Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás -
Aneszteziológia és intenzív terápia szakápolástana
Általános kérdések

A beteg által irányított fájdalomcsillapítás
BMJ 1997;315:580.
A cikkben a szerző a beteg által irányított fájdalomcsillapítással kapcsolatos tudásanyag elsajátításának szempontjaira helyezi a hangsúlyt. Bemutatja, hogy preoperatív tájékoztatással, egyéni vagy csoportos oktatással hatékonyan lehet csökkenteni a félelmet és a szorongást.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A fájdalom nemcsak szenvedést eredményez, de önmagában is patogén lehet
Nővér Praxis 2000;3(11):11-4.
A közlemény szerzője ismerteti az opioidok immundepressziót kiváltó hatását, mely mellékhatást a kísérleti programok során a mü-1 receptorokra lokalizálták. Időnként felül lehetne vizsgálni a csökkent immunstatusú és a daganatos betegek fájdalmainak csillapítására adott morfin szükségességét.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Kórházban fájdalom nélkül
Nővér 1997;10(3):12-3.
A szerzők fontosnak tartják a gyermekkori műtétek esetén a fájdalom megfelelő pszichés és gyógyszeres megelőzését és kezelését a perioperatív időszakban. Bemutatják az általuk alkalmazott fájdalomcsillapítási módokat, hangsúlyozzák az empátia fontosságát és megállapítják, hogy az aneszteziológus szakasszisztens egyik legfontosabb feladata annak biztosítása, hogy a beteg gyermek fájdalom és pszichés trauma nélkül essen át a műtéti beavatkozáson.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.