmonalis bypass, thrombolysis és tourniquet alatt végzett műtétek során az ischaemia következtében várhatóan reperfúziós károsodás alakul ki. A károsodás mértékének mérésére alkalmasak lehetnek az izoprosztánok.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Noninvazív ventilláció akut légzési elégtelenségben - egy metaanalízis frissítése
Crit Care Med 2002;30(3):555-62.
A krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedőknél, az akut légzési elégtelenség noninvazív lélegeztetéssel való kezelése kapcsán jobb mortalitási mutatókat, rövidebb hospitalizációt észleltek. A mechanikus ventilláció is ritkábban vált szükségessé.
Metaanalizis
Szemlézés
Dexanabinol (HU-211) a súlyos, zárt koponyasérülés kezelésében: egy véletlen besorolásos, placebokontrollos, II. fázisú klinikai vizsgálat
Crit Care Med 2002;30(3):548-54.
A dexanbinol (HU-211) dózistól függetlenül, hatékonyan csökkentette a súlyos állapotú, zárt koponyasérülést szenvedett betegek intractranialis nyomását. A betegeknél vérnyomásesést nem észleltek, a neurológiai végeredmény kedvezőbb volt a dexanabinollal kezelt csoportokban, a placebóval kezeltekkel összehasonlítva.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Súlyos légzési elégtelenség sikeres kezelése heliox és noninvazív, magas frekvenciájú perkusszív lélegeztetés kombinációjával
Crit Care Med 2002;(30):692-4.
Súlyos cysticus fibrosisban kialakult akut légzési elégtelenségben fennáll annak a veszélye, hogy a beteget nem lehet leszoktatni a mechanikus lélegeztetésről. Heliox és noninvazív, magas frekvenciájú perkusszív lélegeztetéssel elkerülhető a beteg intubációja.
Esetismertetés
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.